Aké obraty dosahujú najbohatšie spoločnosti sveta

HABERL
31. mája 2020

Ovládajú trh, potápajú konkurenciu a ich obraty sú vyššie ako rozpočty väčšiny štátov. Reč je o najbohatších spoločnostiach planéty, ktoré dokážu zarobiť miliardy dolárov za jediný mesiac. Hodnota ich celkových ročných príjmov tak dosahuje astronomické sumy na úrovni desiatok až stoviek miliárd. Firiem s miliardovými ročnými obratmi postupne pribúda. Stále viac je aj oblastí, v ktorých tieto […]

Najbohatšie spoločnosti sveta

Ovládajú trh, potápajú konkurenciu a ich obraty sú vyššie ako rozpočty väčšiny štátov. Reč je o najbohatších spoločnostiach planéty, ktoré dokážu zarobiť miliardy dolárov za jediný mesiac. Hodnota ich celkových ročných príjmov tak dosahuje astronomické sumy na úrovni desiatok až stoviek miliárd.

Firiem s miliardovými ročnými obratmi postupne pribúda. Stále viac je aj oblastí, v ktorých tieto spoločnosti pôsobia. Väčšina z nich ale podniká v energetike, IT sektore, bankovníctve či automobilovom alebo telekomunikačnom priemysle. Práve lídri týchto oborov zaknihovali v predošlých fiškálnych rokoch tie najvyššie zisky. A podľa aktuálneho vývoja k nim smerujú opäť.

Walmart

Spoločnosť s viac ako 11 000 prevádzkami je podľa portálu www.statista.com jedinou firmou, ktorej príjmy v posledných 2 fiškálnych rokoch prekročili 500 mld. USD. Ani takéto obrovské obraty jej však nestačili na prvenstvo v rebríčku firiem s najvyšším čistým ziskom.

Príjmy za rok 2019

514,4 mld. USD

Saudi Aramco

Špecialistom na vyťaženie najvyššieho možného čistého zisku z celkových ročných príjmov bol vlani saudskoarabský ropný koncern. Jeho majitelia sa mohli tešiť až z 82 mld. USD. Rok predtým bol čistý zisk najväčšieho ropného producenta na svete ešte o 21 miliárd vyšší.

Príjmy za rok 2019

514,4 mld. USD

China National Petroleum

Schopnosť veľkých ropných koncernov dostať sa medzi najlepšie zarábajúce firmy potvrdili aj ročné príjmy čínskeho ropného koncernu. Tomu sa v minulom roku podarilo dosiahnuť ešte vyšší obrat ako konkurentovi zo Saudskej Arábie.

Príjmy za rok 2019

392,9 mld. USD

Royal Dutch Shell

Trojicu najlepšie zarábajúcich ropných koncernov uzatvára britsko-holandská spoločnosť. Tá si v minulom roku uchmatla z koláča ziskov prerozdeľovaných v lukratívnom ropnom biznise najviac. V poradí spoločností s najvyššími obratmi skončila dokonca tretia.

Príjmy za rok 2019

396,5 mld. USD

BP

Trojicou vyššie uvedených koncernov sa ropná dominancia nekončí. Prevažnú väčšinu z vyše 300-miliardových príjmov za rok 2019 dosiahla táto britská spoločnosť práve z ropy. Okrem nej sa však zameriava na zemný plyn a fotovoltiku, vďaka čomu sa stále drží v TOP 10.

Príjmy za rok 2019

303,7 mld. USD

Volkswagen

Do poradia najviac zarábajúcich spoločností už tradične prehovárajú aj lídri automobilového priemyslu. Nemeckému Volkswagenu sa to vlani podarilo najviac. S vyše 270-miliardovým obratom sa dostal aj do TOP 10.

Príjmy za rok 2019

278,3 mld. USD

Toyota

Druhou z automobiliek v TOP 10 je japonská Toyota. Tá však v porovnaní s Volkswagenom zaznamenala trochu nižšie ročné príjmy. Konečný rozdiel však tvoril iba niečo nad 5 miliárd v prospech nemeckého výrobcu vozidiel.

Príjmy za rok 2019

272,6 mld. USD

Apple

Lídri IT sektora sa vlani prekvapujúco nedostali do najužšej skupiny spoločností s najvyšším obratom. V porovnaní čistých ziskov sú však na tom podstatne lepšie. Veľmi dobrý výsledok zaznamenal práve Apple. Ten zvýšil svoj ročný čistý zisk na 53 mld. USD.

Príjmy za rok 2019

260,1 mld. USD

Microsoft

Hlavný konkurent spoločnosti Apple vlani ťahal za kratší koniec. Jeho celkové ročné príjmy nedosiahli ani polovicu z príjmov Apple. Výrazný rozdiel badať aj v porovnaní čistého zisku. Ten bol v prípade Microsoftu „len“ 36 mld. USD.

Pozn. na záver: Uvedený zoznam nie je oficiálnym rebríčkom. Jedná sa o výber firiem, ktoré patria medzi elitu najviac zarábajúcich spoločností, či už z hľadiska celkových dosiahnutých príjmov alebo čistých ziskov. Údaje o ich obratoch sa môžu v závislosti od metodiky výpočtu líšiť od čísel z iných štúdií.

Zdroje: www.statista.com, www.financesonline.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.