Zmiešané trhy medzi pozitívnymi správami o vakcínach a pribúdajúcim počtom prípadov Covid 19

HABERL
14. decembra 2020

V dnešnom súhrne trhov za minulý týždeň sa pozrieme na prehľad z amerických, európskych, japónskych a čínskych trhov.

Týždeň

US

Hlavné indexy zaznamenali v stredu nové vrcholy, ale nedokázali zostať na kladnom území a do víkendu sa stiahli.Index Russell 2000 prekonal piaty týždeň po sebe index S&P 500. Dow Jones Industrial Average stratil 0,57%, S&P 500 uzavrel pokles o 0,96% a Nasdaq Composite Index bol tiež v červenom s -0,69% za týždeň. Energetický sektor dosiahol lepšie výsledky, keď ceny ropy prekročili 50 USD za barel prvýkrát od vypuknutia pandémie. Informačné technológie a akcie v nehnuteľnostiach nedosahovali dobré výsledky.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zverejnil v utorok údaje, ktoré potvrdzujú, že vakcína Pfizer / BioNTech bola 95% účinná, čo podporilo  pozitívny sentiment investorov. Spoločnosti AstraZeneca a Johnson & Johnson tiež pokročili vo vývoji vakcín, čo zvýšilo apetítu investorov.

SP-500-14.12.

EU

Európske akcie klesli, ako koronavírusové prípady v kľúčových ekonomikách stále rástli a výsledok obchodnej dohody po brexite bol stále nejasný. Celoeurópsky index STOXX Europe 600 zakončil týždeň zhruba o 1,00% nižšie, zatiaľ čo nemecký index DAX klesol o 1,39%, francúzsky CAC 40 poklesol o 1,81% a taliansky FTSE MIB poklesol o 2,15%. Britský index FTSE 100 stagnoval.

Výnosy dlhopisov eurozóny klesli v dôsledku rastúcich obáv z možnosti brexitu bez dohody a ďalšej injekcie stimulov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB). Optimizmus súvisiaci s vakcínami proti koronavírusu a očakávania ďalších fiškálnych stimulov USA však zmiernili celkový pokles. Dlhopisové výnosy Spojeného kráľovstva tiež klesali v dôsledku ustupujúcich nádejí na dohodu po brexite a guvernér Bank of England Andrew Bailey naznačil, že centrálna banka by mohla implementovať negatívne úrokové sadzby.

DAX-30-14.12.

Japonsko

Japonské akcie sa tento týždeň zatvorili zmiešane. Akciový index Nikkei 225 poklesol o 0,4% (99 bodov) a uzavrel na hodnote 26 652,52. Pre ročné obdobie je referenčná hodnota vpred o 12,7%. Indexy TOPIX, širšie ukazovatele výkonnosti japonských akciových trhov, zaznamenali týždenné zisky. Jen sa oproti americkému doláru zmenil len málo a v piatok sa obchodoval blízko 104 JPY.

Predseda vlády Jošihide Suga oznámil, že japonská vláda pripravuje tretí stimulačný balíček v celkovej výške 73,6 biliónov JPY (706 miliárd USD) na pomoc ekonomike zasiahnutej koronavírusom. Približne 52 biliónov JPY stimulu sa použije na podporu štrukturálnych ekonomických zmien a zostatok sa použije na potlačenie šírenia vírusu a na podporu manažovania katastrofy.

NIKKEI-225-14.12.

Čína

Akcie v Číne klesali po náraste napätia s USA, keď druhý hlavný poskytovateľ indexu odstránil niektoré čínske spoločnosti zo svojich referenčných hodnôt na základe výkonného príkazu Trumpovej administratívy. Index CSI 300 klesol o 3,5%, čo je najväčší týždenný pokles od septembra, a Shanghai Composite Index poklesol o 2,8%. Sentiment oslabil po tom, čo S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) uviedla, že odstráni 21 čínskych spoločností z globálnych akciových a dlhopisových indexov po tom, čo americké ministerstvo obrany začiatkom tohto roka označilo tieto spoločnosti za väzby na čínsku armádu. Krok spoločnosti S&P DJI nasledoval po podobnom rozhodnutí FTSE Russell z predchádzajúceho týždňa. Ďalší poskytovatelia indexov, vrátane JP Morgan, MSCI a Nasdaq, tiež rokujú o tom, či urobiť to isté.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.