500-eurová bankovka nám možno navždy povie zbohom

HABERL
15. apríla 2016

Majú vysokú hodnotu, atraktívne prevedenie a ich hojnosť je symbolom materiálneho bohatstva. Napriek tomu sú úplne nepraktické a vo väčšine prípadov nimi platia skôr pri nelegálnom obchodovaní ako v bežnom platobnom styku.  Možno aj to je dôvodom, pre ktorý chcú 500-eurové bankovky stiahnuť z obehu. Od vstupu eura do platnosti sa udialo niekoľko zásadných opatrení, ktoré zmenili využívanie tejto […]

Majú vysokú hodnotu, atraktívne prevedenie a ich hojnosť je symbolom materiálneho bohatstva. Napriek tomu sú úplne nepraktické a vo väčšine prípadov nimi platia skôr pri nelegálnom obchodovaní ako v bežnom platobnom styku.  Možno aj to je dôvodom, pre ktorý chcú 500-eurové bankovky stiahnuť z obehu.

Od vstupu eura do platnosti sa udialo niekoľko zásadných opatrení, ktoré zmenili využívanie tejto meny. Aj v súčasnosti sa medzi predstaviteľmi eurozóny začalo špekulovať a médiá nám prinášajú informácie o ďalšej novinke. Tentoraz však nepôjde len o nový dizajn daných mincí či bankoviek a na rad má prísť zrušenie jednej z nominálnych hodnôt, čo si má odniesť práve 500-eurovka. Tá nie je pre spotrebiteľov veľmi lákavá a navyše sa dosť často spája s trestnou činnosťou, čo vedie predstaviteľov ECB k snahe rozlúčiť sa s jej účasťou v obehu.

500-eurová bankovka je nepraktická  

Bez ohľadu na hodnotu tejto bankovky je každému jasné, že jej praktické využitie je slabé. Pri bežných nákupoch a platení rôznych položiek využívame menšie hodnoty a zaobstaranie auta alebo nehnuteľnosti sa uhrádza čoraz častejšie bankovým prevodom. Ani bankomaty nie sú na vydávanie 500-euroviek veľmi štedré a ich využitie v bežnom platobnom styku je výnimočné. Vzhľadom na to nebudú spotrebiteľom veľmi chýbať a ich zrušenie neprinesie obmedzenia.

V obehu je viac ako pol miliardy bankoviek

Aj keď pre občanov eurozóny by zrušenie neprinieslo žiadne prekážky, pre inštitúcie EÚ áno. Tou najväčšou by bola tlač nových peňazí, ktoré by museli nahradiť stiahnuté 500-eurovky, čo podľa ekonómov môže stáť aj 60 miliónov eur. Aktuálne je v obehu takmer 600 miliónov 500-euroviek, čo je celková hodnota skoro 300 miliárd a tú bude v prípade zrušenia potrebné celú nahradiť.

Bezpečnosť a ochrana pred kriminalitou

Okrem zlej praktickej stránky a klesajúceho dopytu sa bankovke vyčíta príliš silná spojitosť s nelegálnym obchodovaním a po najnovšom aj podporou terorizmu. Experti upozorňujú, že je to práve oblasť pašovania a nezákonného predaja, kde sú 500-eurovky využívané najviac. Tento argument však neobstojí, pretože každý vie, že zrušením nejakej nominálnej hodnoty sa kriminálna činnosť spojená s obchodovaním neobmedzí.

Pripravuje sa Európa na digitálne peniaze?

Kým niektorí vnímajú avizované zrušenie 500-eurovej bankovky ako prirodzený zásah vedúci k efektívnejšej menovej politike a pokus o zníženie kriminality, iní v tomto kroku vidia oveľa viac. Mnohí odborníci dávajú prípadné stiahnutie bankovky z obehu do súvisu so zavádzaním digitálnych peňazí. Tomu by však malo predchádzať postupné rušenie hotovosti, ktoré možno začne práve 500-eurovkami. Autori nápadu digitálnych peňazí si aspoň otestujú prvé reakcie verejnosti a zohľadnia ich pri ďalšom postupe.

Na konečný verdikt ohľadom návrhu zrušenia 500-eurovky si ešte počkáme a možno sa ho ani nedočkáme. O návrhu sa však dlhšie diskutuje vo veľkom a iniciatíva zrušiť túto nepraktickú bankovku je stále silnejšia. Bude zaujímavé sledovať, kam táto snaha povedie a či sa to skončí len zrušením bankovky s najväčšou nominálnou hodnotou alebo bude pokračovať zavádzaním spomínaných digitálnych peňazí.

Zdroj: tvnoviny.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.