Xiaomi oficiálne zaregistrovalo svoju divíziu na elektromobily

HABERL
6. septembra 2021

V dnešnom súhrne trhov sa pozrieme na spoločnosť Microsoft a jej nový operačný systém. Porsche v budúcom roku otvorí svoju prvú továreň mimo Európy. Google investuje 1 miliardu eur do rozvoja svojich dátových centier v Nemecku.

35 tyzden

USA

Hlavné americké indexy skončili zmiešane. Dow Jones klesol o -0,24%, index S&P 500 skončil vyššie o 0,58% a Nasdaq zakončil týždeň so ziskom 1,55%.

Americká spoločnosť Microsoft umožní, aby jej nový operačný systém pre osobné počítače – Windows 11, ktorý bude k dispozícii koncom roka, bol kompatibilný aj so staršími TPM čipmi, a mohol tak fungovať aj na starších počítačoch. Microsoft od júna, kedy oznámil minimálne systémové požiadavky pre Windows 11, čelil výraznému tlaku, uviedol spravodajský server CNBC.

Apple údajne vyvíja minimálne dva prvky pre núdzové situácie, ktoré budú spoliehať na satelitné siete, a hodlá ich vraj integrovať do budúcich iPhone-ov. Firma na satelitnej technológii pracuje roky.

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board v auguste klesol na 113,8 bodov. Odhadovalo sa 132,0 bodov z predchádzajúcich revidovaných 125,1 bodov. 

Google do roku 2030 investuje 1 miliardu eur do rozvoja svojich dátových centier v Nemecku. Rozšíri dátové stredisko vo Frankfurte nad Mohanom a zriadi nové cloudové centrum v blízkosti Berlína. Okrem iného bude tiež nepriamo podporovať nemecké solárne a veterné farmy, pretože začne vo veľkom nakupovať zelenú energiu od Engie. 

Spoločnosť Google opäť odložila návrat svojich zamestnancov do kancelárií, a to z tohtoročného októbra na január budúceho roka. Dôvodom je pretrvávajúca neistota súvisiaca s pandémiou COVID-19. Informoval o tom šéf podniku Sundar Pichai.

Americká softvérová spoločnosť Microsoft sprístupní užívateľom novú verziu svojho operačného systému Windows začiatkom októbra. Firma oznámila, že od 5. októbra budú môcť na nový systém Windows 11 bezplatne prejsť používatelia osobných počítačov s nainštalovaným systémom Windows 10. Do predaja sa tiež dostanú nové osobné počítače s predinštalovaným systémom Windows 11.

Google plánuje približne od roku 2023 používať vo svojich notebookoch a tabletoch vlastné čipy, ktoré bežia na operačnom systéme Chrome. Google v súčasnosti používa na napájanie Chromebookov čipy vyrobené spoločnosťami Intel a AMD. Nové čipy Google sú údajne založené na plánoch Arm, ktorých architektúra napája 90% svetových smartphonov.

Apple dovolí vývojárom niektorých aplikácií ako Netflix prepojiť svoj softvér na externé webové stránky k poplatkom za svojich užívateľov. Apple skôr nútil tieto aplikácie využívať len platbu v aplikácii s 30% provízií.

Alibaba v najbližších niekoľkých rokoch investuje 100 miliárd jüanov do čínskej iniciatívy „spoločnej prosperity“. Pripája sa tak k zboru technologických gigantov, ktorí sa pripájajú k cieľu prezidenta Si Ťin-pchinga rozdeľovať bohatstvo. Tencent prisľúbil 100 miliárd na rôzne iniciatívy, zatiaľ čo zakladatelia Pinduoduo, Meituan a Xiaomi vložili peniaze na sociálne účely.

USA

Európa

Hlavné Európske indexy skončili zmiešane. Index DAX si odpísal -0,45%, CAC 40 zakončil v pluse 0,12%, STOXX Europe 600 klesol o -0,09% a FTSE 100 klesol o -0,14%

Európske ceny zemného plynu vystúpili na nový rekord s tým, ako hurikán Ida môže narušiť dodávky amerického paliva a Európa sa pred príchodom zimy snaží doplniť zásobníky. Ceny plynu na budúci mesiac vystúpili na ICE Index o 2,5% na 49 EUR MWh.

Nemecký výrobca luxusných športových automobilov Porsche v budúcom roku otvorí svoju prvú továreň mimo Európy. Malý montážny závod v Malajzii bude uspokojovať dopyt rastúceho počtu fanúšikov značky Porsche v tejto ázijskej krajine, ktorí sú teraz kvôli vysokým clám a daniam nútení platiť za dovážané športové vozidlá takmer dvojnásobné ceny.

Francúzsky miliardár Bernard Arnault, ktorý vlastní firmu na predaj luxusného tovaru LVMH, predal svoj podiel v reťazci supermarketov Carrefour, do ktorého prvýkrát investoval pred 14 rokmi. Arnault vlastnil v Carrefouru 5,7% akcií prostredníctvom holdingovej firmy Financière Agache a patril medzi tri najväčšie akcionárske firmy. Z predaja akcií na trhu získal 724 miliónov eur.

Miera nezamestnanosti v eurozóne v júli klesla na 7,6% v súlade s odhadmi z predchádzajúcich revidovaných 7,8%.

Nemecká automobilka BMW chce do roku 2030 znížiť emisie uhlíka, ktoré jej automobily generujú po celý svoj životný cyklus, najmenej o 40% v porovnaní s úrovňou v roku 2019. Firma to oznámila pred mníchovským autosalónom. Výrobca luxusných áut mal pôvodne v pláne emisie uhlíka zredukovať v spomínanom období o tretinu. Aby automobilka nový cieľ dosiahla, zvýši podiel recyklovaných a opätovne použiteľných materiálov pri výrobe svojich áut z 30 na 50%.

ECB, podľa ekonómov v ankete Bloombergu, začne spomaľovať vo štvrtom štvrťroku svoje pandemické nákupy aktív a nemusí vyčerpať celý program s kapacitou 1,85 bilióna eur skôr, než budúci rok skončí.

Europe

Ázia

Hlavné ázijské indexy skončili v pluse. NIKKEI 225 skončil v pluse 5,38%, Shanghai Composite vzrástol o 1,69% a Hang Seng si pripísal 1,94%.

Čínska spoločnosť na umelú inteligenciu SenseTimepodala žiadosť o IPO v Hongkongu, aj keď Čína sprísňuje reguláciu svojho technologického priemyslu. V roku 2019 bol SenseTime zaradený na čiernu exportnú listinu USA, čo obmedzuje prístup tejto firmy k určitým technológiám pochádzajúcim z USA.

Čínsky akciový regulátor vyžaduje, aby čínski brokeri navýšili dohľad nad maržovými obchodmi pre zvýšenie stability tohto kapitálového trhu.

Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní sociálnu sieť TikTok, expanduje do oblasti virtuálnej reality a kupuje spoločnosť Pico, ktorá je tretím najväčším výrobcom headsetov pre virtuálnu realitu na svete.

Čínsky gigant Xiaomi oficiálne zaregistroval svoju divíziu na elektromobily a uviedol, že divízia vstúpila do „podstatnej fázy vývoja“. Názov dcérskej spoločnosti je Xiaomi EV, ktorá má teraz 300 zamestnancov a podnikanie riadi zakladateľ a generálny riaditeľ skupiny Lei Jun.

Azia

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.