6 hlavných mýtov, ktoré mátajú investorov

HABERL
26. júna 2018

Téma, akou je investovanie, sa nezaobíde bez mnohých mýtov vytvárajúcich zahmlený obraz o obchodovaní a zarábaní na burze. Stretneme sa s nimi bez ohľadu na to, na aké investičné nástroje vsádzame a akým typom investora sme. Vyhnúť sa týmto teóriám dá práve získavaním informácií, vďaka ktorými rozlíšime, ktoré z nich sú opodstatnené. Mnohé z mýtov, […]

Téma, akou je investovanie, sa nezaobíde bez mnohých mýtov vytvárajúcich zahmlený obraz o obchodovaní a zarábaní na burze. Stretneme sa s nimi bez ohľadu na to, na aké investičné nástroje vsádzame a akým typom investora sme. Vyhnúť sa týmto teóriám dá práve získavaním informácií, vďaka ktorými rozlíšime, ktoré z nich sú opodstatnené.

Mnohé z mýtov, ktoré sa šíria medzi investormi, sa stávajú prekážkou k úspešnému pôsobeniu na trhu. Buď nás brzdia pred odvážnejšou investičnou stratégiou vedúcou k vyšším výnosom, alebo fungujú presne naopak a podporujú naše bezhlavé obchodovanie bez zohľadnenia rizík. 6 z nich, ktoré si momentálne predstavíme, patria k najrozšírenejším a čím skôr ich spoznáme, tým menej problémov nám pri obchodovaní spôsobia.

1. Na investovanie je potrebný veľký kapitál

Jeden z najväčších mýtov nás dokáže odradiť od investovania skôr než sa do neho pustíme. Mnohí investori, ktorí sú dnes za vodou a realizujú niekoľkociferné obchody, však začínali s drobnými. Šikovnou stratégiou a neustálym štúdiom sa naučili, ako zdvojnásobiť vklady a postupne svoje imanie zvyšovať.

2. Na začiatku obchádzať rizikové investície

Kto nezariskuje, ten toho veľa nezarobí. Takýto názor však nepoznajú konzervatívni investori, obzvlášť na začiatku svojej obchodnej cesty. Samozrejme, púšťať sa do rizikových investícií bez skúseností môže byť likvidačné, takže nebezpečné obchody treba uzatvárať s chladnejšou hlavou.

3. Vyhýbať sa menám, vsádzať na zlato

Podobné mýty o bezpečnom investovaní sa spájajú aj so zlatom, prípadne striebrom. Mnohí investori ich považujú za neohrozenú komoditu, na ktorej sa nedá prerobiť, čo sa však neraz ukázalo ako sebaklam. Na opačnej strane podľa nich stoja meny, ktorých hodnota je kolísavá a investovanie do nich prináša viac prehier ako úspechov, čo je takisto len ďalší veľký mýtus.

4. Najväčšou istotou sú nehnuteľnosti

S kúpou nehnuteľností, najmä pozemkov sa síce spája bezpečnosť a predpoklad istých ziskov, no to je len aktuálny trend, ktorý sa môže kedykoľvek zmeniť. Neoceniteľnou výhodou však je, že aj v prípade pádu si môžeme nehnuteľnosť ponechať a počkať na ďalší rast, ktorý skôr či neskôr príde.

5. Najvyššie zisky prináša vabank na jednu kartu

S otázkou istoty a riskovania súvisí diverzifikácia, ktorá je skloňovaná čoraz viac. Rozloženie kapitálu na viacero aktív sa v súčasnej dobe ukazuje ako najlepšia cesta, čo sa najmä v časoch častých turbulencií potvrdzuje neustále. Práve to začalo odhaľovať mýtus o tom, že riskovať a vsadiť všetko na jednu kartu je najlepší spôsob, ako rýchlo zarobiť.

6. Zarobiť sa dá za niekoľko mesiacov

Vidina okamžitých ziskov v astronomických sumách je lákavá, no nie celkom reálna. Tak ako každý iný biznis, aj investovanie vyžaduje čas a trpezlivosť, kým sa vynaložené úsilie vráti vo forme slušných výnosov. S dávkou šťastia sa síce dá zabodovať okamžite, no takých prípadov je minimum.

Najlepším receptom na prekonanie spomenutých mýtov sú vždy vlastné skúsenosti. Tí, ktorí pôsobia vo svete investovania dlho a majú za sebou mnoho obchodov, dobre vedia, ktoré zo šíriacich sa teórií možno označiť za reálne. Pre ostatných je tu aj našich 7 tipov, ktoré pomôžu s rýchlejším odhalením zavádzajúcich názorov.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.