10 najlepších rastových akcií, do ktorých investoval Warren Buffett

HABERL
21. októbra 2020

Warren Buffett, ktorý je pravdepodobne najúspešnejším hodnotovým investorom všetkých čias vlastní široké portfólio. To však neznamená, že v ňom nenájdeme žiadne rastové akcie. Aktuálne vám prínášame prehľad práve týchto spoločností.

apple

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway, ktorý patrí k najbohatším jednotlivcom sveta má naozaj široku diverzifikáciu. Všetci boli dokonca prekvapení, keď spoločnosť Berkshire nakúpila akcie softvérovej spoločnosti Snowflake, ktorá bola v polovici septembra po prvýkrát uvedená na burzu.

Akciové portfólio spoločnosti Berkshire Hathaway je tvorené množstvom rastových akcií.

Vzhľadom na to, že rastové akcie už takmer desať rokov prekonávajú svojou výkonnosťou hodnotové akcie, rozhodli sme sa, že bude stáť za to, aby sme sa pozreli na najlepšie rastové akcie, do ktorých investoval legendárny Warren Buffett.

1) Snowflake

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 14,2 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 1,4 miliardy amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: nedostupný údaj
Priemerné odporúčanie analytikov: predaj
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: nedostupný údaj

Akcie spoločnosti Snowflake sú akousi raritou medzi všetkými akciami, ktoré Buffett vlastní. Je to tak preto, že ich Buffett kúpil v polovici septembra, keď bola spoločnosť po prvýkrát kótovaná na burze. Spoločnosť Snowflake, ktorá iným firmám ponúka spôsob, ako prevádzkovať svoj softvér na rôznych cloudových platformách poskytovaných spoločnosťami ako Amazon.com, Microsoft alebo Google, v súčasnosti jednoznačne patrí k najlepším rastovým akciám.

Nakoľko Buffett sám nerád investuje do technologických spoločností, bude táto investícia nápadom jedného z jeho dvoch podriadených manažérov – Teda Weschlera alebo Todda Combsa. Analytici stále nevedia odhadnúť ako bude táto spoločnosť v budúcnosti rásť. Iba jeden analytik zo spoločnosti S&P Capital IQ sa venuje spoločnosti Snowflake a aj ten odporúča investorom, aby akcie tejto firmy predali.

2) Barrick Gold

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 20,9 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 563,6 miliónov amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,28%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 8,9%

Buffett nerád investuje do zlata. Investovanie do zlata sa však líši od investovania do spoločnosti, ktorá ťaží zlato. Spoločnosť Barrick Gold patrí k tým spoločnostiam, ktoré svojim investorom vyplácajú malú dividendu.

Je pravda že ťažobné spoločnosti sú veľmi citlivé na zmenu cien komodity, ktorú ťažia, no firma Barrick Gold ťaží okrem zlata aj meď, ktorá sa v dnešnom svete používa takmer všade. Aj napriek tomu, že spoločnosť Barrick Gold primárne ťaží zlato, je zahrnutá vo viac ako tucte rastových indexov a analytici predpovedajú dlhodobý rast výnosov vo výške 8,9% ročne.

3) Moody’s

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 24,7 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 6,8 miliárd amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 3,3%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 9,0%

Spoločnosť Moody’s sa venuje poskytovaniu obchodných a finančných služieb. Analytici tvrdia, že spoločnosť bude v nasledujúcich troch až piatich vykazovať 9% mieru rastu výnosov.

Analytik, William Blair, tvrdí, že akcie spoločnosti Moody’s sa jednoznačne oplatí nakúpiť, nakoľko je rast výnosov tejto spoločnosti hnaný viacerými faktormi (napríklad priaznivými dlhodobými faktormi, cenovou silou alebo rastom rozvíjajúcich sa trhov). Akcie spoločnosti Moody’s tvoria viac ako 3% z akciového portfólia spoločnosti Berkshire Hathaway.

4) Costco

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 4,3 milióny
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 1,3 miliardy amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,65%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná miera rastu výnosov podľa analytikov: 9,3%

Na trhu nenájdete veľa predajcov tehiel a malty, ktorí sa môžu pýšiť dvojciferným dlhodobým rastom. Predpovedaný rast výnosov spoločnosti Costco však dosahuje 9,3%. Spoločnosť už niekoľko mesiacov dosahuje oproti minulému roku dvojciferný nárast.

Costco patrí medzi malú skupinku spoločností, do ktorých Warren Buffett investoval a o ktorých rád rozpráva. Síce tvoria akcie spoločnosti Costco iba 0,65 z akciového portfólia spoločnosti Berkshire, vyzerá to tak, že ide o jedny z Buffettových obľúbených akcií.

5) American Express

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 151,6 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 14,4 miliárd amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 7,1%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 10,2%

Buffett tvrdí, že keď raz kúpi nejaké akcie, nechce ísť nikdy predať. To sa rozhodne týka akcií spoločnosti American Express, ktoré kúpil už v roku 1963. Berkshire Hathaway vlastní vo firme American Express 18,8% podiel, čo z nej robí najväčšieho akcionára spoločnosti.

Analytici očakávajú, že v najbližších troch až piatich rokoch bude priemerný ročný rast výnosov firmy dosahovať 10,2%.

6) Apple

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 980,6 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 89,4 miliárd amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 43,9%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 11,5%

Buffett tvrdí, že spoločnosť Apple považuje za svoju tretiu spoločnosť. Rozhodne sa mu nemôžeme čudovať, keďže akcie spoločnosti Apple tvoria takmer 44% z akciového portfólia Berkshire Hathaway.

Veštec z Omahy iba málokedy investuje do technologických spoločností. Ako však už viackrát uviedol, značku Apple miluje. Má rád jej ekosystém výrobkov (ako sú napríklad iPhone a iPad) a rád využíva služby, ktoré spoločnosť prevádzkuje (napríklad Apple Pay alebo iTunes). Vo februári tohto roka dokonca Buffett uviedol: “Ide asi o najlepšiu spoločnosť akú poznám.”

Analytici aj naďalej predpovedajú, že spoločnosť Apple bude v nasledujúcich troch až piatich rokoch zaznamenávať priemerný ročný nárast výnosov vo výške 11,5%.

7) Visa

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 9,9 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 1,9 miliárd amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,95%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 14,5%

Spoločnosť Visa prevádzkuje jednu z najväčších sietí umožňujúcich platby, a preto nie je žiadnym prekvapením, že bude profitovať zo súčasného nárastu bezhotovostných platieb a platieb vykonaných prostredníctvom mobilných telefónov.

Buffett sa už dávnejšie vyjadril, že si praje, aby spoločnosť Berkshire Hathaway zväčšila svoj podiel v spoločnosti Visa. Niet divu, veď analytici predpokladajú, že výnosy spoločnosti Visa budú v najbližších rokoch rásť ročným tempom o 14,5%.

Berkshire Hathaway po prvýkrát kúpila akcie spoločnosti Visa v treťom kvartáli roku 2011. Priemerný ročný výnos týchto akcií vrátane dividend bol od tej doby 28%.

8) Sirius XM

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 50 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 293,5 miliónov amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,14%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 15,1%

Analytici očakávajú, že rast výnosov spoločnosti dosiahne až 15,1%. Spoločnosť Sirius XM prostredníctvom svojho satelitného rádia oslovila viac ako sto miliónov poslucháčov.

Buffet po prvýkrát kúpil akcie tejto spoločnosti v poslednom kvartáli roka 2016. V treťom kvartáli toho istého roka však predal 1% zo svojho podielu. V prvom kvartáli roka 2020 predal ďalšie dve percentá zo svojho podielu. Aj napriek tomu je však Buffett štvrtým najväčším akcionárom spoločnosti Sirius XM.

9) Synchrony Financial

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 20,1 miliónov
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 446 miliónov amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,22%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 17,5%

Investovanie do spoločnosti Synchrony Financial je v súlade s Buffettovou náklonnosťou k spoločnostiam vydávajúcim kreditné karty, ktoré ako celok patria medzi spoločnosti s vysokým rastom.

Podľa prieskumu spoločnosti S&P Capital IQ, by mala spoločnosť Synchrony Financial dosahovať v nasledujúcich troch až piatich rokoch stabilný nárast výnosov vo výške 17,5%. V prvom kvartáli tohto roka zmenšil Buffett svoj podiel o 3%, no stále vlastní 3,4% spoločnosti.

10) RH

Počet akcií spoločnosti, ktoré Buffett vlastní: 1,7 milióna
Hodnota akcií, ktoré Buffett vlastní: 452,2 miliónov amerických dolárov
Koľko percent z Buffettovho portfólia tvoria akcie tejto spoločnosti: 0,21%
Priemerné odporúčanie analytikov: nákup
Priemerná dlhodobá miera rastu výnosov podľa analytikov: 18,2

Spoločnosť Berkshire je štvrtým najväčším akcionárom spoločnosti RH. RH prevádzkuje 107 maloobchodných a outletových obchodov v Spojených štátoch amerických a v Kanade.

Taktiež vlastní luxusný maloobchod s kuchyňami a kúpeľňami – spoločnosť Waterworks. Analytici predpokladajú dlhodobý rast výnosov vo výške 18,2%.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.