16 start-upov ktoré v roku 2018 prekonali hodnotu jednej miliardy

HABERL
29. mája 2018

Vo svete technologických start-upov sa ustálil pojem „jednorožec“. Jedná sa o začínajúcu spoločnosť (startup), ktorej hodnota dosiahne alebo prekročí míľnik jednej miliardy dolárov. Takýchto podnikov však zďaleka nie je veľa. Agentúra CB Insights v priebehu minulého roka zistila, že pravdepodobnosť dosiahnutia tohto statusu predstavuje iba menej než 1%. Avšak v doterajšom období roka 2018 sme […]

Vo svete technologických start-upov sa ustálil pojem „jednorožec“. Jedná sa o začínajúcu spoločnosť (startup), ktorej hodnota dosiahne alebo prekročí míľnik jednej miliardy dolárov. Takýchto podnikov však zďaleka nie je veľa. Agentúra CB Insights v priebehu minulého roka zistila, že pravdepodobnosť dosiahnutia tohto statusu predstavuje iba menej než 1%.

Avšak v doterajšom období roka 2018 sme zaznamenali už 16 spoločností, ktorým sa podarilo prekonať túto pravdepodobnosť a pokoriť miliardovú hranicu. Tieto podniky sa po prvýkrát objavili na zozname analytickej spoločnosti Pitchbook a ide o organizácie, ktoré sa snažia pretransformovať sektory ako doprava, zdravotníctvo, zábava, dátová analýza a poľnohospodárstvo.

Väčšina technologických jednorožcov sa v súčasnosti síce nachádza v Spojených štátoch, ale rovnako silným hráčom je aj Čína, ktorá v tomto roku priniesla svetu štyri miliardové podniky. Za zmienku okrem toho stojí aj start-up s názvom UI Path, ktorý sa zaoberá robotikou a automatizáciou a stal sa prvým miliardovým jednorožcom z Rumunska.

Predstavujeme Vám plnú zostavu 16 nových spoločností s hodnotou vyššou než jedna miliarda dolárov.

Canva je austrálskou spoločnosťou, ktorá poskytuje intuitívnu platformu pre grafických dizajnérov.

Melanie Perkinsová, generálna riaditeľka spoločnosti Canva.

Rok založenia: 2012

Získaný kapitál: $96 miliónov

Súčasná hodnota: $1 miliarda

Zameranie: Spoločnosť Canva sa venuje sprostredkovaniu projektov v rámci grafického dizajnu. Umelcom poskytuje jednoducho ovládateľný a prístupný softvér, ako aj rozsiahlu zbierku grafických elementov, medzi ktoré patria napríklad fotografické materiály a fonty písma.

Čínska spoločnosť Meicai vytvorila aplikáciu, ktorá spája farmárov s reštauráciami.

Rok založenia: 2014

Získaný kapitál: $477 miliónov

Súčasná hodnota: $2,8 miliardy

Zameranie: Názov spoločnosti Meicai môžeme voľne preložiť ako „nákup zeleniny“. Spoločnosť prevádzkuje svoju aplikáciu na lacných mobilných telefónoch a pomáha ňou čínskym farmárom, ktorí môžu takýmto spôsobom predávať svoje produkty priamo miestnym reštauráciám.

Čínska spoločnosť Caocao Zhuanche rozvíja sektor zdieľanej dopravy, pričom využíva elektrické a hybridné automobily.

Rok založenia: 2015

Získaný kapitál: $380 miliónov

Súčasná hodnota: $1,6 miliardy

Zameranie: Spoločnosť Caocao sa rozhodla uspieť na kolosálnom čínskom trhu zdieľanej dopravy. Prevádzkuje taxislužbu, požičovňu automobilov a dokonca aj exkurzie so súkromným šoférom.

Aj spoločnosť Cabify sa zaoberá zdieľanou dopravou na podobnom princípe ako firma Uber, ale pôsobí výhradne v španielsky hovoriacich krajinách ako Ekvádor, Dominikánska republika a Portugalsko.

Juan de Antonio, zakladateľ spoločnosti Cabify.

Rok založenia: 2011

Získaný kapitál: $410 miliónov

Súčasná hodnota: $1,4 miliardy

Zameranie: Konkurenčná výhoda spoločnosti Cabify spočíva v mimoriadne pozitívnom vzťahu, ktorý si vybudovala s miestnymi podnikmi a klientmi. Spoločnosť potvrdila, že vďaka doterajším úspechom sa bude môcť aj naďalej štedro odmieňať svojim šoférom.

Spoločnosť Snowflake umožňuje spoločnostiam uchovávať a analyzovať údaje prostredníctvom cloudového hardvéru a softvéru.

Bob Muglia, generálny riaditeľ spoločnosti Snowflake Computing.

Rok založenia: 2012

Získaný kapitál: $473 miliónov

Súčasná hodnota: $1,8 miliardy

Zameranie: Spoločnosť Snowflake podniká v sektore cloudových služieb, prostredníctvom ktorých poskytuje firmám digitálny úložný priestor.

Spoločnosť HeartFlow sa venuje vývoju medicínskych technológií a získala prostriedky od popredných investičných firiem ako US Venture Partners či GE Ventures.

Rok založenia: 2007

Získaný kapitál: $467 miliónov

Súčasná hodnota: $1,5 miliardy

Zameranie: Spoločnosť HeartFlow vyvíja nástroje, ktoré lekárom umožňujú analyzovať upchaté koronárne cievy bez potreby invazívnej operácie.

Spoločnosť MedMen je najväčším predajcom marihuany v regióne Južná Kalifornia.

Rok založenia: 2010

Získaný kapitál: $57 miliónov

Súčasná hodnota: $1 miliarda

Zameranie: Spoločnosť MedMen prevádzkuje 18 výdajných miest marihuany v Južnej Kalifornii, Las Vegas a New Yorku. Elegantné predajne spoločnosti sa vyznačujú rovnakým štýlom, na aký sme si zvykli pri obchodoch značky Apple. Takýto koncept zaznamenal obzvlášť veľký úspech medzi príslušníkmi generácie milénia.

Jeruzalemská spoločnosť OrCam strávila posledných osem rokov vývojom technológií pre zrakovo postihnutých pacientov.

Ziv Aviram, spoluzakladateľ spoločnosti OrCam.

Rok založenia: 2010

Získaný kapitál: $130 miliónov

Súčasná hodnota: $1 miliarda

Zameranie: Spoločnosť OrCam vytvorila technológiu založenú na umelej inteligencii, vďaka ktorej môžu zrakovo postihnutí pacienti počúvať tlačený text, rozlišovať jednotlivé produkty a rozpoznávať tváre.

Najnovšiu investíciu do spoločnosti DoorDash o hodnote $535 miliónov má na svedomí japonský konglomerát SoftBank.

Tony Xu, generálny riaditeľ spoločnosti DoorDash.

Rok založenia: 2013

Získaný kapitál: $722 miliónov

Súčasná hodnota: $1,4 miliardy

Zameranie: Spoločnosť DoorDash prevádzkuje rozvoz jedla a spája tak reštaurácie s hladnými zákazníkmi.

Brazílska finančná spoločnosť Nubank sa rozrastá závratnou rýchlosťou. Tento start-up iba v priebehu jedného roka zaznamenal strojnásobenie svojich príjmov a zdvojnásobenie počtu zákazníkov.

David Vélez, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Nubank.

Rok založenia: 2013

Získaný kapitál: $329 miliónov

Súčasná hodnota: $1 miliarda

Zameranie: Spoločnosť Nubank poskytuje zákazníkom kreditnú kartu bez poplatkov, ktorú môžu spravovať exkluzívne prostredníctvom mobilnej aplikácie spoločnosti.

Zdroj: Reuters

Spoločnosť UI Path pomáha podnikom s automatizáciou rutinný úloh.

Daniel Dines, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti UI Path.

Rok založenia: 2005

Získaný kapitál: $149 miliónov

Súčasná hodnota: $1,1 miliardy

Zameranie: Spoločnosť UI Path sa špecializuje na robotickú automatizáciu procesov. Jedná sa o službu založenú na umelej inteligencii, ktorá zaznamenáva a automatizuje základné počítačové operácie v kancelárskom prostredí. Tento start-up sa považuje za prvého miliardového jednorožca z Rumunska.

Čínska internetová platforma Douyu má v súčasnosti 13 miliónov aktívnych užívateľov.

 

Rok založenia: 2005

Získaný kapitál: $1,1 miliardy

Súčasná hodnota: $1,5 miliardy

Zameranie: Douyu je digitálnou platformou, ktorá ponúka živé streamovanie videohier a zábavných programov, podobne ako portál Twitch.

Zdroj: PocketGamer

Čínsky zábavný portál Qutoutiao zhromaždil $100 miliónov za menej než dva roky.

Rok založenia: 2016

Získaný kapitál: $100 miliónov

Súčasná hodnota: $1,4 miliardy

Zameranie: Qutoutiao je spravodajskou a zábavnou aplikáciou, ktorá sa sústreďuje na krátky a populárny obsah.

Start-upová spoločnosť Samsara v marci uzavrela kolo financovania, v rámci ktorého zhromaždila $50 miliónov. Medzi jej investorov sa zaradili firmy investujúce rizikový kapitál ako Andreessen Horowitz a General Catalyst.

Sanjit Biswas, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Samsara.

Rok založenia: 2015

Získaný kapitál: $130 miliónov

Súčasná hodnota: $1,4 miliardy

Zameranie: Spoločnosť Samsara vyvíja senzory napojené na internet, ktoré monitorujú napríklad pohyb a teplotu nákladných vozidiel. Tento sektor zaznamenáva výrazný rozvoj vďaka pokrokom v oblasti autonómnych technológií.

Zdroj: TechCrunch

Spoločnosť Tempus z Chicaga využíva klinické dáta na zlepšenie starostlivosti o pacientov s rakovinou.

Eric Lefkofsky, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Tempus.

Rok založenia: 2015

Získaný kapitál: $210 miliónov

Súčasná hodnota: $1,1 miliardy

Zameranie: Spoločnosť Tempus zhromažďuje molekulárne a klinické dáta, pomocou ktorých buduje efektívnejšie možnosti starostlivosti o pacientov s rakovinou.

Spoločnosť Intercom sprostredkuje vzťahy medzi zákazníkmi a podnikmi. V priebehu troch rokov zhromaždila finančné prostriedky vo výške takmer štvrť miliardy dolárov.

Eoghan McCabe, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Intercom.

Rok založenia: 2015

Získaný kapitál: $240 miliónov

Súčasná hodnota: $1,3 miliardy

Zameranie: Spoločnosť Intercom využíva komunikačné systémy založené na zhromažďovaní údajov o spotrebiteľoch. Takýmto spôsobom pomáha podnikom pri nadväzovaní vzťahov so zákazníkmi. Mary Meekerová, ktorá je populárnou investorkou rizikového kapitálu, sa nedávno stala členkou predstavenstva tejto spoločnosti.

Zdroj: Yahoo, MarketWatch

Zdielať
Facebook Instagram LinkedIn Email Print

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.