Ako investovať do zlata – ETF fondy alebo fyzické zlato?

HABERL
29. septembra 2019

Zlato je odjakživa jedným z najvyhľadávanejších aktív. Ešte donedávna však nebolo dostupné takej širokej skupine investorov ako dnes. To sa zmenilo až po nástupe ETF fondov naviazaných práve na zlato. Tie sa stali alternatívou voči tradičnému spôsobu investovania do zlata vo fyzickej forme. Práve zavedenie ETF fondov naviazaných na zlato kladie otázku, ktorú z investičných foriem […]

Gold Graf

Zlato je odjakživa jedným z najvyhľadávanejších aktív. Ešte donedávna však nebolo dostupné takej širokej skupine investorov ako dnes. To sa zmenilo až po nástupe ETF fondov naviazaných práve na zlato. Tie sa stali alternatívou voči tradičnému spôsobu investovania do zlata vo fyzickej forme.

Práve zavedenie ETF fondov naviazaných na zlato kladie otázku, ktorú z investičných foriem uprednostniť. Pre viacerých je odpoveď jednoznačná. Iní zas majú tak otvorené možnosti, že sú pre nich výhodné obidva spôsoby. Kúpa fyzického zlata a investovanie do ETF fondov tak zvádzajú súboj o priazeň investorov a zároveň o svoje miesto na finančných trhoch.

Fyzické zlato bolo roky len pre najbohatších

So zlatom sa kupčilo už v staroveku. Prvé vážnejšie obchody podobné tým dnešným sa však udiali až po vypuknutí zlatých horúčok z 19. storočia. Hodnota zlata vtedy rýchlo stúpala, čo na jeho nákup využívali najbohatší obchodníci. Vzácny kov sa tak stal komoditou smotánky. Takto to trvalo skoro do konca predošlého storočia. Vidina zlata ako bezpečnej investície bez väčších cenových výkyvov však zvyšovala dopyt po nových formách investovania.

Za a proti investovania do fyzického zlata:

+ cenu zlata tak výrazne neovplyvňuje dianie na iných trhoch
+ fyzické zlato na rozdiel od ETF fondov nemôže skrachovať

– zlato treba fyzicky držať v podobe mincí, odliatkov alebo tehličiek
– pri nákupe zlata je nutné absolvovať proces expedície a doručenia
– predaj fyzického zlata sa niekedy môže zmeniť na zdĺhavý proces

ETF fondy priblížili zlato širokej verejnosti

Možnosť investovať do ETF fondov naviazaných na zlato sa investorom núka len pár rokov. Prvý fond tohto druhu bol založený v roku 2003 v Austrálii. V súčasnosti ich je na trhu hneď niekoľko a do mnohých z nich sa dá zainvestovať aj s nižším kapitálom. To umožní nakúpiť zlato hocikomu. Obzvlášť vďaka príležitosti realizovať obchody prostredníctvom internetu z pohodlia domova.

Aké plusy a mínusy majú takéto ETF fondy:

+ zlaté ETF fondy disponujú vysokou likviditou a nízkymi poplatkami
+ investor je uchránený od nákladov vynaložených na skladovanie zlata

– ETF fond vystupujúci ako cenný papier môže kedykoľvek skrachovať
– investor nie je vlastníkom fondu, nemôže ho vymeniť za iné komodity

Skupiny ETF fondov naviazaných na zlato:

– ETF fondy naviazané priamo na zlaté mince a tehličky
– ETF fondy obsahujúce hodnotu zlatých opcií a futures
– ETF fondy zamerané na cenu akcií producentov zlata
– kombinované ETF fondy naviazané na viacero komodít
– krátke zlaté ETF fondy sledujúce aktuálny zlatý index

Využiť ETF fondy ako alternatívu voči nákupu mincí, odliatkov a tehličiek sa dá aj v prípade striebra. Výhody a nevýhody sú rovnaké ako pri zlate. Investori sa tak dostávajú k investíciám do vzácnych kovov rýchlo a ľahko. Odborníci ale vyzdvihujú význam diverzifikácie. V tomto prípade to znamená investovanie do ETF fondu aj nákup fyzického zlata ako poistka zároveň.

Zdroje: www.cnbc.com, www.marketscreener.com, www.trustnetoffshore.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.