Týždenný súhrn trhov – 40.týždeň

HABERL
5. októbra 2020

Čo sa dialo na trhoch minulý týždeň? Prinášame vám súhrn zo svetových trhov za obdobie 28.9. – 2.10.

súhrn trhov 1

U.S.

Akciové Indexy sa minulý týždeň posunuli vyššie po štyroch stratových týždňoch. Väčšina sektorov v rámci indexu S&P 500 uzavrela so ziskom, s výnimkou energetických akcií, ktoré ďalej klesali. Tento týždeň poznačil aj koniec tretieho štvrťroka, v ktorom sa zaznamenali zdravé výnosy pre všetky hlavné indexy. September bol však prvým mesiacom od marca, ktorý zaznamenal poklesy. Týždennému rastu pomohli aj rokovania o stimuloch na pomoc ekonomike týranej pandémiou covid-19.

EU

Akcie v Európe rástli, keď investori nakupovali akcie, najmä vo finančnom sektore. Správa, že prezident Trump a jeho manželka mali pozitívny test na COVID-19, spôsobila vrátenie časti ziskov. Nemecký index Xetra DAX stúpol o 1,76%, francúzsky CAC 40 získal 2,01% a taliansky FTSE MIB sa vyšplhal na 1,96%. Britský index FTSE 100 získal 1,78%.

Akcie

Akcie technologického sektoru, ktorý v tomto roku prekonal všetky indexy, pokračovali v rastúcom trende. Akcie najväčších spoločností ako Apple, Amazon, Facebook, Microsoft a Tesla, tvoria 25% nášho dynamického portfólia. Tesla zaznamenala v treťom kvartáli obrovský 243% rast.

Spoločnosť Apple zaznamenala 44% rast v treťom kvartáli. Dnešné technologické spoločnosti majú udržateľné obchodné modely, malý dlh a silný rast výnosov. V súčasnosti majú platformové spoločnosti ako Apple, Amazon a Google výhody zo sieťových efektov, pri ktorých používatelia získavajú ďalších používateľov. Pandémia urýchľuje prijímanie technologických platforiem. Odstávky urýchlili trendy v online nakupovaní, streamovaní videa a cloudových výpočtoch. Spoločnosti, ktorým sa počas pandémie darí, profitujú zo sociálneho dištancovania, pričom rast využívania platforiem bude pravdepodobne pokračovať aj po zmiernení opatrení na dištancovanie v spoločnosti.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.