Airbnb, fenomén na trhu s ubytovaním, ohlásil vstup na burzu

HABERL
17. októbra 2019

Na burzu vstúpi každý rok niekoľko zvučných mien z rôznych oblastí. Na tom sa nebude nič meniť ani budúci rok. Niektoré firmy už teraz ohlásili zámer zaradiť sa do zoznamu verejne obchodovaných spoločností. Platí to aj o jednom z najväčších fenoménov na trhu s ubytovaním. Rastúce príjmy, rastúca klientela, rozširovanie ponuky. Úspechy Airbnb sú rok čo rok väčšie. Snaha […]

Na burzu vstúpi každý rok niekoľko zvučných mien z rôznych oblastí. Na tom sa nebude nič meniť ani budúci rok. Niektoré firmy už teraz ohlásili zámer zaradiť sa do zoznamu verejne obchodovaných spoločností. Platí to aj o jednom z najväčších fenoménov na trhu s ubytovaním.

Rastúce príjmy, rastúca klientela, rozširovanie ponuky. Úspechy Airbnb sú rok čo rok väčšie. Snaha zúročiť svoj potenciál na burze tak bola iba otázkou času. Udiať sa tak má už na budúci rok. Aspoň tak to avizovalo vedenie dynamicky sa rozvíjajúcej spoločnosti, ktorá už dlhší čas diktuje tempo na trhu s ubytovaním.

Z histórie spoločnosti Airbnb:

– spoločnosť zo San Francisca začala pôsobiť len v roku 2008
– firma bola založená za účelom sprostredkovávania ubytovania
– nápad vznikol po ubytovaní 3 turistov 2 súkromnými osobami
– v roku 2015 bolo na Airbnb inzerovaných už vyše milión ponúk

Ako systém Airbnb funguje:

– spoločnosť prevádzkuje webovú službu inzerujúcu ponuky ubytovania
– hostitelia a prenajímatelia si na webe zakladajú účty a pridávajú ponuku
– účty si zakladajú aj cestovatelia, ktorí tu hľadajú vhodný typ ubytovania
– hostia aj hostitelia následne zdieľajú dojmy, zážitky a fotky z ciest a pobytov

Za 11 rokov fenoménom trhu

Práve jednoduchý systém prenájmu ubytovania a jeho rozširujúca sa ponuka zaistili Airbnb rýchly rast na trhu. Spoločnosť sa za 11 rokov pôsobenia vypracovala na jedného z lídrov vo svojom obore. Vyššie príjmy a expanzia do krajín po celom svete zároveň výrazne zvýšili jej dôveryhodnosť v očiach investorov. Investovať do nej za účelom zhodnotenia svojich vkladov však zatiaľ možné nie je. Zmeniť to má práve spomínaný vstup na burzu v roku 2020.

Niekoľko čísel o spoločnosti:

– služby webovej stránky využijú denne zhruba 2 milióny ľudí
– v aktuálnom zozname ubytovania je vyše 7 miliónov ponúk
– dostupné ubytovanie sa nachádza vo vyše 100 000 mestách
– zisky spoločnosti v 2. štvrťroku prekonali 1 miliardu dolárov
– viac ako miliardový zisk spoločnosť zaznamenala už druhýkrát
– počet zamestnancov momentálne dosahuje viac ako 12 000
– v roku 2017 bola odhadovaná hodnota firmy 31 miliárd dolárov

Otáznik nad hodnotou firmy

Práve odhadovaná hodnota spoločnosti bude pre prvotné úspechy Airbnb na burze jedným z kľúčových faktorov. Vzhľadom na rýchly rast firmy v posledných 2 rokoch by aktuálna suma mala byť vyššia ako 31 miliárd dolárov a do konca roka môže ešte vzrásť. Nedávne prognózy totiž Airbnb veštia ďalší posun vpred. S tým vzrastie aj potenciál obchodovania s pozitívnou bilanciou po vstupe na burzu.

Analytici očakávajú úspešný vstup

Príchod zvučných mien na burzu je takmer vždy sprevádzaný optimizmom. Aktuálna eufória okolo expanzie Airbnb by mala priniesť rovnaký scenár. Zmeniť sa však môže vývoj okolo jej hodnoty a úspešného pôsobenia po zahájení verejného obchodovania. Kým posledné akvizície sľubujúce výrazné zhodnotenie nenaplnili očakávania, fenoménu na trhu s ubytovaním by sa to podariť mohlo. Plusom je najmä obor, v ktorom Airbnb pôsobí, a jeho investičný potenciál. Podobne zamerané firmy totiž na burzu často nevstupujú. Ako istá výhoda sa môže ukázať aj snaha pustiť sa popri sprostredkovaní prenájmov aj do výstavby vlastných nájomných domov.

Detaily príchodu Airbnb na burzu zatiaľ zverejnené neboli. Na presný termín vstupu a presné vyčíslenie hodnoty spoločnosti si tak nejaký čas počkáme. Dovtedy zrejme budeme svedkami ohlásenia a možno aj vstupu na burzu zo strany ďalších zvučných mien. Airbnb ale vzbudzuje už teraz najviac pozornosti. Viacerí analytici dokonca predpovedajú, že zaradenie spoločnosti do zoznamu obchodovateľných firiem by mohlo byť najlepšou burzovou akvizíciou budúceho roka.

Zdroje: www.ii.co.uk, www.bloomberg.com, www.investors.com, www.cnbc.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.