7 výziev, ktorým musí svetová ekonomika čeliť v 2. polroku

HABERL
22. júla 2019

V oblasti globálnej ekonomiky a investovania sa stále niečo deje. Potvrdilo to aj dianie v 1. tohtoročnom polroku. Podľa najnovších predpovedí nebude výnimkou ani 2. časť roka. V nej bude finančný svet stáť pred ďalšími veľkými výzvami. O sedmičke z nich hovoria analytici ako o najväčších skúškach nadchádzajúcich mesiacov. 1. Obchodná dohoda medzi USA a […]

seven

V oblasti globálnej ekonomiky a investovania sa stále niečo deje. Potvrdilo to aj dianie v 1. tohtoročnom polroku. Podľa najnovších predpovedí nebude výnimkou ani 2. časť roka. V nej bude finančný svet stáť pred ďalšími veľkými výzvami. O sedmičke z nich hovoria analytici ako o najväčších skúškach nadchádzajúcich mesiacov.

1. Obchodná dohoda medzi USA a Čínou

Pravdepodobnosť ukončenia obchodnej vojny medzi 2 svetovými veľmocami je veľmi nízka. Uzatvorenie dohody o budúcom smerovaní obchodných stykov krajín však vyzerá podstatne reálnejšie. Krok vpred priniesli prísľuby USA a Číny na nedávnom summite G20. Práve tam uzatvorili lídri štátov tzv. dohodu o dohode. Jej cieľom má byť obnova obchodných rokovaní.

2. Očakávané spomalenie čínskej ekonomiky

V zozname top výziev 2. polroka hrá Čína viacero úloh. Ekonomika najľudnatejšej krajiny sveta má už čoskoro priviesť trhy do finančnej neistoty aj kvôli očakávanému spomaleniu. K tomu s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde už koncom leta. Otázne ostáva, aký rozsah spomalenia čakať a aké to bude mať dôsledky pre svet.

3. Nátlak Trumpa na FED a úrokové sadzby

Nebyť taktiky FEDu, ktorá krok po kroku zvyšuje úrokové sadzby, obchodná vojna s Čínou by dala americkej ekonomike zabrať oveľa viac. Táto stratégia však nesedí D. Trumpovi. Ten opakovane upozorňuje vedenie centrálnej banky na potrebu znižovania sadzieb. FED sa však s týmto krokom neponáhľa. Akciové trhy tak čakajú, ako zareaguje a či prezidentove priania splní.

4. Zlepšenie vzťahov USA s Iránom a KĽDR

Politika Trumpovho kabinetu už pravidelne vytvára rozruch a neistotu. Okrem sporov s Čínou a nátlaku na FED visí otáznik aj nad vzájomnými vzťahmi medzi USA s Iránom, resp. USA s KĽDR. Práve napätie s Iránom môže spustiť ďalekosiahle problémy. Tie sa nemusia týkať len výkyvov cien ropy. V hre sú aj riziká vojnového konfliktu.

5. Slabnúca sila OPECu a vývoj cien ropy

Ropa nie je znova najsledovanejšou komoditou len kvôli vyššie spomenutým sporom medzi USA a Iránom. Tento štatút si zrejme udrží po väčšinu 2. polroka aj kvôli dohodám medzi jej producentmi. Nedávno došlo k dohode medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. Tá opäť oslabila vplyv OPECu a nastolila otáznik nad vývojom cien ropy v ďalších týždňoch.

6. Prvé kroky nového Európskeho parlamentu

To najdôležitejšie dianie sa v nasledujúcich mesiacoch nebude odohrávať len v USA a Ázii. O udalosti ovplyvňujúce svet nebude núdza ani v Európe. O viaceré z nich sa môže postarať nové rozloženie síl v Európskom parlamente. Jeho najbližšie rokovania totiž môžu zamiešať kartami v globálnej geopolitickej sfére.

7. Čakanie na verdikt o odchode Britov z EÚ

Konečné rozhodnutie o odchode Veľkej Británie z EÚ stále nepadlo. Britské vedenie sa s EÚ dohodlo na jeho odložení. V napätí sú trhy aj vlády. Situácia sa zatiaľ vyvíja skôr v prospech odchodu, no po polročnej prestávke v rokovaniach sa toho môže veľa zmeniť. Odchod zrejme prinesie libre poriadne turbulencie. Chvíľkovým prepadom však môžu zareagovať aj globálne finančné trhy.

Zdroje: www.nytimes.com, www.bloomberg.com, www.dailymail.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.