7 dôvodov prečo investovať do nehnuteľností

HABERL
7. decembra 2021

Investovanie do nehnuteľností môže byť jedna z najvhodnejších investičných ciest vášho života. Prinášame vám hlavné dôvody, prečo by ste mali zvážiť práve takúto investíciu.

7 dôvodov prečo investovať do nehnuteľností

Diverzifikácia investičného portfólia je nevyhnutná. Ak dáte všetky vajíčka do jedného košíka, môžete mihnutím oka utrpieť veľké straty. Keď sa však rozhodnete investovať časť svojich finančných prostriedkov na akciovom trhu, časť do dlhopisov alebo ETF (fondov obchodovaných na burze) a niečo do nehnuteľností, môžete tak zvýšiť svoju šancu na vyšší zisk a nižšie straty.

Mnoho ľudí sa investíciám do nehnuteľností vyhýba, pretože si myslia, že sú desivé alebo, že potrebujú veľa peňazí na vstupnú investíciu. Ani jedno z toho nie je tak celkom pravda a aby sme vás upokojili, prinášame vám 7 skvelých dôvodov, prečo sú nehnuteľnosti vhodným typom investície.

1) Môžete využiť pákový efekt

Nie je príliš veľa investícií, ktoré vám umožnia investovať do aktív, kde hodnota je oveľa vyššia, ako finančné prostriedky, ktoré si na danú investíciu vyhradíte.

Napríklad, ak máte 10 000 eur, zvyčajne si môžete na akciovom trhu kúpiť akcie iba v hodnote 10 000 eur. Výnimkou je, ak investujete na maržu (pôžičku). To sa vám však zvyčajne podarí iba vtedy, keď ste akreditovaným investorom s vysokou čistou hodnotou majetku.

V prípade nehnuteľností však potrebujete iba zlomok z ich hodnoty. Povedzme, že ste našli dom za 200 000 eur. Ak zložíte zálohu v hodnote 20 000 eur je pravdepodobné, že dokážete získať úver, ktorý pokryje zvyšok.

2) Nehnuteľnosti môžete odovzdať svojim dedičom

Ak chcete po sebe zanechať dedičstvo, ale nemyslíte si, že hotovosť je najlepšou možnosťou, zvážte nehnuteľnosti. Nielenže dáte svojim dedičom aktívum produkujúce príjem, ale jeho hodnota s časom rastie. Nehnuteľnosť si tak môžu ponechať vo svojom vlastníctve alebo ju predať a zarobiť na nej.

3) Môžete ju použiť na rozšírenie svojho portfólia nehnuteľností

Obľúbeným spôsobom využívania vlastného imania investičnej nehnuteľnosti, je rozšírenie portfólia nehnuteľností. Povedzme napríklad, že hodnota vášho bytu je 100 000 eur. Tento byt môžete založiť na získanie hypotéky pre ďalšiu investičnú nehnuteľnosť.

4) Existuje mnoho spôsobov ako investovať do nehnuteľností

Ak je pre vás kúpa a následný prenájom nehnuteľností príliš stresujúci, existuje mnoho ďalších spôsobov, ako investovať na realitnom trhu. Každý investor si tak príde na svoje a nemusí sa báť, že mu investovanie na realitnom trhu nebude vyhovovať. Môžete sa napríklad rozhodnúť kúpiť podhodnotenú nehnuteľnosť, opraviť ju a predať ju so ziskom.

Alebo sa môžete stať prostredníkom medzi motivovanými predajcami a bohatou sieťou potencionálnych kupujúcich.

Ďalšou možnosťou je kúpenie nehnuteľnosti s jednou až štyrmi obytnými jednotkami. V jednej z jednotiek budete bývať a ostatné prenajmete. Pomocou peňažného toku z prenájmu môžete pokryť výdavky na splácanie hypotéky.

Ak nechcete nehnuteľnosti vôbec vlastniť, kľudne si vyberte možnosť byť investorom v realitných projektoch.

5) Získate finančnú bezpečnosť

S investovaním na rôznych trhoch sa nespája veľa pocitov istoty. Ako ukázal minulý rok, všetko sa môže mihnutím oka zmeniť. V jednej minúte ste mohli prísť o svoje najziskovejšie a najväčšie investície. Keď investujete do nehnuteľností dlhodobo, viete, že ich hodnota časom rastie. Môže to ísť hore dole, môžu nejakú hodnotu stratiť, no zvyčajne hodnota nehnuteľností stúpne.

Mnoho ľudí vidí investície do nehnuteľností, ako spôsob doplnenia svojho príjmu počas dôchodku. Nehnuteľnosť môžete vlastniť a prenajímať, čím získate pravidelný príjem. Alebo ju môžete predať a žiť zo zisku z predaja.

Veľká časť investorov sa cíti bezpečnejšie, keď vedia, že ich peniaze sú investované v bezpečnej investícii (nehnuteľnosti), než aby zostali likvidné na bežnom účte, alebo investované na volatilnom akciovom trhu.

6) Môžete získať pravidelný peňažný tok

Ak kúpite a držíte nehnuteľnosť, môžete generovať pravidelný peňažný tok z jej prenájmu. Zvýšite tak svoje zisky z vlastníctva danej nehnuteľnosti, nakoľko sa nebudete musieť spoliehať iba na to, že jej hodnota bude časom rásť a neskôr sa vám ju podarí predať so ziskom. Mesačný príjem z prenájmu je pomerne spoľahlivým spôsobom, ako zvýšiť svoj mesačný rozpočet.

Kúpa investičnej nehnuteľnosti, nájdenie kvalitných nájomníkov a spravovanie nehnuteľnosti môže viacerým investorom pripadať ako zdĺhavý proces, ktorý je mimoriadne komplikovaný, no existuje viacero spôsobov, ako si môžete robotu uľahčiť.

7) Môžete ťažiť z ocenenia

Na rozdiel od akcií alebo dlhopisov, môžete sami aktívne zvyšovať hodnotu svojej nehnuteľnosti. Znie to síce zvláštne, no je to možné.

Po prvé, vedzte, že hodnota nehnuteľnosti rastie prirodzene. Nehnuteľnosti sa v priemere z historického hľadiska zhodnocujú o 3% až 5% ročne, bez toho, aby ste robili čokoľvek týkajúce sa zveľaďovania nehnuteľnosti alebo jej údržby. Mieru zhodnotenia môžete zvýšiť aj vykonaním renovácií alebo opráv.

Nie všetky renovácie nevyhnutne zvyšujú hodnotu domu, preto ak robíte renovácie s cieľom zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti, spolupracujte s licencovaným odhadcom alebo realitným maklérom. Oni vám dokážu pomôcť s tým, aby ste vykonali tie najlepšie renovácie, ktoré zaručene výrazne zvýšia hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Pri renovovaní je potrebné myslieť na to, že sa vám takmer určite nevrátia všetky investované peniaze, no ak si vyberiete dobre dokážete získať 80% až 90% z investovaných prostriedkov naspäť.

Renovácie nemusia byť veľké a monumentálne. Áno, pridanie ďalšej kúpeľne alebo dokončenie suterénu zvýši hodnotu vašej nehnuteľnosti viac ako jednoduché kozmetické úpravy, no tie zas stoja menej peňazí.

Nehnuteľnosti sú skvelým spôsobom ako diverzifikovať svoje investičné portfólio. Môžete tak kompenzovať riziko spojené s rizikovejšími investíciami. Okrem toho, ak investujete do nájomných domov, môžete si užívať fixný peňažný tok, zatiaľ čo bude hodnota vášho domu rásť.

Ak potrebujete nehnuteľnosti, vedia byť pomerne likvidným aktívom. Neinvestujte do nich však peniaze, ktoré potrebujete v krátkom časovom horizonte. V prípade nevyhnutnosti sa však viete k peniazom investovaným do nehnuteľností dostať v priebehu niekoľkých mesiacov.

zdroj: www.investors.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.