10 najväčších ekonomík sveta v roku 2023

HABERL
16. februára 2023

Pre investorov je veľmi výhodné poznať, ktoré ekonomiky patria medzi veľmoci, keďže jednoduchšie vedia umiestniť svoje investície. Ako na tom boli najväčšie ekonomiky na začiatku roka 2023?

Najväčšie ekonomiky sveta v roku 2023. HDP sveta. Najväčšia ekonomika sveta v roku 2023.

HDP sa vo všeobecnosti používa na odhad veľkosti hospodárstva krajiny a zvyčajne sa meria pomocou výdavkovej metódy, ktorá počíta HDP sčítaním výdavkov na nové spotrebné tovary, nových investičných výdavkov, vládnych výdavkov a hodnoty čistého vývozu. Poďme sa teda pozrieť na 10 najväčších ekonomík sveta.

10) Ekonomika Talianska – $ 1,99 bilióna

Talianske hospodárstvo je podľa Medzinárodného menového fondu tretím najväčším národným hospodárstvom v Európskej únii. Podľa parity kúpnej sily sa v roku 2023 zaradí na 12. miesto. Okrem toho Taliansko je zakladajúcim členom Európskej únie, eurozóny, OECD, skupiny G7 a G20. Je desiatym najväčším svetovým vývozcom s objemom vývozu na úrovni 632 miliárd dolárov (rok 2019). Taliansko vlastní tretie najväčšie zlaté rezervy na svete a je tretím najväčším čistým prispievateľom do rozpočtu Európskej únie.

9) Ekonomika Ruska – $ 2,13 bilióna

Ruská ekonomika sa postupne transformovala z plánovaného hospodárstva na zmiešané trhovo orientované hospodárstvo. Rusko má obrovské prírodné zdroje, najmä ropu a zemný plyn. Devízové rezervy Ruska sú piate najväčšie na svete. V Rusku žije približne 70 miliónov ľudí, čo predstavuje šiestu najväčšiu pracovnú silu na svete.

Rusko sa všeobecne označuje za energetickú veľmoc; má totiž najväčšie zásoby zemného plynu na svete, druhé najväčšie zásoby uhlia, ôsme najväčšie zásoby ropy a najväčšie zásoby bridlice v Európe. Je najväčším vývozcom zemného plynu na svete, druhým najväčším producentom zemného plynu a druhým najväčším vývozcom a producentom ropy.

Podobné: Inflácia a deflácia – definícia, príčiny, dôsledky a základy

8) Ekonomika Kanady – $ 2,2 bilióna

Kanadské hospodárstvo je vysoko rozvinutou zmiešanou ekonomikou. Podobne ako v iných vyspelých krajinách, aj v ekonomike krajiny dominuje priemysel služieb, ktorý zamestnáva približne tri štvrtiny obyvateľov Kanady.

Kanada má tretie najväčšie zásoby ropy na svete a je štvrtým najväčším vývozcom ropy. Je tiež štvrtým najväčším vývozcom zemného plynu. Kanada sa považuje za energetickú veľmoc vďaka bohatým prírodným zdrojom a malému počtu obyvateľov v pomere k rozlohe krajiny. Okrem toho je torontská burza cenných papierov ôsmou najväčšou burzou na svete podľa trhovej kapitalizácie. Kótovaných je na nej viac ako 1 500 spoločností s trhovou kapitalizáciou viac ako 3 bilióny dolárov.

7) Ekonomika Francúzska – $ 2,77 bilióna

Francúzske hospodárstvo je vysoko rozvinuté a orientované na voľný trh. Podľa nominálneho HDP sa v roku 2023 zaradí na siedme miesto medzi desiatimi najväčšími ekonomikami sveta a podľa parity kúpnej sily na deviate miesto. Francúzsko má navyše diverzifikované hospodárstvo, v ktorom dominuje sektor služieb. Zatiaľ čo priemyselný sektor tvorí 19,5 % HDP a zvyšok primárneho sektora predstavuje 1,7 %.

6) Ekonomika Spojeného kráľovstva – $ 3,19 bilióna

Hospodárstvo Spojeného kráľovstva je vysoko rozvinutým sociálnym trhom a trhovo orientovaným hospodárstvom. Zároveň je deviatou najväčšou ekonomikou podľa parity kúpnej sily. Hospodárstvo Spojeného kráľovstva má 21. najväčší HDP na obyvateľa. Tvorí 3,3 % svetového HDP.

Okrem toho je Spojené kráľovstvo jednou z najglobálnejších ekonomík. Patrí sem Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko. V roku 2019 bolo Spojené kráľovstvo piatym najväčším vývozcom a piatym najväčším dovozcom na svete. V roku 2020 predstavoval obchod Spojeného kráľovstva s 27 členskými štátmi EÚ 49 % vývozu a 52 % dovozu krajiny.

5) Ekonomika Indie – $ 3,46 bilióna

Indické hospodárstvo je známe ako rozvíjajúca sa trhová ekonomika so stredným príjmom. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) sa India v roku 2021 na základe príjmu na obyvateľa zaradí na 139. miesto z hľadiska HDP (nominálneho) a na 122. miesto z hľadiska HDP podľa parity kúpnej sily .

Od začiatku 21. storočia sa priemerný ročný rast HDP v rokoch 2014 až 2018 zvýšil zo 6 % na 7 %. India bola najrýchlejšie rastúcou veľkou ekonomikou na svete, pričom predbehla Čínu. Z historického hľadiska bola India najväčšou ekonomikou sveta od 1. storočia do 19. storočia.

4) Ekonomika Nemecka – $ 4,03 bilióna

Nemecké hospodárstvo je vysoko rozvinutým sociálnym trhovým hospodárstvom. Má najväčšie národné hospodárstvo v Európe. Podľa nominálneho HDP je štvrtou najväčšou ekonomikou na svete 2023 a piatou najväčšou podľa parity kúpnej sily.

Okrem toho sa podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) v roku 2017 podieľalo na hospodárstve eurozóny z 28 %. Nemecko je zakladajúcim členom Európskej únie a eurozóny. Zároveň je jedným z najväčších svetových vývozcov, pričom v roku 2019 vyviezlo tovar a služby v hodnote 1810,93 miliardy dolárov.

3) Ekonomika Japonska – $ 4,3 bilióna

Japonské hospodárstvo je vysoko rozvinutou voľnou trhovou ekonomikou. Zároveň je treťou najväčšou ekonomikou na svete podľa nominálneho HDP a štvrtou najväčšou podľa parity kúpnej sily. Hospodárstvo Japonska je druhou najväčšou rozvinutou ekonomikou na svete.

Okrem toho je Japonsko treťou najväčšou krajinou na svete v oblasti výroby automobilov. V indexe ekonomickej komplexnosti sa nachádza na prvom mieste na svete. A je tiež tretím najväčším spotrebiteľským trhom na svete. Japonsko je členom skupiny G7 a G20. Podľa Medzinárodného menového fondu je hrubý domáci produkt krajiny na obyvateľa vo výške 34 358 dolárov.

Podobné: Najlepšie tipy od superbohatých – ako ušetriť?

2) Ekonomika Číny – $ 18,32 bilióna

Hospodárstvo Čínskej ľudovej republiky je trhovo orientované. Zahŕňa hospodárske plánovanie prostredníctvom priemyselných politík a strategických 5-ročných plánov. V roku 2023 je druhou najväčšou ekonomikou na svete podľa nominálneho HDP a čistého bohatstva a najväčšou podľa parity kúpnej sily.

Okrem toho sa v oficiálnej prognóze uvádza, že Čína sa do roku 2028 stane najväčšou ekonomikou sveta podľa nominálneho HDP. Z historického hľadiska bola Čína jednou z najväčších svetových hospodárskych mocností počas jedného až dvoch tisícročí, do 19. storočia.

1) Ekonomika USA – $ 25,03 bilióna

Hospodárstvo USA je vysoko rozvinutou zmiešanou ekonomikou. Podľa nominálneho HDP a čistého bohatstva bola v roku 2022 najväčšou ekonomikou na svete a podľa parity kúpnej sily druhou najväčšou. USA majú v roku 2023 piaty najvyšší hrubý domáci produkt na obyvateľa (nominálne) na svete a podľa parity kúpnej sily siedmy najvyšší hrubý domáci produkt na obyvateľa.

Okrem toho, USA majú technicky najsilnejšiu ekonomiku na svete a ich spoločnosti sú technicky na čele alebo blízko neho. Americký dolár je najčastejšie používanou menou v medzinárodných transakciách a je najväčšou rezervnou menou na svete. Najväčšími obchodnými partnermi USA sú Čína, Kanada, Mexiko, India, Japonsko, Nemecko, Južná Kórea, Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Taiwan. Amerika je tiež najväčším svetovým dovozcom a druhým najväčším vývozcom.

Ak by ste nevedeli kam umiestniť finančné prostriedky, alebo kde by bolo pre vás najvhodnejšie investovať, sú vám k dispozícií naši investiční experti.

Naše dynamické portfólio PROFIT dosiahlo za rok 2023 reálnu čistú výkonnosť v mene EUR 44,79 %.“

zdroj: www.investors.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.