15 dividendových akcií, po ktorých bude po skončení recesie túžiť každý investor

HABERL
28. apríla 2020

Recesia spôsobená ochorením COVID-19 je už v plnom prúde, no akciový trh takmer magicky získal naspäť približne polovicu zo svojich strát. Verejnosť si je čoraz istejšia, čo sa týka predpovedí vyvrcholenia pandémie v mnohých častiach Spojených štátov amerických. Federálni ale aj štátni politici si nevedia dať rady s tým, ako a kedy, opätovné spustiť hospodársku […]

15 dividendových akcií, po ktorých bude po skončení recesie túžiť každý investor

Recesia spôsobená ochorením COVID-19 je už v plnom prúde, no akciový trh takmer magicky získal naspäť približne polovicu zo svojich strát. Verejnosť si je čoraz istejšia, čo sa týka predpovedí vyvrcholenia pandémie v mnohých častiach Spojených štátov amerických. Federálni ale aj štátni politici si nevedia dať rady s tým, ako a kedy, opätovné spustiť hospodársku činnosť v USA. Každý nesprávny krok môže ekonomickú ale aj fyzický bolesť predĺžiť. A investori sa postupne pokúšajú zaujať pozície na trhu.

Spoločnosť 24/7 Wall St. zverejnila zoznam 15 spoločností tvoriacich index S&P 500, ktoré oproti svojim rovesníkom vyplácajú vysoké dividendy. Na zoznam sa nedostali spoločnosti z technologického sektora, firmy ktoré čakajú na schválenie liekov a špekulatívne sektory. Tieto spoločnosti majú množstvo zárobkov a súvahy, ktoré s ľahkosťou prežijú recesiu. Spoločnosti, ktoré nevyplácajú dividendy alebo je ich dividendový výnos veľmi nízky, neboli na tento zoznam zaradené.

Základným predpokladom je skutočnosť, že čísla týkajúce sa ekonomiky budú pôsobiť veľmi nepriaznivo v mesiacoch apríl, máj a pravdepodobne aj počas leta, no na jeseň zaznamenáme zlepšenie. Tieto predpoklady však nie sú spoľahlivé a v prípade, že dôjde k druhej vlne nákazy koronavírusom, ktorá znova vypne Spojené štáty americké (ale aj zvyšok sveta), budú takéto predpovede investorov príliš optimistické.

American Electric Power Co. Inc. je spoločnosť, ktorá vypláca dividendy a investori investujúci do energetiky sa o ňu zaujímajú už dlhšiu dobu. Spoločnosť je stále v procese prechodu od využívania uhlia k čistejším zdrojom energie, no nikto nepredpokladá žiadne ťažkosti súvisiace s touto skutočnosťou. Naposledy sa akcie spoločnosti obchodovali za približne 83,50 amerických dolárov. Výška dividendy je 2,8 amerických dolárov, čo predstavuje okolo 65% normalizovaného zisku. Dividendový výnos je na hodnote 3,35%.

Podobné: Aktíva, ktoré zabezpečia vaše portfólio proti inflácii

Čistiace produkty spoločnosti Clorox Co. (NYSE:CLX) sa vďaka koronavírusu tešia nevídanému záujmu. Cena jednej akcie spoločnosti je 185 amerických dolárov a trhová kapitalizácia dosahuje hodnotu 23 miliárd amerických dolárov, čo spoločnosti dáva možnosť pridať ďalšie značky do svojho portfólia produktov. Dividendový výnos je na hodnote 2,3%. Akcie spoločnosti od začiatku roka zaznamenali nárast o 20%.

CVS Health Corporation (NYSE:CVS) sa drží lepšie ako jej konkurencia – spoločnosť Walgreens a zdá sa, že akvizícia spoločnosti Aetna nebola potencionálnou stratou kapitálu, nakoľko k realizácii projektu “Medicare for all” v Spojených štátoch amerických, ktorý mal poskytnúť zdravotnú starostlivosť všetkým obyvateľom krajiny, pravdepodobne nedôjde. Akcie spoločnosti sa obchodujú za takmer 59 amerických dolárov, čo tvorí 77 miliardovú trhovú kapitalizáciu. Akcie môžeme v súčasnej situácii považovať za defenzívne. Dividendový výnos dosahuje hodnotu 3,3%.

Ďalšou na zozname je spoločnosť Essential Utilities Inc. (NYSE:WTRG), ktorá je kedysi známou aj ako spoločnosť Aqua America, no po spojení so spoločnosťou Peoples Gas sa premenovala. Výnos z dividend je lepší ako v prípade väčšiny vodárenských spoločností a vo výške 2,3%. Spoločnosť podniká vo viacerých štátoch a jej trhová kapitalizácia dosahuje výšku 10 miliárd amerických dolárov. Akcie spoločnosti sa v polke februára obchodovali za 53 amerických dolárov, no nedávno ich hodnota klesla na 43 amerických dolárov.

Home Depot Inc. (NYSE:HD) bola kedysi veľmi populárnou spoločnosťou medzi investormi. Spoločnosť je známa svojim pravidelným zvyšovaním dividend a spätným odkupom akcií. Hodnota akcií je v súčasnosti menej ako 200 amerických dolárov, dividendový výnos dosahuje výšku 3%, čo znamená, že spoločnosť stále zaznamenáva pokles o približne 20% oproti maximám. Očakáva sa, že v najbližšej dobe poklesne predaj nových domov, no aj tie staršie potrebujú pravidelnú údržbu, a preto by spoločnosť nemala zaznamenať výrazný rozdiel v tržbách.

Keurig Dr Pepper Inc. (NYSE:KDP) ponúka oveľa viac ako limonády Dr Pepper, Snapple a kávu. Gigant na trhu s nápojmi vlastní viac ako 100 značiek a 2,2% dividendový výnos je vďaka ziskom a peňažným tokom spoločnosti veľmi atraktívny. Upravená prevádzková marža spoločnosti v roku 2019 vzrástla o 220 bázických bodov na 26%. Súčasná situácia však pravdepodobne zvýšila pravdepodobnosť, že oveľa viac ľudí ostane pracovať z domu aj keď nebezpečenstvo koronavírusu odznie a preto sa očakáva nárast predaja kávy.

Lockheed Martin Corp. (NYSE:LMT) je popredným výrobcom lietadiel a pokročilých technológií. Dividendový výnos spoločnosti je 2,6% a akcie sa stále obchodujú za cenu o 17% nižšiu oproti doterajším maximám, a to za 368 amerických dolárov. Vďaka obrovskej trhovej kapitalizácii spoločnosti, ktorá dosahuje hodnotu 104 miliárd amerických dolárov, považuje mnoho investorov spoločnosť Lockheed Martin za bezpečnú investíciu.

Spoločnosť McDonald’s Corp. (NYSE:MCD) bola tvrdo zasiahnutá koronavírusom, nakoľko kvôli opatreniam obmedzujúcim pohyb ľudí stále menej a menej ľudí cestuje do práce. Napriek tomu sa spoločnosť stále považuje za miesto, kde môžete nakŕmiť svoju rodinu za rozumnú cenu. Akcie spoločnosti McDonald’s sa vo všeobecnosti považujú za defenzívne, no hodnota akcií je stále o 20% nižšia oproti maximálnej hodnote. Akcie sa v súčasnosti obchodujú za približne 178 amerických dolárov a dividendový výnos sa pohybuje na úrovni 2,8%.

Mid-America Apartment Communities Inc. (NYSE:MAA) je 12,6 miliardový realitný investičný trust, ktorý v súčasnosti ponúka investorom dividendový výnos vo výške 3,6%. Stále nevieme povedať koľko nájomníkov požiada o odloženie splatenia nájmu v mesiacoch apríl a máj, no v okamihu keď sa ekonomika vráti do normálu, bude viac ako isté, že sa vrátime aj do normálneho režimu platenia nájomného. Hodnota akcií zaznamenala pokles o 25% oproti maximálnej hodnote a akcie sa aktuálne obchodujú za 111 amerických dolárov.

Spočiatku sa zdalo, že spoločnosť Quest Diagnostics Inc. (NYSE: DGX) bude voči tzv. korona kríze imúnna, no pacienti prestali navštevovať lekárov, ak teda nejde o nevyhnutné dôvody. Táto skutočnosť, znamená, že počet krvných testov sa znížil. Akcie spoločnosti klesli z takmer 120 amerických dolárov na 75 dolárov, no prednedávnom sa aspoň čiastočne z tohto poklesu spamätali. Koncom januára spoločnosť zvýšila výšku vyplácaných dividend. Dividendový výnos je hodnote 2,6%.

Súčasná doba je náročnou najmä pre reštaurácie, kancelárske priestory a maloobchodníkov, no takmer vôbec negatívne nezasiahla spoločnosti ako Republic Services Inc. (NYSE:RSG), ktoré sa starajú o zber odpadu a udržiavanie čistoty. Cena akcií sa momentálne pohybuje okolo 80 amerických dolároch, čo predstavuje 23% nárast oproti poklesu, ktorý spoločnosť zažila po tom, čo akciový trh zachvátila panika. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 26 miliárd amerických dolárov a spoločnosť by mala, aj napriek dlhom vo výške 7,7 miliárd amerických dolárov, byť schopná vyplácať 2% dividendový výnos.

Spoločnosť Royal Gold Inc. (NASDAQ:RGLD) poskytuje investorom jedinečný spôsob ako investovať do zlata. Cena zlata sa momentálne pohybuje na maximách, zatiaľ čo úrokové sadzby sú nulové a vydávajú sa bilióny amerických dolárov, ktoré budú určené na zaplatenie ekonomických stimulov. Spoločnosť investovala do viac ako 180 nehnuteľností na 5 kontinentoch. Trhová hodnota spoločnosti je 6,7 miliárd amerických dolárov a cena akcií sa pohybuje okolo 102 dolárov, čo je pokles o 27% oproti maximám. Takmer 1,2% dividendový výnos môže v časoch po skončení recesie zaznamenať nárast, nakoľko projekty, ktoré boli počas pandémie pozastavené, budú môcť opäť obnoviť svoju činnosť.

Spoločnosť Target Corp. (NYSE:TGT) síce nie je Walmart, no mnoho zákazníkov navštevuje rovnako obchodný reťazec Walmart, Target aj Costco. Maloobchodní predajca investorom v dividendách vypláca 40% zo svojich ziskov. Na konci roka 2019 sa akcie spoločnosti obchodovali za približne 127,5 amerických dolárov a v súčasnosti je to asi 103 amerických dolárov. Výška dividendy na jednu akciu je 2,64 amerických dolárov, čo prestavuje 2,5% dividendový výnos. Stále nevieme povedať, či výnosy spoločnosti zaznamenajú po skončení recesie nejaký nárast, no široká ponuka tovaru ukázala, že obchodný reťazec Target je pre spotrebiteľov veľmi atraktívny.

Podobné: 11 najlepších akcií, ktoré prežijú aj šírenie nákazy koronavírusu

Spoločnosť Yum! Brands Inc. (NYSE:YUM) je majiteľom značiek ako KFC, Pizza Hut a Taco Bell, a prevádzkuje tisíce reštaurácií po celom svete. Jednotlivé reštaurácie poskytujú možnosť vyzdvihnutia si svojej objednávky osobne alebo donášky priamo domov a potom, čo budú opatrenia zrušené si zákazníci budú môcť opäť vychutnať svoje jedlo aj v priestoroch prevádzok. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 24 miliárd amerických dolárov a dividendový výnos dosahuje 2,5%. Cena akcií je 77 amerických dolárov, čo je pokles o 50% oproti historickým maximám.

Spoločnosť JPMorgan Chase & Co. (NYSE:JPM) je na našom zozname posledná, pretože v rovnakom čase, ako bol zverejnený tento článok, zverejnila spoločnosť správu o svojich ziskoch. Banka JPMorgan Chase bude vystavená rovnakým rizikám ako všetky ostatné banky. Menovite nízkym úrokovým maržiam, nárastu delikvencií, zvýšeniu pravdepodobnosti neschopnosti splácať pôžičky a odpusteniu časti hypotéky alebo pôžičky. Úverové štandardy boli taktiež sprísnené. Banka sa vo všeobecnosti považuje za jednu z najbezpečnejších, najmä vďaka svojej silnej súvahe. Dividendový výnos dosahuje atraktívnych 3,8%, no cena akcií spoločnosti stále zaznamenáva pokles o 40% oproti cene spred recesie.

Zdroj: www.247wallst.com/

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.