Týždenný súhrn trhov – 43. týždeň

HABERL
26. októbra 2020

Minulý týždeň bol zaujímavý. Čo sa dialo na trhoch? Ktoré indexy klesali a ktoré naopak stúpali?

súhrn z trhov

U.S.

Hlavné indexy skončili minulý týždeň zmiešané. Investori pozorne sledovali stimulačné rokovania a správy o príjmoch spoločností za tretí štvrťrok. Najhoršie si počínal index Nasdaq Composite, spôsobený hlavne slabosťou spoločnosti Apple. Index Russell 2000, ktorý zahŕňa spoločnosti  s menšou kapitalizáciou, zaznamenal mierny nárast. V rámci indexu S&P 500 technologické akcie padali, no akcie komunikačných služieb boli silné, na čele s internetovými gigantmi Facebook a Alphabet (materská spoločnosť Google).

S&P 500

graf s&p500

EU

Európske akcie padali uprostred prísnejších obmedzení, aby obmedzili prudké infekcie koronavírusom, čo môže brániť ekonomickému oživeniu. Nemecký index DAX skĺzol o 2,04%, francúzsky CAC 40 klesol o 0,53% a taliansky FTSE MIB poklesol o 0,54%. Britský index FTSE 100 stratil 1,00%. Libra nabrala na sile po obnovení rozhovorov s Európskou úniou (EÚ) o obchodných väzbách po Brexite. Akcie Spojeného kráľovstva majú tendenciu klesať, keď libra stúpa, pretože index obsahuje mnoho nadnárodných spoločností so zahraničnými príjmami.

DAX 30

graf das

Japonsko

Japonské akcie zatvorili tento týždeň v zelenom. Akciový index Nikkei 225 postúpil o 106 bodov (0,5%) a uzavrel na 23 516,59. Veľkokapacitný index TOPIX a malý index TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov, priniesli zmiešané výsledky. Jen sa mierne posilnil a v piatok sa obchodoval pod 105 JPY za americký dolár. Výbor pre stanovovanie politiky Bank of Japan (BoJ) sa zíde 28. – 29. októbra a očakáva sa, že zníži svoje prognózy rastu hrubého domáceho produktu (HDP) a inflácie na súčasný fiškálny rok, ktorý sa končí 31. marca 2021. Export v septembri v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 tiež poklesol o 4,1%, no export do USA sa zvýšil. 

Čína

Čínske akcie sa tento týždeň stiahli, index CAPI 300 a benchmark Shanghai Composite Index klesli o 1,5%, respektíve 1,8%. Guvernér Čínskej ľudovej banky Yi Gang uviedol, že kľúčové pomery dlhu Číny by sa mohli v nasledujúcich mesiacoch zmierňovať, keď sa bude zvyšovať ekonomický rast. Mena renminbi pokračovala v posilňovaní voči americkému doláru, čomu napomáhal silný prílev investícií na domáci čínsky trh dlhopisov, ktorého relatívne vysoké výnosy priťahovali zahraničných investorov. Čína tiež vykázala rast HDP o 4,9% v treťom štvrťroku oproti podobnému obdobiu v predchádzajúcemu roku, čo naznačuje, že ekonomika naberá momentum.

GBPUSD

Libra nabrala na sile po obnovení rozhovorov s Európskou úniou (EÚ) o obchodných väzbách po Brexite. Menový pár sa pohybuje za posledný mesiaci v rastúcom kanály a prekonal predchádzajúci vrchol na úrovni 1.3088, čím sa dostal nad 50 dňový kĺzavý priemer. V prípade prerazenia hornej hranice kanálu by kurz mohol rásť bez rezistancie až k úrovni okolo 1.3400 – 1.3480. V prípade oslabenia britskej libry by cena mohla opustiť rastúci kanál a klesnúť k podpory okolo 1.2670 – 1.2500. 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.