9 najlepších ETF fondov pre rok 2021

HABERL
12. januára 2021

Aktuálne sa spolu pozrieme na 9 najlepších ETF fondov, ktoré je vhodné zvážiť pre rok 2021. Jedná sa o zámerne široký výber, ktorý spĺňa množstvo rôznych cieľov.

9 najlepších ETF fondov

Avšak nenavrhujeme, aby ste do svojich portfólií vkladali každý z nich. Namiesto toho čítajte ďalej a zistite, ktoré vhodne vytvorené fondy najlepšie zodpovedajú tomu, čo sa snažíte dosiahnuť.

Možno si myslíte, že snaha predpovedať aké ETF sa v roku 2021 oplatí kúpiť je čistým bláznovstvom. Koniec koncov, minulý rok nám jasne ukázal, aké sú trhy nepredvídateľné. V tomto zozname však nájdete rôzne fondy s optimistickou budúcnosťou, ktoré môžu ťažiť z viacerých trendov, ktoré budeme podľa odborníkov pracujúcich na Wall Street pozorovať v priebehu roku 2021.

9) Vanguard S&P 500 ETF

Typ: spoločnosti s veľkou trhovou kapitalizáciou
Hodnota aktív pod správou fondu: 172,5 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 1,6%
Náklady: 0,03% alebo 3 americké doláre ročne za každých 10 000 investovaných dolárov

Náš zoznam fondov začíname starým známym fondom Vanguard S&P 500 ETF, ktorý sleduje americký akciový index S&P 500. Tento fond vám poskytuje expozíciu voči 500 spoločnostiam, z ktorých väčšina sídli v Spojených štátoch amerických a obchoduje sa na hlavných amerických burzách s cennými papiermi.

Fond Vanguard S&P 500 ETF bohužiaľ nie je perfektne diverzifikovaný. Viac ako štvrtina fondu je investovaná do technologických spoločností, ako napríklad Apple a Microsoft.

Na druhej strane, energetické firmy, ako napríklad Chevron a Exxon Mobil tvoria iba 2% z celkového portfólia fondu. Nedokážeme s úplnou presnosťou predpovedať, čo nás v tomto roku čaká. Jedno však vieme. Investorom sa jednoducho vyplatí mať expozíciu na širšom americkom akciovom trhu. A presne to im fond Vanguard S&P 500 ETF môže ponúknuť.

8) Ishares ESG Aware MSCI USA ETF

Typ: spoločnosti s veľkou trhovou kapitalizáciou na základe ESG kritérií
Hodnota aktív pod správou fondu: 12,7 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 1,3%
Náklady: 0,15%

Jedným z najvýraznejších investičných trendov posledných rokov bol posun k uprednostňovaniu environmentálnych, sociálnych a riadiacich kritérií investovania, známych aj pod skratkou ESG. Investori, ktorí sa zaujímajú o udržateľné postupy podnikania ale aj zastúpenie menšín v predstavenstvách spoločností, vyžadujú zmeny. Korporátna Amerika čoraz viac zisťuje, že sa ich oplatí vypočuť.

Todd Rosenbluth, vedúci výskumu fondov obchodovaných na burze a podielových fondov v spoločnosti CFRA uviedol, že prílev finančných prostriedkov do fondov obchodovaných na burze spĺňajúcich environmentálne, sociálne a riadiace kritériá investovania sa v prvých 11 mesiacov roka 2020 v porovnaní s rokom 2019 strojnásobil.

Fond Ishares ESG Aware MSCI USA ETF v danej dobe zaznamenal prílev finančných prostriedkov v hodnote 9,3 miliárd amerických dolárov. Fond sleduje index MSCI USA Extended ESG Focus Index, ktorý je tvorený spoločnosťami so strednou a veľkou trhovou kapitalizáciou, ktoré zároveň spĺňajú ESG kritériá, určené spoločnosťou MSCI. Z indexu sú vylúčené spoločnosti vyrábajúce zbrane alebo napríklad tabakové spoločnosti.

7) Vanguard Value ETF

Typ: spoločnosti s veľkou trhovou kapitalizáciou
Hodnota aktív pod správou fondu: 61,4 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 2,7%
Náklady: 0,04%

Od 20. rokov 20. storočia sme mohli pozorovať, že hodnotové investovanie sa ani zďaleka nevyrovnalo rastovému. Mnoho analytikov však predpokladá, že v roku 2021 budú hodnotové akcie pripravené ťažiť z akcelerujúcej ekonomiky ešte predtým, ako sa veci vrátia späť do normálnu.

Analytici spoločnosti BlackRock však upozorňujú, že hľadanie jednotlivých hodnotových akcií môže byť mimoriadne nebezpečné. Spoločnosti totižto môžu čeliť štrukturálnym problémom, ktoré pandémia koronavírusu iba prehĺbila. Jedným zo spôsobov ako investovať do hodnotových akcií je teda fond Vanguard Value ETF.

Tento lacný indexový fond drží akcie približne 330 amerických spoločností s veľkou a strednou kapitalizáciou. Tieto spoločnosti vyzerajú atraktívne na základe viacerých základných metrík.

6) Distillate U.S. Fundamental Stability & Value ETF

Typ: spoločnosti s veľkou trhovou kapitalizáciou
Hodnota aktív pod správou fondu: 202,1 miliónov amerických dolárov
Dividendový výnos: 0,8%
Náklady: 0,39%

Hovorí sa, že hodnota závisí od postoja investora. Jeden investor môže vidieť hodnotovú akciu, pričom druhý si môže o tej istej akcii myslieť, že sa predáva lacno.

Fond Distillate U.S. Fundamental Stability & Value ETF sa na tento zoznam dostal už tretí rok po sebe. Tento fond sa nespolieha len na množstvo základných metrík na základe ktorých väčšina investorov vyhľadáva hodnotové akcie. Namiesto toho venuje svoju pozornosť voľnému hotovostnému toku spoločnosti (ziskom spoločnosti v hotovosti, ktorý jej zostane po odčítaní všetkých výdavkov) vydelenému hodnotou podniku.

Podľa generálneho riaditeľa a spoluzakladateľa fondu, Thomasa Colea, je tento spôsob hľadania hodnotových akcií oveľa spoľahlivejší. 25% z portfólia fondu tvoria technologické spoločnosti, 19% priemyselné spoločnosti a ďalších 19% spoločnosti podnikajúce v zdravotníckom sektore.

5) Schwab US Small-Cap ETF

Typ: spoločnosti s malou trhovou kapitalizáciou
Hodnota aktív pod správou fondu: 12,5 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 1,2%
Náklady: 0,04%

Podľa Sama Stovalla, hlavného investičného stratéga spoločnosti CFRA, spoločnosti s malou trhovou kapitalizáciou v prvom roku amerického štvorročného prezidentského cyklu dosahujú priemernú návratnosť v hodnote 15,9%.

Podľa analytikov spoločnosti Invesco, spoločnosti s malou trhovou kapitalizáciou prekonávajú firmy s veľkou kapitalizáciou v období, keď sa ekonomika zotavuje a začína sa nový úverový cyklus. Fond Schwab US Small-Cap ETF predstavuje jednoduchý, efektívny a mimoriadne diverzifikovaný spôsob ako investovať do malých spoločností.

Portfólio fondu je tvorené viac ako 1 700 rôznymi spoločnosťami. Polovicu z nich však predstavujú spoločnosti so strednou trhovou kapitalizáciou. Tento fond je mimoriadne lacný. Za každých investovaných 10 000 amerických dolárov zaplatíte poplatok vo výške štyroch dolárov ročne.

4) Industrial Select Sector SPDR Fund

Typ: priemyselný sektor
Hodnota aktív pod správou fondu: 16,4 miliárd amerických dolárov
Dividendový výnos: 1,6%
Náklady: 0,13%

Akcie priemyselných spoločností sú vo veľkej miere citlivé na dianie v americkej, ale aj svetovej ekonomike. Kvôli tejto skutočnosti patril priemyselný sektor k sektorom, ktorý bol najviac postihnutý pandémiou.

Priemyselné spoločnosti tvoriace index S&P 500 v rámci prepadu od začiatku pandémie poklesli 40%, pričom celkový index klesol iba o 31%. Odvtedy však tento sektor rastie.

Fond Industrial Select Sector SPDR Fund drží akcie 73 priemyselných spoločností tvoriacich index S&P 500. 19,6% portfólia fondu tvorí obranný a letecký sektor, 19,3% sektor strojov a 14,8% priemyselné konglomeráty. Všetky tieto sektory budú pravdepodobne ťažiť z obnovenia aktivity globálnej ekonomiky.

3) Invesco WilderHill Clean Energy ETF

Typ: tematický – čistá energia
Hodnota aktív pod správou fondu: 1,7 miliarda amerických dolárov
Dividendový výnos: 0,4%
Náklady: 0,70%

Fond Invesco WilderHill Clean Energy ETF sa na takéto zoznamy dostal aj v minulom roku a darilo sa mu mimoriadne dobre. Tento fond investuje do 46 spoločností v sektore zelenej energie. Ide napríklad o solárne spoločnosti, spoločnosti ťažiace lítium a spoločnosti vyrábajúce elektrické automobily.

Do polovice decembra 2020 zaznamenal fond 162% návratnosť, čím sa stal jedným z piatich najlepších akciových ETF fondov na trhu. Podľa všetkého, by sa malo fondu dariť v roku 2021 minimálne tak dobre ako v predchádzajúcom roku.

Analytik spoločnosti CFRA, Garrett Nelson, uviedol: “Zelená energia a elektrické vozidlá sú jedným z hlavných pilierov politickej platformy novozvoleného amerického prezidenta Joe Bidena. Biden navrhol rôzne daňové stimuly, nákupy zo strany federálnej vlády a ďalšie kroky, ktoré majú pôsobiť v prospech výrobcov elektromobilov.”

Fond Invesco WilderHill Clean Energy ETF poskytuje investorom expozíciu voči rýchlo sa rozvíjajúcemu trendu. Fond investuje do spoločností so strednou a malou trhovou kapitalizáciou. Medzi najlepšie spoločnosti, do ktorých investuje patria FuelCell Energy, Blink Charging a Nio.

2) John Hancock Multifactor Consumer Discretionary ETF

Typ: sektor cyklického spotrebiteľského tovaru
Hodnota aktív pod správou fondu: 39,8 miliónov amerických dolárov
Dividendový výnos: 0,9%
Náklady: 0,40%

Vakcinácia je kľúčom k rastu mnohých akcií závislých od spotrebiteľov. Čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým viac si budú môcť dovoliť chodiť von a míňať svoje peniaze na veci, ktoré si v posledných mesiacoch nemohli dopriať. Pôjdu napríklad na večeru, do kina alebo začnú cestovať.

Nárast dopytu v týchto oblastiach bude znamenať aj nárast zamestnanosti, pričom títo noví pracovníci sú budú taktiež môcť dovoliť míňať viac peňazí. Fond John Hancock Multifactor Consumer Discretionary ETF poskytuje investorom tú správnu dávku diverzifikácie.

Fond sleduje viac-faktorový index, ktorý sleduje faktory, ktoré sa na základe akademického výskumu spájajú s vyššími očakávanými výnosmi. Ide najmä o faktory, ako menšia trhová kapitalizácia, nižšia relatívna cena akcií a vyššia ziskovosť spoločnosti.

Tento fond investuje aj do spoločností ako napríklad Amazon.com, Tesla, Home Depot, McDonald’s a Booking Holding. 25,5% z portfólia fondu tvoria špecializovaní maloobchodníci. 18% zasa hotely a reštaurácie.

1) Roundhill Sports Betting & iGaming ETF

Typ: tematický – hazardné hry
Hodnota aktív pod správou fondu: 177,6 miliónov amerických dolárov
Dividendový výnos: nedostupný údaj
Náklady: 0,75%

Ani športy neboli imúnne voči pandémii koronavírusu. Americká bejzbalová liga MBL musela výrazne skrátiť svoju sezónu. Americká basketbalová a hokejová liga museli odohrať všetky svoje zápasy v “bublinách”. Najväčšia liga amerického futbalu NFL musela výrazne pozmeniť rozvrh svojich zápasov.

Aj napriek týmto nepríjemnostiam, stávkové kancelárie zaznamenávajú mimoriadne príjmy. V roku 2019 príjmy stávkových kancelárií spojené so stávkovaním na šport dosiahli hodnotu 910 miliónov amerických dolárov. V roku 2020 to boli 2,3 miliardy.

Fond Roundhill Sports Betting & iGaming ETF v roku 2020 vzrástol o 52%. Je pravdepodobné, že sa mu bude dariť aj počas roka 2021. Fond vlastní približne 40 spoločností, pričom takmer polovicu aktív tvoria britské a európske spoločnosti.

zdroj: www.wsj.com, www.bloomberg.com

[elementor-template id=“14511″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.