10 otázok, ktoré sa spýtať pred kúpou akcií

HABERL
6. júla 2021

Zaujímate sa o investovanie do akcií, no neviete, ktoré sú tie pravé? Pred kúpou akcií, vám odporúčame, si zodpovedať týchto 10 otázok.

10 otázok, ktoré sa spýtať pred kúpou akcií

Investovanie na akciovom trhu je z dlhodobého časového horizontu vhodným spôsobom, ako zvýšiť hodnotu svojho majetku alebo si splniť iné investičné ciele. Investovanie sa môže javiť ako jednoduché, a vo veľkej miere aj ziskové, najmä preto, že za posledné desaťročie sme nezažili veľa negatívnych investičných cyklov.

1) Aký je váš investičný cieľ?

Najdôležitejšími otázkami, ktoré je potrebné si zodpovedať pred uskutočnením akejkoľvek investície, sú:

  • Čo sa snažím dosiahnuť?
  • Aký je môj cieľ?

Vaše investície sa budú v závislosti od vášho cieľa výrazne líšiť. Je veľký rozdiel, či sa snažíte, našetriť si na zloženie zálohy na hypotéku na dom, alebo sa pripravujete na predčasný odchod na dôchodok. V závislosti od vášho investičného cieľa sa ďalej odvíja alokácia aktív vo vašom investičnom portfóliu, ale aj miera investičného rizika, ktoré môžete prijať.

2) Aké akcie kúpiť?

Skúsení akcioví investori majú spoločné tri veci. Vopred sa rozhodli, čo chcú, aby ich investičné portfólia dosiahli, a tohto cieľu sa držia za každú cenu. Neustále sledujú správy, trendy a udalosti na trhu, ktoré poháňajú ekonomiku a ovplyvňujú tak stav na akciovom trhu. Svoje ciele a znalosti využívajú na uskutočnenie rozumných investičných rozhodnutí.

Každý investor je jedinečný, a preto je dôležité, aby sám zistil, aká je jeho tolerancia voči riziku, znalosti fungovania trhu, investičný cieľ a časový horizont. Na základe týchto informácií si dokáže sám vybrať vhodné akcie, ktoré budú zodpovedať jeho preferenciám.

3) Koľko času venovať prieskumu akcií?

Ani na túto otázku neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpoveď. Opäť to závisí od vašich investičných cieľov, ako aj od faktorov, ako rýchlo čítate, do akej miery rozumiete finančnému svetu a koľkým jazykom rozumiete.

Napriek tomu vám vieme povedať, na ktoré veci by ste si rozhodne mali nájsť čas. Ide o:

  • výskum a hodnotenie potencionálnych investícií na akciovom trhu,
  • čítanie štvrťročných a ročných výnosov spoločností, ktorých akcie vlastníte,
  • čítanie výročných správ spoločností,
  • pravidelné čítanie nedávnych správ týkajúcich sa akcií, ktoré vlastníte,
  • získavanie nových informácií o investovaní vo všeobecnosti.

Hrubým odhadom môžeme povedať, že ak chcete investovať do individuálnych akcií, mali by ste si na investovanie nájsť 5 až 10 hodín týždenne.

4) Je vhodný čas na ich kúpu?

Do akcií sa má investovať v dlhodobom časovom horizonte. Napríklad 5, 10 alebo aj 40 rokov. V takomto prípade, je práve teraz, ten najvhodnejší čas na nákup akcií.

Čakanie na to, kedy ceny akcií klesnú, je v takomto investičnom horizonte zbytočné. Aký veľký rozdiel bude, ak kúpite akcie o 10% lacnejšie, keď o 40 rokov bude hodnota vašej pôvodnej investície viac ako 10-násobná? A čo viac, ak budete investovať pravidelne v priebehu času, je možné, že zažijete korekciu, ale aj krach trhu. Tieto udalosti predstavujú príležitosti na investovanie.

Zároveň sú však tieto udalosti pomerne nepredvídateľné. Predstavte si, že by sme vedeli presne predpovedať, kedy dôjde k poklesu cien. V takomto prípade, by k nemu pravdepodobne nikdy nedošlo, lebo by sme urobili všetko preto, aby sme sa mu vyhli. Aj preto, je najlepší čas na investovanie práve teraz.

5) Oplatí sa investovať, aj keď akcie majú práve vysokú hodnotu?

Samotná cena akcií nehovorí nič o tom, či sú lacné alebo drahé. V prvom rade, je potrebné si uvedomiť, že každý investor má iný rozpočet. Pre niekoho môže byť cena 50 eur za akciu vysoká, pre iného sú to však iba drobné.

Okrem toho, je dôležité aké percento spoločnosti vlastníte vlastníctvom jednej akcie. Ak zdvojnásobíte počet akcií v obehu, ale znížite ich ceny na polovicu, percentuálny podiel spoločnosti, ktorý predstavuje každá akcia sa nezmení. Berte svoj zisk/stratu ako percento. 10% zisk je rovnaký v prípade, že kúpite jednu akciu za 100 eur alebo sto akcií, ktorých cena bola jedno euro za kus.

6) Akému druhu akcií sa vyhnúť?

Existuje niekoľko druhov spoločností, ktorým by ste sa mali za každú cenu vyhnúť. Je jedno, či rozumiete tomu, v čom podnikajú alebo nie.

  1. Firmy s nízkou likviditou. Akcie týchto spoločností nemáte komu predať, a teda na nich neviete zarobiť.
  2. Spoločnosti, ktoré predstavujú veľmi riskantné investície. Tieto spoločnosti sa niekedy prezývajú, aj ako “padajúce nože”. Vo všeobecnosti sú veľmi nespoľahlivé a pravdepodobnosť, že vám ublížia je oveľa vyššia, ako možnosť, že by bola investícia do nich zisková.
  3. Vysoko zadĺžené spoločnosti. Dlh predstavuje zásadný problém pre všetky zúčastnené strany, vrátane akcionárov.
  4. Neviditeľné firmy. Tieto firmy nezverejňujú potrebné informácie pre investorov, a ak áno, tak sú zvyčajne tieto dáta neúplné.

7) Čo, ak bude moja investícia stratová?

Z pôvodných spoločností, ktoré kedysi tvorili akciový index Dow Jones v roku 1896, funguje v súčasnosti už iba jedna – General Electric. Zvyšných 11 spoločností, buď skrachovalo alebo bolo spojených s inými podnikmi. Túto skutočnosť treba brať do úvahy, ak plánujete na akciovom trhu investovať v dlhodobom časovom horizonte.

Existuje reálna možnosť, že akákoľvek investícia, ktorú urobíte bude stratová. Preto si pred každou investíciou položte nasledujúcu otázku: “Čo sa stane, ak bude táto investícia stratová?” Ak vás to finančne zničí, tak neinvestujte.

8) Je potrebné sledovať svoje akciové portfólio?

Váš investičný prieskum sa nemá skončiť nakúpením akcií. Každú pozíciu, ktorú na akciovom trhu vykonáte, by ste každých pár mesiacov mali kontrolovať. Niektorí investori odporúčajú minúť jednu hodinu mesačne na každú investíciu, ktorú vlastníte.

Musíte si dávať pozor na akékoľvek červené vlajky, ktoré by mohli predznamenať pokles jej hodnoty. Ak máte finančné prostriedky nazvyš a situácia vyzerá pokojne, môžete prehodnotiť zväčšenie svojej pozície.

9) Koľko typov akcií by som mal mať v portfóliu – oplatí sa diverzifikovať?

Väčšina ľudí svoje investície diverzifikuje. Nákup akcií 10 technologických spoločností, však v žiadnom prípade nepredstavuje diverzifikáciu. Nie je rozumné investovať do jedného druhu akcií, pretože v prípade ich poklesu prídete o zdroj príjmu.

Správna alokácia investičného portfólia znižuje investičné riziko. Pred uskutočnením každej investície sa sami seba opýtajte, či bude táto ďalšia investícia viesť k nevyváženosti vášho portfólia, alebo naopak zvýši jeho diverzifikáciu?

10) Investovať sám alebo zapojiť špecialistu?

Najväčšou cnosťou v investičnom svete je pokora. Táto vlastnosť. vám totižto pomôže skombinovať všetky dôležité zdroje a dosiahnuť úspech v investovaní. Investovanie je komplikovaný proces, ktorý si vyžaduje veľa času a znalostí.

Investiční poradcovia sú odborníci a dá sa od nich očakávať, že budú prijímať rozvážnejšie rozhodnutia, ktoré nebudú ovplyvnené emóciami. Pokiaľ vás naozaj nebaví prieskum akciového trhu alebo finančného plánovania, urobíte lepšie ak využijete služby špecialistu. Dobrý investičný poradca sa na vaše financie pozrie logicky, a pomôže vám zostaviť objektívny investičný plán, vďaka ktorému si svoje investičné ciele splníte.

Po zodpovedaní týchto všetkých otázok možno zistíte, že vám vyhovuje iba pár spoločností na akciovom trhu. Alebo zistíte, že investovanie na akciovom trhu, nie je vôbec pre vás. To však nevadí.

Dôkladný prieskum a zodpovedanie dôležitých otázok sú mimoriadne dôležité procesy, ktoré vás ochránia pred uskutočnením nevýhodného investičného rozhodnutia, ktoré by vás mohlo pripraviť o veľa peňazí.

Zdroj: www.wsj.com, www.reddit.com

[elementor-template id=“14534″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.