USA predstavilo návrh na celosvetovú daň

HABERL
24. mája 2021

Čína zakázala finančným inštitúciám poskytovať služby s kryptomenami.

USA

Hlavné Americké indexy skončili zmiešane. Dow Jones klesol o 0,51%, S&P 500 skončil v mínuse 0,43% a Nasdaq zakončil za celý týždeň so ziskom 0,31%.

Americký internetový predajca Amazon predstavil v talianskom Vercelli nové európske inovačné laboratórium. Bude vyvíjať nové technológie, ktoré majú uľahčiť prácu zamestnancom a tiež zvýšiť ich bezpečnosť

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za prvý májový týždeň klesol na 444 000 z revidovaných predchádzajúcich 478 000, odhad trhu bol nastavený na 450 000.

Počet novo začatých stavieb v apríli klesol medzimesačne o 9,5% na 1,57 milióna, odhadoval sa pokles o 2,1% na 1,70 milióna, oproti predchádzajúcemu rastu o 19,4% na 1,73 milióna. 

Návrh USA na zavedenie celosvetovej minimálnej 15 percentnej dane zo zisku pre nadnárodné firmy by mohol podľa ministerstva financií obmedziť suverenitu krajín v oblasti zdaňovania príjmov a daňové konkurencie. Navyše podľa úradu návrh nerieši primárne problematiku boja proti daňovým únikom a potláčanie škodlivých daňových praktík. Podľa MF je potrebné predovšetkým vyriešiť, aby súčasný systém zvýšil podiel na dani pre tie štáty, v ktorých digitálnej spoločnosti reálne generujú svoje zisky.

Európa

Hlavné Európske indexy skončili za celý týždeň zmiešane. Index DAX  za celý týždeň pripísal 0,14%, CAC 40 zakončil v pluse o 0,02%, STOXX Europe 600 stúpol o 0,43% a FTSE 100 sa znížil o 0,36%.

Maloobchodné tržby vo Veľkej Británií v apríli medzimesačne vzrástli o 9,2% pri odhade 4,5% oproti predchádzajúcim 5,1%. Medziročne vzrástli o 42,4% oproti predchádzajúcim 7,2%.

Vývoz z Nemecka do USA, ktoré sú pre Nemecko druhým najväčším exportným partnerom po EÚ, stúpol v apríli medziročne o 60,4% na 10,1 miliárd EUR.

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) hovorí, že mierne zlepšila svoj odhad tohtoročného rastu ekonomiky na 3% po tom, čo nedávny prieskum poukázal na lepšiu podnikateľskú náladu v posledných troch mesiacoch.

Miera inflácie v Európskej únii v apríli vystúpila na dve percentá, a po viac ako dvoch rokoch je tak nad cieľom Európskej centrálnej banky. V marci predstavovala 1,7 percenta. Najvýraznejší cenový vzostup je zjavný v krajinách Vyšehradskej skupiny. Vo svojej konečnej správe to dnes oznámil štatistický úrad Eurostat.

Európske predaja áut vzrástli v apríli o 256% z pandemického minima. Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británií za 3 mesiace do marca klesla na 4,8% pri očakávaní trhu 4,9% z predchádzajúcich 4,9%.

Zahraničný obchod v Eurozóne v marci bez očistenia znížil prebytok na 15,8 miliárd EUR oproti prebytku 29,9 miliárd EUR pred rokom. Vývoz medziročne vzrástol o 8,9%, dovoz vzrástol o 19,2%.

Ekonomika EÚ v 1Q podľa sezónne prepočítaných údajov klesla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,4% po poklese o 0,5% vo štvrtom štvrťroku minulého roka. Vo svojej spresnenej správe to dnes oznámil štatistický úrad Eurostat. Potvrdil tak, že únia sa vrátila k hospodárskej recesii.

chart-DE-7

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili zmiešane. NIKKEI 225 skončil v pluse o 0,83%, Shanghai Composite klesol o 0,11% a Hang Seng si pripísal 1,54%. Národný index spotrebiteľských cien v Japonsku v apríli medziročne klesol o 0,4% pri odhade -0,5% oproti predchádzajúcemu poklesu o 0,2%. Vývoz japonskej ekonomiky sa v apríli zvýšil o 38%, odhad trhu počítal so zvýšením o 30,8%.

Čína zakázala finančným inštitúciám a platobným spoločnostiam poskytovať služby spojené s kryptomena. Peking ďalej investorov varoval pred špekulatívnym obchodovaním s nimi.

Priemyselná výroba v Japonsku v marci podľa finálnych údajov vzrástla medziročne o 3,4% oproti predchádzajúcim 4,0% a medzimesačne o 1,7% oproti predchádzajúcim 2,2%.

Burza cenných papierov v Tokiu podľa denníka Nikkei uvažuje o predĺžení obchodných hodín do neskoršieho popoludnia či večera v snahe prilákať retailových investorov. Teraz tam obchodovanie končí v 15:00 tokijského času.

Japonský HDP v 1Q klesol o 5,1% na analyzovanej báze, trhový odhad bol -4,5%. Japonská automobilka Honda Motor vo štvrtom finančnom štvrťroku hospodárila s prevádzkovým ziskom 213 miliárd jenov po strate 5,6 miliardy jenov pred rokom. Varovala však, že v terajšom finančnom roku sa bude ďalej stretávať s negatívnymi dôsledkami nedostatku polovodičov.

Čínske Maloobchodné tržby v apríli medziročne vzrástli o 17,7% pri odhade trhu 25% oproti predchádzajúcemu rastu o 34,2%. Čínska Priemyselná výroba v apríli medziročne vzrástla o 9,8% pri odhade trhu 10% oproti predchádzajúcemu rastu o 14,1%.

chart-Japonsko-7

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.