5 najväčších otáznikov súčasného diania vo svete ekonomiky

HABERL
10. októbra 2018

Aktuálna situácia na finančných trhoch sa s príchodom jesene opäť poriadne zamotala.  Vývoj niektorých geopolitických udalostí vyvoláva medzi investormi otázniky, na ktoré sa ťažko odpovedá aj skúseným analytikom. 5 z nich, ktoré najviac ovplyvňujú súčasné dianie, sú tak právom označované ako rizikové. 1. Ako dopadnú rokovania o Brexite – čo môže spôsobiť tvrdý brexit? Príbeh Brexitu už napísal […]

Aktuálna situácia na finančných trhoch sa s príchodom jesene opäť poriadne zamotala.  Vývoj niektorých geopolitických udalostí vyvoláva medzi investormi otázniky, na ktoré sa ťažko odpovedá aj skúseným analytikom. 5 z nich, ktoré najviac ovplyvňujú súčasné dianie, sú tak právom označované ako rizikové.

1. Ako dopadnú rokovania o Brexite – čo môže spôsobiť tvrdý brexit?

Príbeh Brexitu už napísal zopár kapitol, no ani po dlhých mesiacoch snahy o jeho rozlúštenie neprichádza jasný verdikt. Prvotný šok z výsledkov referenda o vystúpení Britov z EÚ už síce pominul, no nedoriešené rokovania, ktorých prípadných neúspech bude viesť k tzv. tvrdému Brexitu, môže znamenať pre ekonomiku EÚ a tým aj globálne trhy značné riziká. V opačnom prípade by mal mať odchod Veľkej Británie len mierny dopad bez výraznejších komplikácií.

2. Bude cena ropy naďalej stúpať – ako ovplyvní komoditný trh?

Nie je to tak dávno, čo pokles cien ropy mátal investorov z celého sveta. Posledné týždne sa však situácia vyvíja presne naopak a cena čierneho zlata zažíva ďalší boom. Napríklad ropa Brent zo Severného mora sa na konci septembra predávala za viac ako 70 dolárov za barel, čím dosiahla takmer 4-ročné maximum. Napriek tomu sú investori opatrní a vyčkávajú na vyvrcholenie rokovaní OPEC a tiež na situáciu okolo sankcií voči Iránu, ktorá môže ceny stlačiť opäť nadol. To by ale zahralo do karát ostatným komoditám, najmä elektrine a plynu.

3. Kto vyhrá obchodnú vojnu – ako to poznamená ekonomiku?

USA vs. Čína? Kto vyjde z eskalujúcej obchodnej prestrelky silnejší? Opakované zavádzanie ciel na tovary v objeme niekoľkých miliárd zatiaľ pomáha skôr USA, avšak problémom je, že na Trumpovu stratégiu doplácajú aj vybrané popredné firmy z amerického trhu. Nehovoriac o tom, že v konečnom dôsledku môže naťahovanie tohto sporu znamenať značné riziká aj pre rast globálneho obchodu.

4. Bude Bitcoin opäť výrazne rásť – zaznamená prípadný ďalší rekord?

Zdá sa, že najväčší boom okolo zhodnocovania Bitcoinu je za nami a jeho cena už bude rásť len miernym tempom, aspoň do konca tohto roka. Optimisti však veria, že pred koncom roka by mohla prísť ďalšia vlna rýchleho rastu a najslávnejšia kryptomena prekoná nejaké rekordy. S aktuálnou cenou pohybujúcou sa na úrovni od 6 000 do 6 500 dolárov však za historickým rekordom z konca minulého roka, kedy atakovala hranicu 20 000 dolárov, výrazne stráca.

5. Bude Taliansko druhým Gréckom? Zasiahne turecká kríza európske banky?

To, že Európa je tradične regiónom, kde sa koncentruje najviac napätia, nie je v posledných rokoch nič nové. Okrem vyššie spomínaného Brexitu ju už zopár týždňov trápi aj Taliansko a čiastočne stále aj Turecko. V prípade Talianska sa pozornosť sústredí na rozpočet, ktorého podoba je kvôli prekročeniu 3 % deficitu nielen proti pravidlám EÚ, ale zároveň môže spustiť podobnú krízu, akú zažívalo Grécko.

Turecká kríza zas prudko oslabila hodnotu tureckej líry, ktorá sa už dávnejšie prepadla pod kritickú hodnotu 7000 TRY/ 1 USD, aj akcií tamojších najsilnejších spoločností, čo rýchlo vyčerpáva kapitál miestnych bánk. Keďže tie sú úzko prepojené s tými európskymi, časom to môže priniesť problémy celému bankovému sektoru na starom kontinente.

Investori si musia lámať hlavu aj nad ďalšími otáznikmi, ktoré aktuálne zvyšujú napätie na trhoch. Geopolitických rizík a zásadných ekonomických reforiem, ktorých dopady sa dajú predvídať len veľmi ťažko, je aj tento rok požehnane. Investovanie v súčasnom období sa tak spája s istou mierou rizika bez ohľadu na to, aké investičné príležitosti si vyberú.

Zdroj: www.nytimes.com, www.bloomberg.com, www.spiegel.de

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.