Africký mor dvihol ceny bravčoviny na niekoľkoročné maximá

HABERL
3. júna 2019

Bravčové mäso nikdy nepatrilo k ostro sledovaným komoditám. Hlavným dôvodom bola jeho dlhoročne stabilná trhová cena. Tá zaznamenala citeľnejší cenový nárast naposledy pred 10 rokmi. Jej zdražovanie z posledných dní tak narobilo poriadny rozruch. Nečakané zdražovanie bravčoviny nevyvolalo paniku len kvôli samotným cenám. Podpísal sa pod to aj hlavný dôvod tohto cenového rastu. Tým je epidémia bravčového […]

bravčové mäso

Bravčové mäso nikdy nepatrilo k ostro sledovaným komoditám. Hlavným dôvodom bola jeho dlhoročne stabilná trhová cena. Tá zaznamenala citeľnejší cenový nárast naposledy pred 10 rokmi. Jej zdražovanie z posledných dní tak narobilo poriadny rozruch.

Nečakané zdražovanie bravčoviny nevyvolalo paniku len kvôli samotným cenám. Podpísal sa pod to aj hlavný dôvod tohto cenového rastu. Tým je epidémia bravčového moru, ktorá už pár týždňov trápi svet. Jej dôsledky výraznou mierou zasahujú aj finančné trhy a tým aj výrobcov a koncových zákazníkov. 

Prvé veľké zdražovanie za celých 10 rokov

Obdobie čakania na zvyšovanie hodnoty bravčového mäsa na trhoch skončilo po 10 rokoch. Tento rok jeho cena začala dosahovať nové maximá práve kvôli spomínanému bravčovému moru. Šíriaca sa epidémia si vyžiadala likvidáciu tisícok kilogramov bravčoviny u viacerých kľúčových producentov. Na to hneď zareagovali aj finančné trhy. Výsledkom bol okamžitý dvojciferný rast.

Ceny rastú najmä v ohrozených krajinách

Práve najväčší producenti a ich hlavní odberatelia s vysokým podielom importu doplácajú na túto epidémiu najviac. Cenové turbulencie na finančných trhoch následne dvíhajú náklady aj spracovateľským firmám. To sa zároveň odráža alebo v niektorých prípadoch začne odrážať na koncových cenách mäsa v obchodoch. Platí to nielen pre lídrov v produkcii či spracovaní, ale aj pre menšie štáty vrátane nášho regiónu.

Čína – Chovatelia museli zlikvidovať už milióny ošípaných. Presné škody zatiaľ vyčíslené neboli. Podľa predbežných informácií však dosahujú milióny dolárov.

Rakúsko – Trhové ceny bravčoviny poskočili od začiatku roka o 25 %. V koncových cenách mäsa na pultoch to spôsobilo zdražovanie okolo 50-60 centov za kilogram.

Česko – V mesiacoch marec a apríl vzrástla veľkoobchodná cena českej bravčoviny o 1,60 € za kilogram.V koncových predajných cenách sa to má  prejaviť až v priebehu mája.

Slovensko Ceny ošípaných poskočili nahor aj u nás. Slovenskí spracovatelia mäsa potvrdili 18-25 % zdražovanie.

Zdražovaniu bravčoviny nie je koniec

Analytici majú v predpovediach ohľadom ceny bravčového mäsa jasno. Ceny komodity sa budú v najbližších týždňoch zvyšovať. Dobrou správou je, že nemá ísť o žiadny extrémny skok. V prípade ďalšieho šírenia bravčového moru sa však musíme pripraviť na pokračovanie zdražovania. Burzy sú totiž stále v pohotovosti a očakávajú dosiahnutie ďalších rekordov.

Zdroje: www.reuters.com, www.nytimes.com, www.tasr.sk, www.ctk.cz

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.