10 lokalít, kde sa tento rok oplatí investovať do nehnuteľností

HABERL
21. apríla 2020

Realitné trhy po celom svete čaká veľká skúška. Aktuálna situácia spojená s pandémiou spôsobenou koronavírusom bude hýbať hodnotou nehnuteľností aj v najlukratívnejších lokalitách. Na očakávané zmeny vo vývoji už reagujú aj analytici. Tí spracúvajú rôzne štúdie so zoznamom miest, kde sa tento rok oplatí investovať do nehnuteľností. Prehľad realitných trhov vhodných na investovanie do nehnuteľností priniesla aj […]

10 lokalít, kde sa tento rok oplatí investovať do nehnuteľností

Realitné trhy po celom svete čaká veľká skúška. Aktuálna situácia spojená s pandémiou spôsobenou koronavírusom bude hýbať hodnotou nehnuteľností aj v najlukratívnejších lokalitách. Na očakávané zmeny vo vývoji už reagujú aj analytici. Tí spracúvajú rôzne štúdie so zoznamom miest, kde sa tento rok oplatí investovať do nehnuteľností.

Prehľad realitných trhov vhodných na investovanie do nehnuteľností priniesla aj spoločnosť Knight Frank. Jej analytici uskutočnili podrobný prieskum vybraných štvrtí z celého sveta. Do zoznamu lokalít s najvyšším investičným potenciálom zaradili tie miesta, ktorých rozvoj vytvára ideálne podmienky na zhodnotenie svojich investícií. Patrí medzi ne aj táto desiatka.

1. Sydney Harbour (Sydney, Austrália)

Lukratívna pobrežná štvrť v Sydney sa do podobných zoznamov dostáva pravidelne. Podľa niektorých ide o miesto, kde na investovaní do nehnuteľností prerobí len celkom neskúsený investor. Platí to najmä v prípade nákupu novostavby v prístavnej štvrti. Tú totiž čaká veľká revitalizácia, po ktorej majú ceny nehnuteľností opäť raketovo stúpať.

2. Sentosa (Singapur)

„Ázijský tiger“ je pre realitných investorov dlhodobo zlatou baňou. V prípade singapurského ostrova Sentosa to platí dvojnásobne. Špičkovo vybavené dovolenkové stredisko je rajom pre realitných magnátov. Ceny miestnych nehnuteľností zaznamenávajú stabilný rast a do konca roka sa na tom nemá nič meniť.

3. St. Martin-de-Belleville (Francúzsko)

Investovať do nehnuteľností v obľúbenom dovolenkovom stredisku sa dá aj vo francúzskych Alpách. V tomto prípade však piesočnaté pláže plné zábavných atrakcií vymení vysokohorský vzduch a skvelá zimná lyžovačka. Investičný potenciál lokality zvyšuje aj blízkosť alpských fariem, prístup na horolezecké steny a kvalitné reštaurácie na každom kroku.

4. Fengtai (Peking, Čína)

Kúpa nehnuteľnosti v čínskom Pekingu môže byť vždy veľmi výhodnou investíciou. To ale závisí od výberu konkrétnej lokality. Podľa odborníkov patrí rok 2020 obvodu Fengtai. Práve ten ponúka radu historických rezidenčných objektov, ktorých hodnota môže po rekonštrukcii vzrásť skoro o polovicu.

5. Imperial Beach (San Diego, USA)

Aj v USA sa nájde zopár štvrtí s obrovským investičným potenciálom. Podľa Knight Frank sa oplatí investovať najmä v San Diegu. Miestna rezidenčná štvrť Imperial Beach je známa slnečnými plážami s desiatkami luxusných víl. Ich ceny dokážu vzrásť za jediný rok aj o 15 až 20 %.

6. Maida Vale (Londýn, Veľká Británia)

Len pár minút do centra mesta, no v pokojnej a bezpečnej lokalite, navyše v útrobách dobovej atmosféry. Aj takto lákajú makléri investorov na kúpu domov v londýnskej štvrti Maida Vale. Od začiatku roka sa im to celkom dobre darí. Miestny realitný trh totiž hlási zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach. Pokračovať v tomto trende by sa malo až do konca roka.

7. Road to Amizmiz (Amizmiz, Maroko)

Malé mestečko situované pri Marakéši môže byť príkladom pre urbanistov v celej Afrike. Nové obytné zóny sa totiž budujú s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Investori si tak môžu kúpiť dom v zdravej lokalite s nepoškodenou prírodou. Plusom sú aj slušné ceny. 3-izbová novostavba s výhľadom na pohorie Atlas sa dá zohnať už od 1 mil. €.

8. Rue Saint-Honoré (Paríž, Francúzsko)

Kým vo vyššie uvedených lokalitách sa odporúča investovať do rezidenčných objektov, v Rue Saint-Honoré sú aktuálne stredobodom pozornosti komerčné nehnuteľnosti. Pre investorov sú k dispozícii viaceré luxusné maloobchodné prevádzky. Do konca roka sa plánuje aj otvorenie niekoľkých špičkových hotelov a apartmánových domov.

9. Tun Razak Exchange (Kuala Lumpur, Malajzia)

Dynamicky sa rozvíjajúca finančná štvrť je vôbec prvým finančným okrskom v Malajzii. To z nej robí centrum finančného a administratívneho života celej krajiny. Investorom to ponúka možnosť skupovať nehnuteľnosti, kým ich ceny nie sú na vrchole. S ďalším rozvojom štvrte budú totiž ďalej výrazne stúpať.

10. Khamovniki (Moskva, Rusko)

Luxusná moskovská štvrť láka investorov, ktorí si brúsia zuby na administratívne priestory aj maloobchodné prevádzky. Investície do nehnuteľností v tomto okrsku sa výrazne zhodnocujú už teraz. Len do konca tohto roka by mohli vzrásť až o pätinu. Potenciál štvrte zvyšuje najmä zahraničný investičný kapitál.

Uvedený zoznam nie je rebríčkom hodnotiacim poradie od najvhodnejších po menej vhodné miesta na investovanie. Jedná sa o výber 10 lokalít vyplývajúci z najnovšej správy od Knight Frank. Jeho úlohou nie je určovať, kde budú realitné investície najvýnosnejšie. Má spĺňať iba poradnú funkciu pri hľadaní výhodných investičných príležitostí na tento rok.

Zdroje: knightfrank.com, thecollegeinvestor.com, forbes.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.