7 nadhodnotených akcií, ktorým by ste sa mali vyhnúť v každej situácii

HABERL
24. júna 2020

Za posledné tri mesiace sa akciovému trhu oproti nedávnym minimálnym hodnotám podarilo vzrásť o viac ako 40%. Bola to situácia pokorujúca všetky rekordy. V prípade mnohých spoločností, bolo ich oživenie úplne opodstatnené.

7 nadhodnotených akcií, ktorým by ste sa mali vyhnúť v každej situácii

Za posledné tri mesiace sa akciovému trhu oproti nedávnym minimálnym hodnotám podarilo vzrásť o viac ako 40%. Bola to situácia pokorujúca všetky rekordy. V prípade mnohých spoločností, bolo ich oživenie úplne opodstatnené.

V marci prepadla väčšinu investorov panika a tak došlo k tomu, že predali aj naozaj skvelé akcie. Na druhej strane, môžeme pozorovať euforické nákupy zo strany investorov, v rámci ktorých prestali investori venovať pozornosť fundamentálnym základom. Kým sa akciám bude dariť a budú rásť, investori budú uskutočňovať takéto obchody aj naďalej. Tento typ investovania spôsobil, že týchto sedem nadhodnotených spoločností dosiahlo neuveriteľné zisky.

Tieto spoločnosti majú za sebou dobré príbehy a celkom pozitívne trajektórie. Ich súčasné ocenenie však nezodpovedá realite. A nie je pochýb o tom, že keď investorov prejdú tieto euforické nákupy, tak týchto sedem spoločností utrpí.

1) Nikola

Spoločnosť Nikola sa veľmi rýchlo stala jednou z najhorúcejších akcií tohto roka. Spoločnosť vyrába nákladné automobily poháňané vodíkom a je veľmi ambiciózna. Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Trevor Milton, prednedávnom uviedol: “Mojím cieľom je zosadiť Ford F-150 z trónu, čo aj naozaj dosiahnem.”

Spoločnosť je však ešte ďaleko od toho, aby reálne začala konkurovať modelu Ford F-150, no jej trhová kapitalizácia minulý týždeň predbehla spoločnosti Ford a Fiat Chrysler Automobiles. Milton nedávno na sociálnu sieť Twitter pridal status, v ktorom napísal: “Celý môj dospelý život som sa tešil na to, kedy to poviem: $NKLA má vyššiu hodnotu ako spoločnosti Ford a FCA. GM pomaly dobiehame.”

Napriek tomu všetkému spoločnosť Nikola stále negeneruje výnosy a vyzerá to tak, že so serióznou produkciou nezačne skôr ako v roku 2023. Taktiež existuje iba veľmi málo dôkazov o tom, že motory poháňané vodíkom budú na trhu úspešné. Ide o technológiu, ktorá ešte nebola prijatá širokou verejnosťou.

2) Boeing

Spoločnosť Nikola však nie je jedinou nadhodnotenou priemyselnou spoločnosťou na trhu. Akcie spoločnosti Boeing sa po svojich nedávnych minimách nevysvetliteľne zdvojnásobili. Nenechajte sa však zmiasť. Napriek prudkému nárastu cien svojich akcií, bola spoločnosť Boeing kruto zasiahnutá vypuknutím pandémie koronavírusu a fundamenty spoločnosti sa nijak dramaticky nezmenili.

Viacero leteckých spoločností ako je napríklad Avianca alebo LatAm už skrachovali a je vysoko pravdepodobné, že mnoho leteckých spoločností postihne rovnaký osud po tom čo sa kríza naozaj skončí. Skrachované letecké spoločnosti nie sú pre Boeing dobrou správou, nakoľko môže dôjsť k nevyplateniu objednávok a poklesu dopytu po nových lietadlách.

Ak by toho nebolo dosť, tak nesmieme zabudnúť na Boeing 737 MAX. Ešte predtým ako bol svet zasiahnutý pandémiou koronavírusu, mala spoločnosť Boeing vážne problémy a hovorilo sa o tom, že možno bude potrebné, aby vláda zasiahla a zachránila spoločnosť pred bankrotom. Kolaps leteckého priemyslu situáciu iba zhoršil. Spoločnosť Boeing pravdepodobne prežije. Ale na mieste investorov, by sa investori nemali spoliehať na prežitie obrovskej trhovej kapitalizácie spoločnosti, ktorá v súčasnosti dosahuje hodnotu 100 miliárd amerických dolárov.

3) Pinduoduo

Pandémia prospela mnohým spoločnostiam venujúcim sa internetovému obchodu a možno najviac pomohla čínskej spoločnosti Pinduoduo. Pokročilá infraštruktúra tejto krajiny, uľahčila internetovým predajcom vyplniť medzeru po tom, čo boli fyzické obchody zatvorené. A keďže Čína bola prvou krajinou, ktorá sa uzatvorila do karantény, stretla sa so šokom z vplyvu pandémie na ekonomiku krajiny skôr ako zvyšok sveta. Investori tak mali veľa času na to, aby sa tejto situácii prispôsobili.

Výsledkom danej situácie bola skutočnosť, že akcie čínskych spoločností prevádzkujúcich internetové obchody prudko vzrástli. Spoločnosť JD.com dosiahla svoje nateraz najvyššie hodnoty a spoločnosť Alibaba za ňou priveľmi nezaostáva. Spoločnosťou Pinduoduo však ovládla trh, nakoľko hodnota jej akcií dosahuje takmer štvornásobok oproti minulému roku.

Spoločnosť však aj naďalej generuje značné straty a úroveň jej prevádzkovej činnosti sa nevyrovná spoločnostiam ako JD a Alibaba. Pinduoduo síce pekne rastie, no pri trhovej kapitalizácii vo výške viac ako 80 miliárd amerických dolárov, platia investori pomerne vysokú cenu za spoločnosť, ktorej ročné výnosy dosahujú hodnotu približne 5 miliárd amerických dolárov a v minulom roku vykázala stratu vo výške 1,3 miliardy amerických dolárov.

4) Shopify

Pinduoduo nie je jedinou nadhodnotenou zahraničnou spoločnosťou prevádzkujúcou internetový predaj. Kanadská spoločnosť Shopify je v súčasnosti druhou najhodnotnejšou spoločnosť v krajine. Pred ňou sa nachádza iba spoločnosť Royal Bank of Canada. Rovnako ako spoločnosť Pinduoduo aj hodnota spoločnosti Shopify je v súčasnosti okolo 80 miliárd amerických dolárov.

Niektorí ľudia si myslia že spoločnosť Shopify bude druhým Amazonom. No ešte ním nie je. Ročné výnosy vo výške 2 miliárd amerických dolárov nie sú ani pri výnimočnej rentabilite nič moc, a rozhodne nie sú hodné druhej najhodnotnejšej spoločnosti v Kanade.

5) ServiceNow

Nielen spoločnosti prevádzkujúce internetový obchod dosahujú neuveriteľné ohodnotenia. Spoločnosti v oblasti informačných technológií (IT) taktiež dosahujú svoje nové historické maximá. Akcie spoločnosti ServiceNow od začiatku roka vzrástli o 33%.

Takýto nárast je rozhodne pozoruhodný. Iste, informačných technológiám sa počas ekonomického spomalenia bude dariť viac ako akýmkoľvek iným spoločnostiam. Analytici však odhadujú, že rast spoločnosti sa v tomto roku klesne na hodnotu okolo 25%.

Aj napriek tomuto spomaleniu rastu, investori zabezpečili, že spoločnosť ServiceNow dosiahla svoje nové rekordné maximá. V súčasnosti sa predáva za dvadsaťnásobok tržieb a viac ako stonásobok zárobkov.

ServiceNow je skvelá spoločnosť a v budúcnosti môže investorom priniesť vysoké zisky. Konkurencia však taktiež rastie rýchlo a rast sa pomaly spomaľuje. Keď sa viacerí pozrú na širší kontext, môžu konštatovať, že akcie spoločnosti sú jednoznačne predražené.

6) WD-40

Väčšina investorov si myslí, že nadhodnotené akcie patria rýchlo rastúcim spoločnostiam. Vo väčšine prípadov to je aj pravda. Avšak niekedy sa môže stať, že sú nadhodnotené úplne absurdné spoločnosti. Napríklad, spoločnosť WD-40 vyrába mazadlo s rovnakým názvom a niekoľko ďalších čistiacich prostriedkov.

Spoločnosť WD-40 bola založená v roku 1953. Odvtedy sa jej darilo zostať nezávislou spoločnosťou a nepripojiť sa k veľkému priemyselnému konglomerátu. A napodiv sa jej v posledných rokoch začalo dariť. Za posledných desať rokov vzrástli jej akcie o 480%.

Aby sme boli spravodliví, spoločnosť naozaj vie, čo robí. Kúpi lacnú ropu a tú premení na drahý značkový produkt. Dopyt po produktoch je pomerne stabilný, a to aj dokonca počas obdobia recesie, nakoľko ľudia v tom čase majú viac času starať sa o svoje vybavenie a stroje.

To znamená, že dopyt investorov po akciách tejto “bezpečnej spoločnosti” spôsobil naozaj podivnú cenu akcií. Akcie spoločnosti sa predávajú za štyridsaťnásobok budúcich ziskov. Za posledných päť rokov sa tržby spoločnosti zvýšili iba o 2% ročne.

7) XP

Investori, ktorí investovali do spoločnosti XP zaznamenali v poslednej dobe naozaj veľké zisky. Oproti marcovým minimám sa hodnota spoločnosti takmer strojnásobila. Táto brazílska spoločnosť podnikajúca v oblasti finančných technológií nedávno dosiahla trhovú kapitalizáciu vo výške 20 miliárd amerických dolárov. Niektorí investori tvrdia, že spoločnosť bude brazílskou verziou spoločnosti Charles Schwab.

To je obdivuhodný cieľ. Avšak samotná spoločnosť Charles Schwab je na trhu už po dlhé desaťročia a jej trhová kapitalizácia dosahuje hodnotu menej ako 50 miliárd amerických dolárov. Je ťažké si predstaviť, že spoločnosť XP, ktorej akcie boli po prvýkrát uvedené na verejný trh v priebehu minulého roka, dosahuje už takmer polovicu tejto hodnoty.

Akcia spoločnosti XP sa v apríli predávala za 20 amerických dolárov a väčšina analytikov naozaj nevidíme dôvod, prečo by ich teraz mali kupovať za cenu 40 amerických dolárov.

Zdroj: www.investorplace.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.