Akcie spoločnosti Tesla za dva dni vzrástli o 36%. Prečo?

HABERL
11. februára 2020

Obchodníci, ktorí stavili na neúspech Tesly možno stoja za zvyšujúcimi sa cenami akcií spoločnosti. Elon Musk má novú raketu: akcie jeho spoločnosti Tesla. Akcie výrobcu elektrických automobilov mali na konci utorka minulého týždňa hodnotu 887 amerických dolárov, pričom dva dni predtým to bolo iba 650 amerických dolárov. To predstavuje nárast až o 36%. Hodnota akcií […]

Obchodníci, ktorí stavili na neúspech Tesly možno stoja za zvyšujúcimi sa cenami akcií spoločnosti. Elon Musk má novú raketu: akcie jeho spoločnosti Tesla. Akcie výrobcu elektrických automobilov mali na konci utorka minulého týždňa hodnotu 887 amerických dolárov, pričom dva dni predtým to bolo iba 650 amerických dolárov. To predstavuje nárast až o 36%. Hodnota akcií sa tak od začiatku tohto roka viac ako zdvojnásobila.

Tento nárast môžeme zväčša pripísať zdanlivo nekonečnému nadšeniu stúpencov spoločnosti Tesla, pre ktorých je generálny riaditeľ spoločnosti – Elon Musk, akýmsi hrdinom. Avšak sa zdá, že aj neprajníci spoločnosti majú svoj podiel na raste cien akcií. Nakoľko stavili na neúspech spoločnosti, mnohí znížili svoje podiely, čo v konečnom dôsledku zvýšilo hodnotu akcií. Čo sa ale vlastne deje?

Prečo sú investori zo spoločnosti Tesla takí nadšení?

Podľa optimistov má spoločnosť aktuálne skvelé vyhliadky pre rast, nakoľko sa zotavila z nie práve najlepšieho začiatku roka 2019. V prvej polovici roka spoločnosť minula 1,1 miliardy amerických dolárov na odstránenie problémov s výrobou a dodaním jedného zo svojich najdostupnejších modelov, Modelu 3. V druhej polovici roka sa jej podarilo všetky problémy odstrániť. Vo štvrtom štvrťroku vygenerovala spoločnosť 1 miliardu amerických dolárov v hotovosti a to aj po kapitálových výdavkoch a vykázala druhý priamy štvrťročný zisk za sebou.

Rovnako ako aj po iné roky, aj v roku 2019 spoločnosť vykázala straty. Jej podporovatelia aj napriek tomu tvrdia, že spoločnosť má konečne ten správy kurz. Prevádzkové náklady sa v minulom roku znížili približne o 7%, pričom predaj automobilov vzrástol o 13% a dodávky automobilov vzrástli o 50%. Vďaka novej továrni vyrábajúcej automobily v Šanghaji a ďalšej továrni vo výstavbe v Európe je spoločnosť Tesla konečne pripravená na celosvetového expanziu. Za závratným ocenením spoločnosti, ktoré sa od konca októbra minulého roka viac ako strojnásobilo, však stojí viac ako len zlepšenie efektívnosti a nové továrne. Je to stávka na budúcnosť spoločnosti.

Spoločnosť kontroluje malý, no za to rastúci trh s elektrickými batériami pre vozidlá a optimisti veria, že Tesla túto kontrolu nestratí. Spoločnosť ARK sa zaoberá správou investícií a vo svojej správe, ktorú vydala tento víkend uviedla, že na základe presvedčenia, že Tesla dokáže zvýšiť zisky, znížiť náklady a vybudovať kompletne autonómnu sieť taxislužieb, očakáva že, do piatich rokov dosiahnu akcie spoločnosti hodnotu až 7 000 amerických dolárov. Dokonca aj menej optimistickí analytici tvrdia, že spoločnosť sa na trhu osvedčila.

Pierre Ferragu, analytik spoločnosti New Street Research uviedol: “Tesla preukázala, že dokáže vyrábať automobily, generovať hotovosť a dosahuje najlepšie ziskové marže vo svojej triede.” Jeho hodnotenie akcií spoločnosti je však neutrálne a cieľovú hodnotu akcií odhaduje na 800 amerických dolárov.

A čo kritici spoločnosti?

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo staviť na neúspech spoločnosti Tesla. Zdalo sa, že spoločnosť nedokáže vygenerovať dostatok peňazí z predaja automobilov na pokrytie vlastných nákladov. Taktiež mala veľký problém s produkciou automobilov načas. Musk sa správal naozaj netradičným spôsobom, napríklad svojimi poznámkami o kontrole zo strany regulačných úradov. Toto správanie nakoniec vyústilo v to, že sa Elon Musk vzdal svojej funkcie v predstavenstve spoločnosti. Podľa kritikov je hodnota spoločnosti Tesla už dlho nadhodnocovaná, čím sa stávajú jej akcie zraniteľné v prípade, že finančné výsledky spoločnosti nebudú dostatočné.

Zdá sa, že nedávny obrat utíšil niektorých kritikov, no nie všetci sú presvedčení, že sa spoločnosť na trhu osvedčila. Vicki Bryanová, ktorá je generálnou riaditeľkou výskumnej spoločnosti Bond Angle, tvrdí, že čaká na to, či bude nedávny nárast predaja pokračovať aj v roku 2020. Podľa nej sa spoločnosti Tesla darí pri vstupe na nové trhy, kedy často profituje z daňových stimulov, no má problémy s udržiavaním tempa rastu predajov. Iní poukazujú na nedávne bezpečnostné obavy ako dôkaz toho, že spoločnosti chýba kontrola kvality.

Ako neprajníci zvyšujú hodnotu akcií spoločnosti Tesla?

Investori, ktorí vsadili na neúspech spoločnosti, nedávno pomáhali zvyšovať hodnotu akcií Tesly. Celý tento mechanizmus sa nazýva krátky alebo nekrytý predaj. A teraz si vysvetlíme ako, to vlastne celé funguje.

Investori si požičali akcie spoločnosti Tesla od svojich maklérov a predali ich, dúfajúc, že ich naspäť odkúpia a vrátia maklérom, keď hodnota týchto akcií klesne. Rozdiel medzi cenou, za ktorú akcie predali a nižšou kúpnou cenou, by predstavoval zisk pre investora. Uveďme si príklad, krátky predajca, ktorý si požičal akcie Tesly ich predal za 300 amerických dolárov a potom ich naspäť kúpil za 200 amerických dolárov, čím jeho zisk predstavoval 100 amerických dolárov (bez započítania nákladov na obchod).

Ak však hodnota akcií stúpa stabilne nad cenu, za ktorú ju krátki predajcovia na začiatku predali, tak sú v strate. Ich strata nemá teoreticky hranice, nakoľko hodnota akcií môže stále rásť a rásť. V prípade, že sa hodnota akcií zvýši podobne ako sa to stalo akciám spoločnosti Tesla, krátki predajcovia sa musia poponáhľať kúpiť akcie čím skôr, aby sa uchránili pred ďalšími prípadnými stratami. Ak tak učiní dostatok investorov, stúpnu ceny akcií ešte viac, čo spôsobí ešte viac nákupov od krátkych predajcov. Ďalší investori taktiež kupujú takéto akcie, pretože veria, že im zaručia rýchly a jednoduchý zisk.

Tento efekt nielen že spôsobuje straty na existujúcich krátkych stávkach, no taktiež odrádza nových investorov od nákupu týchto akcií. Takmer vertikálna trajektória cien akcií spoločnosti Tesla naznačuje, že práve v súčasnosti je tento efekt mimoriadne silný. Dátová spoločnosť sledujúca krátke predaje, S3 Partners nedávno odhadla, že počet krátky predajov akcií spoločnosti za posledných 30 dní klesol o 5%. Akcie spoločnosti Tesla sú na akciovom trhu stále jednými z akcií určených na krátky predaj.

Takéto zovretie nemusí byť vždy koncom príbehu. Ak krátki predajcovia budú aj naďalej mať pochybnosti o spoločnosti a stále budú mať chuť a dostatok peňazí na to, aby vsadili na neúspech spoločnosti, budú nútení hľadať rôzne príležitosti ako akcie po skončení tohto efektu predať.

Nateraz však táto nenávisť iba Muska posilňuje. Nedávne udalosti sú pre Elona Muska veľkou výhrou, nakoľko od začiatku roka získal na svojich akciách spoločnosti Tesla viac ako 15 miliárd amerických dolárov. Vysoká obchodná cena taktiež hraje Muskovi do karát, nakoľko pre neho znamená ďalší veľký bonus. Podľa kompenzačného plánu vydaného v roku 2018 získa Musk, ktorý nepoberá žiaden plat, až dvanásť veľkých bonusov vo forme akciových opcií, keď spoločnosť Tesla splní rôzne prevádzkové a výkonnostné ciele.

Jeden takýto bonus získal v minulom mesiaci, kedy trhová kapitalizácia spoločnosti dosiahla 100 miliárd amerických dolárov. Tento bonus mu však bude vyplatený až keď sa podarí toto ohodnotenie zachovať. Našťastie pre neho, súčasná cena akcií spoločnosti Tesla predstavuje značnú rezervu. Ak by si mohol Musk nárokovať vyplatenie bonusu v spomínaní utorok, odmena by dosiahla hodnotu viac ako 900 miliónov amerických dolárov.

Podobné: Najlepšie platení generálni riaditelia roku 2019

Čo dáva tomuto výrobcovi elektrických automobilov výhodu, vďaka ktorej sa stáva jednou z najcennejších automobiliek na svete?

Ryan Guttridge, spoluzakladateľ spoločnosti Clockwise Capital, poznamenal: “Čo si musíme uvedomiť ohľadom spoločnosti Tesla je fakt, že výroba elektromobilu je oveľa menej komplikovaná ako výroba automobilu s tradičným motorom,” … “Majú obrovskú výhodu v produktivite. Všetko závisí len od toho, či sa tradiční výrobcovia áut dokážu tomuto prispôsobiť. Ja som vyrastal v Detroite a na vlastné oči som videl ako sa spoločnostiam nedarilo prispôsobiť sa, alebo im to trvalo veľmi dlho. To však ale nie je terajším prípadom. Ale viete, kto naozaj vie?”

Nárast spoločnosti Tesla môže byť pre niektorých príliš bombastický, no možno je to to pravé obdobie v histórii, kedy tento výrobca elektrických vozidiel naruší automobilový priemysel.

Guttridge neskôr uviedol, že súčasná situácia mu pripomenula ešte jednu historickú udalosť: “Myslím si, že správnou historickou analógiou pre súčasnú situáciu je obdobie okolo roka 1910, kedy infraštruktúra a železnice umožnili koncentráciu výroby. To viedlo k zrodeniu úspor z rozsahu, čo neskôr viedlo k montážnym linkám. Montážne linky v skutočnosti zvýšili produktivitu o 600%. Čas potrebný na výrobu bol pred zavedením montážnych liniek takmer 12 hodín, neskôr už len 2 hodiny. K podobnému nárastu produktivity môže dôjsť aj v súčasnosti, nakoľko považujeme infraštruktúru vybudovanú za posledných desať rokov za veľmi podobnú montážnej linke. Nemusíte ani hľadať viac ako umelú inteligenciu a 3D tlač.”

A čo iní výrobcovia automobilov?

Spoločnosť Tesla v minulom roku dodala viac ako 367 500 automobilov, čo je o 50% viac ako v roku 2018. Predpokladá sa, že v tomto roku predá približne 500 000 automobilov a podľa analytikov, by spoločnosť mohla do roku 2030 predať aj dva milióny automobilov ročne. Tieto dodania sú však výrazne nižšie oproti dodania jej konkurentov. V minulom roku spoločnosť Volkswagen dodala takmer 11 miliónov vozidiel, spoločnosť Toyota, ktorej trhová hodnota je viac ako 230 miliárd amerických dolárov, v prvých 11 mesiacoch roka 2019 predala viac ako 9 miliónov automobilov.

zdroj: www.fortune.com, www.msn.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.