Akcie sú najvýnosnejším investičným aktívom, alternatíva predbehla dlhopisy

HABERL
17. októbra 2018

Skupina investorov, ktorí sa pri hľadaní správnych investičných príležitostí orientujú na akcie, sa môže ďalej rozrastať. Dôvodom je ich celková výnosnosť, ktorá je aj po dlhých rokoch stále najvyššia spomedzi všetkých druhov aktív a podľa viacerých odhadov ňou ostane napriek tomu, že alternatívne investície vynášajú čoraz viac.   Akcioví investori zarábali, zarábajú a s veľkou pravdepodobnosťou aj […]

Skupina investorov, ktorí sa pri hľadaní správnych investičných príležitostí orientujú na akcie, sa môže ďalej rozrastať. Dôvodom je ich celková výnosnosť, ktorá je aj po dlhých rokoch stále najvyššia spomedzi všetkých druhov aktív a podľa viacerých odhadov ňou ostane napriek tomu, že alternatívne investície vynášajú čoraz viac.  

Akcioví investori zarábali, zarábajú a s veľkou pravdepodobnosťou aj budú zarábať najviac. Tento dlhoročný trend by sa nemal meniť ani v prípade, že výnosy z alternatívnych investícií opäť vzrastú. Tým sa v posledných rokoch darí stále lepšie a podľa viacerých štúdií vynášajú finančníkom viac ako dlhopisy a komodity.

Akcie zarobili za posledných 100 rokov najviac

Akcie si držia svoju stabilnú popularitu a vysokú výnosnosť napriek rastúcej nedôvere, ktorá v posledných rokoch sprevádza vývoj na akciových trhoch. Potvrdzuje  to aj najnovšia štúdia od Credit Suisse Research Institute, ktorá skúmala priemernú mieru výnosnosti jednotlivých aktív v období od roku 1900 až po súčasnosť.

Priemerné ročné výnosy akcií dosahujú až 5,3 %

Rastúca hodnota firiem, vzostup svetového akciového trhu či zakladanie akciových indexov s efektívnejším zhodnocovaním. Výsledky spomínanej správy hovoria jasne v prospech akcií, nakoľko štatistiky hodnotiace uvedené obdobie odhaľujú pretrvávajúcu vysokú výnosnosť. Aj napriek niekoľkým vážnejším krízam dokázali investorom zarobiť priemerne 5,3 % ročne, čo im dalo šancu obohatiť sa v horizonte 20 až 30 rokov o desaťtisíce až státisíce eur.

Akciám začali konkurovať alternatívne investície

Jasná dominancia akcií s príchodom nového storočia ustupuje a na krk im začínajú dýchať alternatívne investície. Tým sa darí hlavne v posledných rokoch, počas ktorých využili časté turbulencie na akciových trhoch. Napriek tomu, že výnosnosť akcií sa má z priemerných 5,3 % znížiť na približne 3,5 %, alternatíva ich zrejme nedokáže predbehnúť a stať sa jednotkou v rebríčku najvýnosnejších aktív.

Alternatíva zarába lepšie ako dlhopisy či komodity

V rámci štúdie boli zverejnené aj čísla odhaľujúce pomer výnosov daných aktív v období od roku 1900. Podľa nich sú na tom vybrané alternatívne investície lepšie ako dlhopisy či drahé kovy. Dobré výsledky má víno, ktoré je s priemerným výnosom atakujúcim 4 % hneď druhé. Tretie miesto si uchmatli známky, ktoré podobne ako husle vynášali viac ako 2 %. Dlhopisy sa ocitli až za nimi, no aj to len s 0,2% náskokom pred umeleckými dielami.

Vzhľadom na momentálnu situáciu na burzách je pravdepodobné, že alternatívne investície si v nadchádzajúcich rokoch získajú ešte viac pozornosti, no nielen kvôli stúpajúcej výnosnosti. Na rozdiel od akcií či dlhopisov ponúkajú investorom aj možnosť estetického a zberateľského zážitku, čo len zvyšuje ich atraktivitu a zároveň finančnú hodnotu.

Zdroj: www.reuters.com, www.nytimes.com, www.credit-suisse.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.