Ako a kde investovať do starožitností

HABERL
17. novembra 2019

Alternatívne investície sa v posledných rokoch tešia zvýšenému záujmu. Dopyt po nich rastie aj z dôvodu častých turbulencií na akciových a komoditných trhoch. Práve vtedy sa do popredia dostáva alternatíva, ktorá investorom ponúka istú stabilitu. Platí to aj o samotných starožitnostiach. Tie môžu byť celkom slušným zdrojom výnosov. Nie každý zberateľ starožitností musí byť zároveň ich vášnivým milovníkom. Niektorí […]

Alternatívne investície sa v posledných rokoch tešia zvýšenému záujmu. Dopyt po nich rastie aj z dôvodu častých turbulencií na akciových a komoditných trhoch. Práve vtedy sa do popredia dostáva alternatíva, ktorá investorom ponúka istú stabilitu. Platí to aj o samotných starožitnostiach. Tie môžu byť celkom slušným zdrojom výnosov.

Nie každý zberateľ starožitností musí byť zároveň ich vášnivým milovníkom. Niektorí ich kupujú výhradne za účelom investovania. Práve staré predmety, artefakty a umelecké diela dokážu priniesť majiteľom celkom slušné výnosy. Na to je však potrebné vedieť, ako a kde starožitnosti nakupovať, resp. kedy a komu ich predať.

Čo možno považovať za starožitnosť

Jednotná hranica pre zaradenie jednotlivého predmetu do pomyselného zoznamu starožitností nejestvuje. Odborníci ale na základe colného zákona rozdeľujú vek nadobudnutia tohto štatútu podľa druhu starožitností. Pri nábytku je to napr. rok výroby 1920. Hodiny a iné remeselnícke výrobky ho získavajú už o niečo skôr. Stačí, ak sa vyrobili pred rokom 1950. To však neplatí v každom prípade. Pre niektoré z týchto predmetov je smerodajné, aby mali pôvod najneskôr v medzivojnovom období.

Prečo investovať do starožitností:

– nepodliehajú prudkým cenovým výkyvom
– ceny už roky zaznamenávajú vyvážený rast
– zberateľov ochotných za ne priplatiť pribúda
– okrem výnosov poskytujú estetickú hodnotu

Kľúčom k úspechu je dobrá stratégia

Alfou a omegou každej úspešnej investície je dobrá stratégia. Pri investovaní do starožitností naberá na dôležitosti ešte viac. Ich hodnota totiž nie je závislá od žiadnych indexov ako napr. u akcií. Skôr je dôležité vedieť, aké starožitnosti nakupovať, kedy je správny čas na ich predaj a kde sa za účelom predaja obrátiť. Aj preto sa pri tomto druhu investovania odporúča vsadiť na vzdelanie a s tým spojené pestovanie schopnosti rozpoznávať hodnotu vecí.

Čo sledovať pri výbere starožitností:

Cena – V predaji sú starožitnosti v desiatkach cenových kategórií. Z niektorých najlacnejších sa môžu časom stať drahé cennosti za tisíce eur. Ceny tých drahých zas môžu poskočiť až na rekordné cenové úrovne.
Vzhľad – Pri starožitnostiach pôsobí na kupujúceho aj vzhľad. Investori radšej priplatia za predmet s pútavým dizajnom, ako by šetrili a zaobstarávali si starožitnosti, ktoré ich vkusu vôbec nesedia.
Pravosť – Najdôležitejšie kritérium bez ohľadu na druh, vzhľad a vek starožitnosti. Falzifikát sa totiž v kruhu serióznych obchodníkov so skúsenosťami predať nedá. Takáto „cennosť“ vám poslúži akurát na estetické oživenie.

Kde kúpite starožitnosti najvýhodnejšie:

Riziku nákupu falzifikátov sa dá úplne predchádzať väčšinou len prostredníctvom kúpy na overených aukciách. Možnosť vyjednávať o cene a šanca dostať sa k výnosnej starožitnosti o niečo výhodnejšie ale vedie investorov aj k nákupu v antikvariátoch alebo na blších trhoch.

Aukcia – Overená pravosť za vyššiu cenu. Na rozdiel od nehnuteľností sa starožitnosti na aukciách môžu predávať za cenu vyššiu ako je ich trhová hodnota.
Antikvariát – Overené certifikované starožitnosti sa dajú nakupovať aj v antikvariátoch, čo ale nie je vždy garantované. Ich cena síce tiež nie je nízka, no väčšinou sa jedná o cennosti s vysokým potenciálom zhodnotenia.
Blší trh – Tzv. „blšáky“ sú aktívnymi investormi často obchádzané. Kvalita starožitností na týchto bazárových trhoch totiž nepatrí k najlepšej. Niekedy sa však podarí nájsť vzácny kúsok za rozumnú cenu aj tu.

Dajte si vypracovať znalecký posudok

Problémy s falošnými starožitnosťami sa dajú riešiť pomocou znaleckých posudkov. Znalec starožitnosť nielen ocení, ale dokáže aj poradiť, resp. zabezpečiť jej certifikáciu. Navyše, dnes už kvôli posudku nie je potrebná osobná návšteva znalca. Posudky sa spracovávajú aj on-line. Znalcovi sa odošlú fotografie a on na základe ich preskúmania odhadne cenu výrobku. Aj táto služba niečo stojí, no výsledkom je vysoký predpoklad kúpy pravej a hodnotnej starožitnosti.

4 zaujímavosti o kúpe starožitností na záver:

– vo svete sa najčastejšie investuje do secesného nábytku z obdobia na začiatku 20. storočia
– jeden z rekordov vydražených starožitností drží zbierka domáceho inventára za 374 mil. €
– medzi starožitnosťami sa ocitajú aj umelecké diela, napr. maska kmeňa Fang za 5,9 mil. €
– na Slovensku sa zo starožitností najviac investuje do rezbárskych diel a historických šperkov
– rekord v aukčnom predaji starožitností u nás zatiaľ drží starý barokový sekretár za 17 000 €

Zdroje: www.nytimes.com, www.scmp.com, www.bbc.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.