Aké sú prognózy pre najsilnejšie ekonomiky sveta

HABERL
19. januára 2020

Analýzy na rok 2020 už stihli priniesť prvé ekonomické predpovede. V rámci nich bolo predstavených viacero prognóz spojených s odhadovaným hospodárskym vývojom vo vybraných štátoch. Najviac pozornosti sa sústredí na vývoj v najsilnejších ekonomikách sveta. Najsilnejšie svetové ekonomiky majú za sebou ďalší rok plný zaujímavých udalostí. O pestré dianie v oblasti svetového hospodárstva nebude núdza ani v najbližších mesiacoch. Aspoň […]

Analýzy na rok 2020 už stihli priniesť prvé ekonomické predpovede. V rámci nich bolo predstavených viacero prognóz spojených s odhadovaným hospodárskym vývojom vo vybraných štátoch. Najviac pozornosti sa sústredí na vývoj v najsilnejších ekonomikách sveta.

Najsilnejšie svetové ekonomiky majú za sebou ďalší rok plný zaujímavých udalostí. O pestré dianie v oblasti svetového hospodárstva nebude núdza ani v najbližších mesiacoch. Aspoň tak to vyplýva z aktuálnych prognóz predpovedajúcich možný vývoj v jednotlivých štátoch. Ten sa zároveň podpíše pod výsledky v globálnom meradle a určí ďalší smer svetovej ekonomiky.

USA – HDP má poskočiť nahor o 1,8 %

Najvyspelejšiu ekonomiku sveta čaká obzvlášť dôležitý rok. Ten vyvrcholí novembrovými prezidentskými voľbami. Dovtedy je však potrebné pripraviť ekonomiku na možnú recesiu. Ak by prišla ešte pred koncom roka 2020, rast HDP by nemusel dosiahnuť ani odhadovaných 1,8 %.

Čína – Hospodárstvo porastie okolo 6 %

Časy dvojciferného rastu v najľudnatejšej krajine planéty sú momentálne iba snom. Vedia to aj analytici. Po roku sprevádzanom obchodnou vojnou s USA tak šetria optimizmom a Číne veštia hospodársky rast na úrovni necelých 6 %. V prípade uzatvorenia dohody o ukončení obchodnej vojny však reálne môže dosiahnuť o pár desatín percenta viac.

Japonsko – Rast sa môže zrýchliť na 2 %

Japonskú ekonomiku vlani trápil najmä pretrvávajúci pokles exportu. Dôvodom boli hlavne dopady obchodnej vojny. Tie bude v „krajine vychádzajúceho slnka“ cítiť aj tento rok. Vláda však pripravila väčší balíček ekonomických stimulov, ktoré majú podporiť nárast tamojšieho HDP. Oživenie s rastom HDP vo výške od 1 do 2 % by mohlo prísť už v úvodnom kvartáli.

Nemecko – 1 % rast či dokonca recesia

Motor Európy čaká obrovská skúška. Nad nemeckou ekonomikou totiž visí otáznik v podobe možnej recesie. Tej sa nemecká ekonomika vyhla v 3. štvrťroku 2019 len o chlp. Problémom bol najmä oslabený export (nielen) do Číny. Vzhľadom na to nemecká vláda počas novembra znížila prognózu rastu HDP v roku 2020 z 1,5 na 1 %.

Veľká Británia – Ekonomický rast pod 1 %

Pre ekonomický rast Veľkej Británie bude v tomto roku kľúčový najmä brexit. Na výsledné hodnoty HDP bude mať vplyv najmä spôsob odchodu Britov. V obidvoch prípadoch však rast britského hospodárstva zrejme neprekoná 1 %. Aspoň tak to vyplýva z opakovaných prognóz Britskej obchodnej komory.

Francúzsko – Rast má spomaliť na 1,1 %

Hospodárstvo druhej najväčšej ekonomiky eurozóny má budúci rok rásť „len“ 1,1 % tempom. Predvianočná prognóza Francúzskej centrálnej banky je tak o 0,2 % nižšia ako tá z novembra. Dôvodom očakávania nižšieho rastu je neistota okolo obchodných vzťahov s USA aj dopad prípadného brexitu na francúzsku ekonomiku.

Brazília – Odhad rastu nad 2 % môže klamať

O niečo lepšie čísla ako posledným uvedeným mocnostiam veštia Brazílii. Jej ekonomika by mala rásť o vyše 2 %. Takáto optimistická predpoveď sa ale Brazílii ušla aj pred rokom 2019. Realita nakoniec priniesla rast len na úrovni okolo 1 %. Podobná situácia môže nastať aj tento rok.

EÚ a eurozóna – rast spomalí na 1,4 a 1,2 %

Ekonomika EÚ rastie už pár rokov po sebe. Inak to nemá byť ani v tom súčasnom. Prognózy však naznačujú spomalenie rastu. V prípade celej EÚ má ísť o 1,4 %. Eurozóna na tom bude ešte o niečo horšie. Ekonomický rast krajín platiacich eurom totiž má dosiahnuť iba 1,2 %. Aj to sa ale môže v priebehu roka ukázať ako príliš optimistická predpoveď.

Slovensko za najvyspelejšími ekonomikami sveta stále zaostáva. Jeho hospodársky rast však v posledných rokoch dosahoval lepšie čísla ako rast niektorých mocností. V tomto roku sa ale budeme musieť vyrovnať s citeľnejším spomalením. Európska komisia nám pred niekoľkými týždňami predpovedala rast HDP na úrovni 2,6 %. Slovenskí analytici to však na konci roka videli o niečo skeptickejšie. Rast HDP má podľa nich dosiahnuť niečo pod 2 %.

Zdroje: www.cnn.com, www.barrons.com, www.worldbank.org, www.thebalance.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.