Výpredaj na svetových trhoch

HABERL
2. novembra 2020

Týždenné zhrnutie trhov za minulý týždeň. Povieme vám ako, a čo sa obchodovalo na trhoch. Totižto, na svetových trhoch sa konal výpredaj.

výpredaj na trhoch

USA

Minulý týždeň americké indexy zaznamenali najhorší týždenný pokles od marca. Nárast prípadov koronavírusu a volebná neistota ovplyvnili sentiment investorov. Hlavné indexy sa dostali na korekčné územie v piatok ráno, čo znamená 10% pokles z predchádzajúcich vrcholov. V rámci indexu S&P 500 najviac klesol sektor  informačnej technológie. Najlepšie sa udržali odvetvia energetiky, materiálov a nehnuteľností, zatiaľ čo index volatility Cboe (VIX) dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku júna.

Medvedí sentiment zatienil pozitívne správy počas týždňa, napríklad správa spoločnosti AstraZeneca, že jej kandidát na vakcínu vyvolal u starších ľudí pozitívnu imunitnú odpoveď. Rovnako, hrubý domáci produkt (HDP) USA sa v treťom štvrťroku zvýšil nad očakávania, pričom na ročnej báze dosiahol 33,1%. Týždenné žiadosti o nezamestnanosť boli nižšie, ako sa predpokladalo a pokračujúce žiadosti prudko poklesli z 8,5 milióna na 7,8 milióna. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli v septembri viac, ako sa očakávalo (1,9%), pričom objednávky kapitálového tovaru (bez obrany a lietadiel) dosiahli šesťročné maximum. Zlepšovala sa aj činnosť tovární a v septembri sa zvýšili osobný príjem a výdavky viac, ako sa očakávalo. 

S&P 500

EU

Európske akcie prepadli najviac od marca, investori sa obávali, že blokovanie ekonomík eurozóny môže viesť k dvojitej recesii. Pan-európsky index STOXX Europe 600 ukončil týždeň o 5,56% nižšie, zatiaľ čo nemecký index DAX klesol o masívnych 8,61%, francúzsky CAC 40 stratil 6,42% a taliansky FTSE MIB klesol o 6,96%. Britský index FTSE 100 poklesol o 4,83%.

ECB ponechala svoju menovú politiku nezmenenú a udržala úrokovú sadzbu vkladov na úrovni -0,5% a program nákupu dlhopisov na úrovni 20 miliárd EUR mesačne. Aj keď bol rast stále pod úrovňami zaznamenanými v minulom roku, ekonomika eurozóny sa v treťom štvrťroku odrazila. Podľa Eurostatu HDP vzrástol o 12,7% po poklese o 11,8% v druhom štvrťroku. Nemecká a španielska ekonomika rástli rýchlejšie, ako sa očakávalo, a spotrebiteľské ceny v EÚ medziročne poklesli o 0,3% už druhý mesiac po sebe.

DAX 30

Japonsko

Japonské akcie skončili tento týždeň nižšie. Akciový priemer Nikkei 225 poklesol o 2,29% (539 bodov) a uzavrel na 22 977,13. Negatívne výsledky zaznamenali aj veľkokapacitný index TOPIX a malý index TOPIX, ktoré sú širšou mierou výkonnosti japonských akciových trhov. Vývoj na americkom a európskom trhu ovplyvnil investorský sentiment a niektoré štvrťročné správy o príjmoch sklamali investorov a na konci týždňa vyvolali výpredaj. Jen posilnil voči americkému doláru a v piatok sa obchodoval na úrovni 104,5 JPY za americký dolár. Jen aj dolár profitovali z rastúceho dopytu, pretože investori sa presúvajú z rizikovejších do bezpečnejších aktív. 

Nikkei 225

nikkei225

Čína

Akcie v Číne tiež klesli, benchmark Shanghai Composite Index poklesol o 1,6% a index CSI  klesol o 0,5%. Silný rast vo výrobe počítačov a iných elektronických zariadení spôsobil, že zisky priemyselného odvetvia sa v septembri zvýšili o 10% oproti predchádzajúcemu roku. Čínska fintech spoločnosť Ant Group sa zamerala na svoju mega prvotnú verejnú ponuku (IPO). Spoločnosť, odnož čínskeho giganta elektronického obchodu Alibaba, si kladie za cieľ získať okolo 35 miliárd USD predajom 11% podielu v duálnom kótovaní Hongkong – Šanghaj. Toto IPO pravdepodobne bude najväčším na svete, prekročí minuloročný 29 miliárd dolárový IPO spoločnosti Aramco zo Saudskej Arábie.

Hang Seng

hang-seng

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.