Týždenný súhrn trhov – 42. týždeň

HABERL
19. októbra 2020

Akcie spoločnosti Apple zaznamenali zisk. Prečo? To sa dozviete v týždennom súhrne trhov za minulý týždeň z US, EU a Ázie.

iphone 12

U.S.

Hlavné indexy sa uzavreli tretí týždeň za sebou v zelenom, na čele s priemyslom a službami. Finančné spoločnosti reagovali každý týždeň na správy o príjmoch bánk a malý sektor nehnuteľností bol taktiež slabý. Dow Jones Industrials vzrástol o 0,1% a S&P 500 o 0,2%.

Akcie spoločnosti Apple zaznamenali zisk pred predstavením nových iPhonov v utorok a akcie spoločnosti Amazon.com boli tiež silné pred jej každoročným Prime Day, ktorý bol naplánovaný na tento rok 13. a 14. októbra.

Akcie však poklesli v strede týždňa naspäť, pretože pomocný balíček prijatý pred voľbami sa javil ako nepravdepodobný. Investori boli naďalej znepokojení vzrastajúcim počtom prípadov Covid-19. Týždenné uchádzanie o podporu v nezamestnanosti vzrástlo na 898 000, čo zhoršilo výkonnosť trhu.

US

EU

Európske akcie klesali kvôli rapídnemu šíreniu korona vírusu. Investori takisto neocenili neistotu okolo Brexitu a klesajúce vyhliadky amerických fiškálnych stimulov pred voľbami v USA, ktoré sa uskutočnia 3. novembra.

Všetky hlavné indexy stratili pôdu pod nohami: Nemecký index Xetra DAX klesol o 1,09%, taliansky FTSE MIB poklesol o 1,05%, francúzsky CAC 40 klesol o 0,22% a britský index FTSE 100 poklesol o 1,61%.

EU

USDJPY

Ekonomické údaje v USA za tento týždeň boli zmiešané. Hlavný maloobchodný predaj v septembri vzrástol o 1,4%, čím ľahko zvrátil revidovaný pokles o 0,3% v auguste. Mierne prekvapil aj predbežný odhad októbrového spotrebiteľského sentimentu University of Michigan. Týždenné uchádzanie o podporu v nezamestnanosti však vzrástli na 898 000, čo je dvojmesačné maximum. Základné spotrebiteľské ceny v septembri vzrástli o 0,2%. 

Kvôli týmto údajom sa americkému doláru nepodarilo prekonať dôležitejšie úrovne rezistencie voči japonskému jenu. Pár obchodoval v klesajúcom trende a má dosť priestoru bez prekážok na ďalší pokles smerom k predchádzajúcemu dnu 104,05. V prípade posilnenia doláru a prekonania klesajúcich trendových čiar na grafe by pár mohol rásť k úrovniam okolo 106,80 a potom 107,80, ktoré sú najbližšie úrovne rezistencie. Po prekonaní týchto úrovní by kurz mohol rásť k predchádzajúcemu vrcholu okolo 109,60.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.