Abraham van Ketwich – otec investičných fondov

HABERL
2. mája 2017

V čase, keď mali finančníci za sebou prvé úspechy, no zároveň sa spamätávali z prvých kríz, bolo potrebné prinášať pokrokové riešenia vedúce k rozvoju trhov. S revolučným nápadom, ktorý navždy prepísal dejiny vo svete investovania, sa prihlásil Abraham van Ketwich. Nebyť ambiciózneho holandského obchodníka, ktovie v akej podobe a či vôbec by sme mali možnosť vsádzať na investičné fondy. Jedna z najobľúbenejších […]

V čase, keď mali finančníci za sebou prvé úspechy, no zároveň sa spamätávali z prvých kríz, bolo potrebné prinášať pokrokové riešenia vedúce k rozvoju trhov. S revolučným nápadom, ktorý navždy prepísal dejiny vo svete investovania, sa prihlásil Abraham van Ketwich.

Nebyť ambiciózneho holandského obchodníka, ktovie v akej podobe a či vôbec by sme mali možnosť vsádzať na investičné fondy. Jedna z najobľúbenejších foriem obchodovania je totiž vyhľadávaná po celom svete, pričom tvorí hlavnú časť aktív miliónov investorov. A to práve vďaka Abrahamovi van Ketwichovi, ktorý založil historicky prvý investičný fond.

„V jednote je sila“ – prvý investičný fond

Písal sa rok 1774, kedy sa spomínaný obchodník rozhodol prepísať dejiny finančného sveta. Vzhľadom na problémy dovtedajšieho investovania v spolupráci s bankami prišiel s prvým investičným fondom na svete pomenovaným Eendragt Maakt Magt, čo v preklade znamená „V jednote je sila.“ Dovtedy nevídaná forma investovania si okamžite získala obľubu a stala sa najlepšou odpoveďou na hľadanie cestičiek za expanziou otvoreného trhu.

Charakter prvého svetového fondu tohto druhu:

– išlo o uzavretý podielový fond umožňujúci investovať komukoľvek

– aktíva spravoval sám zakladateľ, no na obchodovanie dohliadali ešte dvaja komisári

– fond sa zameriaval na dlhopisy vlád, no ponúkal aj investovanie do plantáží v Karibiku

– súčasťou fondu bola lotéria umožňujúca získať vybraným investorom špeciálne výnosy

Investovanie aj pre menej majetných

Celý úspech fondu a neskôr aj inšpirácia vyplývajúca z jeho založenia spočívala v otvorení investičných trhov pre menej majetných ľudí. Dovtedy sa k obchodovaniu dostávali výhradne zámožní finančníci, no po založení tohto fondu mohol investovať hocikto. To sa nepáčilo hlavne bankám, ktoré boli nielenže zdrvené krízami, ale začali strácať mnohých klientov. Tí totiž ochotne vymieňali drahé vklady za bezpečnejšie a výnosnejšie podielové fondy.

Ketwich so zakladaním fondov pokračoval

„V jednote je sila“ nebol jediným van Ketwichovým projektom tohto druhu. Krátko na to, v roku 1779, prišiel na scénu ďalší investičný fond. Opäť sa jednalo o úspešný projekt, ktorý sa zapísal do histórie, veď Concordia Res Parvae Crescunt zameraný na obchodovanie s tzv. bezpečnými akciami vydržal až celých 114 rokov.Aj v tomto prípade šlo o netradičný model fondu, no nepochybne prispel k položeniu základov pre moderný spôsob investovania.

Významnú úlohu Abrahama van Ketwicha v histórii si pripomíname dodnes. Pri príležitosti jeho narodenia, 19.apríla, sa totiž od roku 2012 oslavuje Svetový deň investičných fondov. Ako prvé si tento deň uctilo Nemecko, no postupne sa pridali ďalšie krajiny vrátane nás. Aj to je dôkazom, že tento finančník sa dosť veľkou mierou podpísal na rozvoji investovania. 

Zdroje : robeco.com, finance-magazine.com, investopedia.com, iad.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.