Týždenný súhrn trhov – 41. týždeň

HABERL
12. októbra 2020

Týždenný súhrn trhov za minulý týždeň z US, EU a Ázie. Koniec tretieho kvartálu a uverejnenie výsledkov ziskov spoločností.

41. týždeň

U.S.

Stimulačné rozhovory dominovali v minulotýždňových správach, ktoré mali vplyv na akciové trhy aj na index amerického dolára, ktorý meria silu dolára voči košu iných mien. Index zaznamenal najväčší pokles za šesť týždňov. Zvyšujúce sa stávky na fiškálne stimuly v USA zvýšili všeobecný apetít po riziku, čo znamená, že investori boli pripravení nakupovať rizikovejšie meny ako napr. singapurský dolár (SGD), indonézska rupia (IDR), malajzijský ringgit (MYR) a filipínske peso (PHP). Ochota investovať do riskantnejších mien spôsobila prepad amerického dolára, ktorý sa považuje za „safe-haven“ v časoch neistoty.

Prezident Donald Trump v piatok ponúkol balíček v hodnote 1,8 bilióna dolárov, čím sa priblížil k návrhu 2,2 bilióna dolárov, ktorý predložila predsedníčka snemovne reprezentantov Kongresu, Nancy Pelosi. Trumpova ponuka však vyvolala kritiku niektorých z jeho republikánskej strany, ktorí sú znepokojení rastom dlhu krajiny a rizikom zníženia podpory v nasledujúcich prezidentských voľbách.

Index S&P 500 zaznamenal najlepší týždenný zisk za tri mesiace, pretože investori sa zdali byť optimistickejší ohľadom nového kola fiškálnych stimulov, ako aj liečby koronavírusu. Akcie služieb a energií dosiahli lepšie výsledky, rast cien energetických akcií bol podporený rastom ceny ropy.

S&P

EU

Európske akcie rástli v nádeji, že americká vláda prijme ďalšie opatrenia na stimuláciu ekonomiky. Paneurópsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 2,11% vyššie, zatiaľ čo nemecký index DAX stúpol o 2,85%, francúzsky CAC 40 stúpol o 2,53% a taliansky FTSE MIB si pripísal 2,79%. Britský index FTSE 100 sa vyšplhal na 1,94%.

ÁZIA

Japonské akcie v priebehu týždňa prudko vzrástli a zaznamenali najlepší týždenný výnos zhruba za dva mesiace. Akciový index Nikkei 225 postúpil o 590 bodov (2,6%) a uzavrel na 23 619,69. Tento benchmarkový index klesol od začiatku tohto roka o 0,16%. Jen oslabil a v piatok sa obchodoval blízko 106 JPY za americký dolár.

Čínske akciové trhy v piatok vzrástli po tom, čo boli zatvorené od 1. do 8. októbra pre štátny sviatok Zlatý týždeň. Šanghajský index akcií A vzrástol o 1,7% a veľký index CSI 300 získal 2,0%.

3.Q

Nová príjmová sezóna sa začína tento týždeň. Výsledky ziskov spoločností v treťom kvartáli budú sledované ešte pozornejšie ako obvykle, pretože investori sa snažia zistiť, ako pandémia Covid-19 počas tretieho štvrťroka ovplyvnila príjmy a zisky.

Očakáva sa, že Apple predstaví dlho očakávaný iPhone 12 na akcii, ktorá sa bude volať „Hi, Speed“ 13. októbra. V rade nových telefónov sa očakáva štandardný iPhone 12, menší iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max.

apple

Prime Day spoločnosti Amazon bude prebiehať od 13. do 14. októbra na väčšine svetových trhov. Analytici predpovedajú, že predajná akcia Amazonu by mohla vygenerovať globálne až 9,9 miliárd dolárov. Vlaňajší príjem bol 6,2 miliardy dolárov. Amazon propaguje Prime Day ako skorý začiatok prázdninových nákupov.

amazon

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.