6 užitočných rád pre nováčikov na burze

HABERL
9. marca 2015

Naučiť sa zarábať prostredníctvom výnosov na finančných trhoch chce poriadnu snahu, vytrvalosť a ochotu učiť sa. Obchodníci nezarábajú náhodne, za každým ziskom stojí čas a energia venovaná skúmaniu trhu, spoznávaniu rôznych analýz a vytváraniu vlastnej stratégie. Hneď na začiatku však potrebujete pevné základy, aby Váš vstup na burzu nebol fiaskom, ktorý Vás zruinuje a odradí od ďalších investícií.   […]

Naučiť sa zarábať prostredníctvom výnosov na finančných trhoch chce poriadnu snahu, vytrvalosť a ochotu učiť sa. Obchodníci nezarábajú náhodne, za každým ziskom stojí čas a energia venovaná skúmaniu trhu, spoznávaniu rôznych analýz a vytváraniu vlastnej stratégie. Hneď na začiatku však potrebujete pevné základy, aby Váš vstup na burzu nebol fiaskom, ktorý Vás zruinuje a odradí od ďalších investícií.  

Každý úspešný investor prešiel svojou vlastnou cestou, ktorá má individuálny príbeh. Mnohí z nich sa zhodnú, že hlavným dôvodom úspechu a rozvoja boli správne základy na začiatku investovania. Neustále na sebe pracovať a nezaspať na vavrínoch musia aj úspešní obchodníci zarábajúci veľké peniaze, akurát že tí už majú skúsenosti a vo svete finančníctva sa vedia pohybovať. V prípade začínajúcich investorov to je náročnejšie a preto je správne podeliť sa s nimi o zaujímavé rady, ktoré im môžu pomôcť pri spoznávaní diania na finančných trhoch.

Pre všetkých začínajúcich investorov prinášame 6 užitočných rád :

1. Skúste si obchodovanie nanečistoExistujú rôzne „tréningové“ programy, vďaka ktorým si môžete vyskúšať obchodovanie s iluzórnym kapitálom. Pomôže Vám to pochopiť niektoré súvislosti pri investovaní a podporí to aj ochotu spoznávať trh. Síce pri týchto programoch chýbajú psychologické faktory, no ako možnosť dostať sa do obrazu diania na finančných trhoch je to prínosné riešenie.

2. Neobchodujte s celým kapitálom – Vsadiť celý kapitál hneď na začiatku nie je vôbec rozumné, pretože na finančných trhoch neexistuje žiadna istota, že o peniaze neprídete ani pri tých najistejších príležitostiach. Je rozumné, ak si ponecháte nejakú rezervu, ktorá by Vám v prípade neúspechu pomohla k ďalším investíciám.

3. Investície rozložte – Mnoho skúsených obchodníkov odporúča nováčikom, aby svoje prvé investície rozložili na viacero trhov. Diverzifikácia vkladov má veľký význam, pretože jednak sa nováčik poistí proti úplnému krachu a vďaka sledovaniu viacerých trhov naraz sa niečo naučí o ich fungovaní a bude si môcť vytvárať vhodnú obchodnú stratégiu.

4. Nepodceňujte vzdelávanie – Dobrý investor nemôže zabudnúť na neustále vzdelávanie. Nie je nutné študovať na vysokých školách, ale dôkladné samoštúdium finančných systémov, ekonomických pojmov a burzových mechanizmov je pre obchodníka alfa a omega. Jedno z prísloví napríklad vraví : „Koľko času sa budeš učiť, toľko hojnosti si užiješ.“

5. Všímajte si stratégiu skúsených – Rovnako ako je pre mladých športovcov príkladom úspešný športovec s niekoľkými medailami, tak je aj skúsený investor motiváciou pre toho začínajúceho. Čo je však najdôležitejšie, nováčik má vďaka tomu na pamäti, že na rovnakej štartovacej čiare bol niekedy aj jeho skúsený kolega, takže sa to môže podariť každému.

6. Investičnú aktivitu zvyšujte pomaly – Častou chybou mnohých začínajúcich investorov je, že v prípade prvotných úspechov začnú bezhlavo riskovať a chuť rýchlo zvyšovať zisky sa stane hlavným cieľom. Dobrý obchodník však vie, že s výnosmi sa netreba ponáhľať a nárast investičnej aktivity by mal prebiehať postupnými krokmi. Podceňovanie rizík a chamtivosť už z trhu vyradila nejedného úspešne sa rozbiehajúceho nováčika.

Ak sa už rozhodnete vstúpiť do sveta burzy a aktívne sa venovať investovaniu, čaká Vás kus práce. Tí, ktorí to s finančníctvom myslia vážne, si dajú záležať na poctivom zdokonaľovaní sa a ocenia zisky vyplývajúce z úsilia, ktoré za tým stojí. Veríme, že Vám naše rady pomôžu pri prvých krokoch na finančnom poli a správne Vás odrazia zo štartovej čiary za správnymi investičnými príležitosťami.

Zdroje : finance.idnes.cz, investmentadvisortips.com, financnici.cz, marketwatch.com, hitandruncandlesticks.com 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.