7 realitných trhov, ktoré najviac priťahujú investorov

HABERL
7. marca 2017

Bezpečnosť, slušné výnosy, pomerne dobrá stabilita vkladov a pozitívne vyhliadky do budúcnosti. Práve tieto faktory sa spájajú s dianím na realitných trhoch vo viacerých svetových regiónoch, čo vedie obchodníkov k zvyšovaniu investícií do nehnuteľností. Obzvlášť to platí pri sedmičke krajín, kde sú trhy momentálne v top forme a ponúkajú najvyššiu záruku, že investície prinesú zisky. Reality sa v posledných rokoch ukazujú […]

Bezpečnosť, slušné výnosy, pomerne dobrá stabilita vkladov a pozitívne vyhliadky do budúcnosti. Práve tieto faktory sa spájajú s dianím na realitných trhoch vo viacerých svetových regiónoch, čo vedie obchodníkov k zvyšovaniu investícií do nehnuteľností. Obzvlášť to platí pri sedmičke krajín, kde sú trhy momentálne v top forme a ponúkajú najvyššiu záruku, že investície prinesú zisky.

Reality sa v posledných rokoch ukazujú ako jedna z najlepších možností pre investorov, ktorí hľadajú vyššie výnosy v dlhodobom časovom horizonte. V porovnaní s akciami, komoditami či dlhopismi ponúkajú aj vyššie mieru bezpečnosti vyhľadávanú čoraz viac. Nie všetky trhy sú zárukou stability a potenciálnych ziskov, no mnohé z nich sa ukazujú ako lákavá možnosť. Najviac to platí v siedmych vybraných regiónoch, ktoré sú odborníkmi aktuálne považované za najpríťažlivejšie trhy sveta.

Dubajský trh nemá konkurenciu

Mesto, v ktorom zoženiete ropu lacnejšie ako vodu, nemá v súčasnej dobe žiadny problém s prepychom. K takým patrí aj Dubaj, ktorého rozvoj šliape neuveriteľným tempom už pár rokov, na základe čoho môžu miestni developeri stavať tie najluxusnejšie budovy a pozývať do nich smotánku z celého sveta. Aktuálny rast dubajských nehnuteľností dosahuje cca 30% a do konca roka má ďalej stúpať. Niektorí analytici však upozorňujú, že takýto vývoj nevydrží a Dubaju hrozí prasknutie realitnej bubliny, čo ho po dlhšom čase zosadí z prvého miesta.

Na Manhattane to stále žije

Kto by očakával oslabenie trhu v New Yorku, konkrétne jeho najsilnejšej štvrti v Manhattane, tomu sa jeho prognózy nesplnia. Jeden z troch najsilnejších realitných trhov si drží pozíciu už dlhé desaťročia a meniť sa na tom nebude nič ani v najbližšej budúcnosti. Na Manhattane žije trh s bytmi, darí sa kancelárskemu trhu a po najnovšom sa vracia boom okolo nákupných zón.

Londýn láka celý svet

Podobne ako Manhattan, medzi tradičnými lídrami s neotrasiteľnou pozíciou je ako európsky suverén aj Londýn. Britská metropola pokračuje v modernizácií architektúry a raste výstavby, čo neláka len domácich investorov. Do Londýna sa začal tlačiť celý svet a veľkolepé projekty s miliónovými investíciami tu realizujú developeri z Ruska, Číny alebo arabských krajín.  

V Írsku pretrváva dvojciferný rast

Dvojciferný rast pohybujúci sa medzi 10 až 17% zdobí realitný trh v Írsku, ktorý sa po kríze z rokov 2007 a 2008 dostal opäť do skvelej kondície. Najväčším lákadlom sú bytové objekty, ktoré pribúdajú rekordným tempom, no podobne silný je aj segment komerčných realít. Vývoj v Írsku patrí v súčasnosti k najstabilnejším, čo investori vnímajú ako obrovskú príležitosť.

Darí sa aj Austrálií a Novému Zélandu

Na pozitívny vývoj realitného trhu vplýva celková kvalita života a najviac ekonomická sila, mier a sociálny štandard. Vzhľadom na to je pochopiteľné, že u protinožcov budú reality rásť slušným tempom, čo sa v posledných rokoch aj potvrdzuje. Rast od 7 do 11% je momentálne prirodzený aj na Novom Zélande, ktorý podobne ako Austrália priťahuje tisíce investorov.

Prekvapením sú nehnuteľnosti v Estónsku

Snáď najväčším prekvapením je napredovanie realitného trhu v Estónsku, kde stúpa stavebná produkcia a investície do nehnuteľností dosahujú najvyššie čísla v Európe. Táto postsovietska krajina je najlepším príkladom pre malé trhy v strednej a východnej Európe, ktoré sa neboja zaradiť medzi najsilnejších a nesklamať dôveru investorov z celého sveta.

Medzi najpríťažlivejšími aj Brazília

Zoznam siedmych najlákavejších trhov môžeme uzavrieť Brazíliou, ktorá sa po futbalových majstrovstvách sveta a pred blížiacou sa olympiádou dostala medzi najsilnejších. O vysoký rast sa postarali najmä Rio de Janeiro a Sao Paulo, v ktorých sa začali sústrediť najvplyvnejší  developeri latinskej Ameriky.

Sedmička najpríťažlivejších realitných trhov sa s výnimkou prvej trojky pravidelne mení, čiže poradie predstavených lokalít nepovažujte za rebríček. Niektoré z trhov môžu o pár mesiacov z popredných miest vypadnúť a nahradia ich iní kandidáti. Vybrané lokality sú však aktuálne najzaujímavejšie a tamojšie reality si získali pozornosť investorov z celého sveta, na základe čoho sa im venuje najviac priestoru.

Zdroje : bloomberg.com, telegraph.co.uk, byvanie.pravda.sk

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.