Ako kúpiť akcie v roku 2021?

HABERL
13. apríla 2021

Nákup akcií nie je ani zďaleka taký komplikovaný, ako sa vám môže spočiatku zdať, no je potrebné sa na neho dôkladne pripraviť a získať všetky potrebné informácie, ktoré vám predstavíme, aj v tomto článku.

Ako kúpiť akcie v roku 2021

Čo je potrebné brať do úvahy pred kúpou akcií?

Dôkladne preskúmajte trh a zistite, do akého druhu akcií chcete investovať. Dobrým začiatkom je prieskum spoločností, ktorých produkty pravidelne nakupujete. Nenechajte sa odradiť množstvom rôznych dát a trhových koordinácií. Váš cieľ je jasný: Hľadáte spoločnosti, ktorých časť chcete vlastniť.

Po tom, čo identifikujete takéto spoločnosti, bude čas na to, aby ste uskutočnili ďalší prieskum týkajúci sa konkrétnych spoločností. Začnite prečítaním výročnej správy spoločnosti, špecificky výročným listom manažmentu spoločnosti, ktorý je venovaný akcionárom. Táto správa vám poskytne všeobecné informácie o tom, ako na tom spoločnosť v súčasnosti je.

Všetky ďalšie informácie, ktoré potrebujete na to, aby ste mohli začať nakupovať akcie nájdete na webových stránkach brokerských spoločností. Zamerajte sa na záznamy z burzy, prepisy konferenčných hovorov, štvrťročné aktualizácie výnosov a posledné správy týkajúce sa spoločnosti. Väčšina sprostredkovateľských spoločností ponúka investorom vlastné analytické nástroje spolu s návodom, ako tieto nástroje používať.

Na začiatok zvážte nákup malého počtu akcií, kľudne aj jednej. Základ je, aby ste získali predstavu o tom, aké je to vlastniť jednotlivé akcie a nie, aby ste kvôli stresu prišli o kvalitný spánok.

Postupom času, keď už budete vo svete akcií zbehlejší, môžete svoje portfólio doplniť. Začínajúci investori, by mali taktiež zvážiť kúpu zlomkových akcií. Ide o relatívne novú vec, ktorú investorom ponúkajú online brokerské spoločnosti. Vďaka kúpe zlomkových akcií sa vám podarí vlastniť zlomok drahšej akcie, ktorú by ste si inak nemohli dovoliť.

Aký je minimálny vklad na kúpu akcií?

Veľmi nízky. Väčšina európskych sprostredkovateľských spoločností v súčasnosti ponúka investorom možnosť obchodovať s akciami alebo ETF zamerané na akcie bez toho, aby si od vás pýtali istú províziu. Ďalšie spoločnosti ponúkajú investorom možnosť nakupovať zlomkové akcie v hodnote od 1 eura.

Kde sa dajú akcie kúpiť?

Na nákup akcií budete potrebovať brokerský účet, ktorý si môžete založiť v pohodlí svojho domova za menej ako 15 minút. Pre užívateľov mobilných telefónov s operačným softvérom Android alebo iOS existuje viacero brokerských aplikácií, prostredníctvom ktorých môžete začať s obchodovaním s akciami.

Ak sa vám nepáči digitálny svet, existuje taktiež množstvo tradičných maklérskych spoločností s fyzickými pobočkami možno aj vo vašom meste.

V prípade, že si investičná spoločnosť nie je schopná splniť si svoje povinnosti, smernice Európskej únie požadujú, aby každý členský štát poskytol investorom poistenie investície v hodnote minimálne 20 000 eur. Pod túto schému ochrany investorov musia spadať všetky brokerské spoločnosti regulované v rámci Európskej únie.

Je potrebné myslieť na to, že tento systém ochrany sa nevzťahuje na straty spôsobené neúspešnými investíciami. Na sprostredkovateľské firmy, ktoré sídlia mimo Európskej únie, sa prirodzene vzťahujú iné systémy ochrany.

Poplatky spojené s kúpou akcií

V prípade väčšiny brokerských spoločností sa stretnete so tzv. sprostredkovateľským poplatkom. Ide napríklad o ročné poplatky za vedenie sprostredkovateľského účtu, predplatné za prístup k prémiovým informáciám a prieskumom, alebo poplatky za prístup k obchodným platformám. Niektoré spoločnosti si dokonca účtujú poplatky za nečinnosť. Výška tohto poplatku závisí od konkrétnej brokerskej spoločnosti.

Poplatok za obchodovanie s akciami, alebo obchodná provízia predstavuje poplatok, ktorý musíte zaplatiť vždy, keď nejaké akcie kúpite alebo predáte. S týmto typom poplatkov sa môžete stretnúť aj v prípade iných investičných nástrojov, ako sú opcie na akcie alebo ETF so zameraním na akcie.

Nákladový koeficient predstavuje ročný poplatok účtovaný ETF fondmi, alebo inými fondmi. Jeho výška sa počíta ako určité percento z vašej investície do fondu.

V Európe sú veľmi populárne brokerské spoločnosti, ktoré si za obchodovanie s akciami neúčtujú žiadnu províziu. V prípade týchto spoločností si však dajte pozor na niektoré iné poplatky, ako je napríklad poplatok za zmenu meny, výber finančných prostriedkov z investičného účtu alebo mnohé iné. Cena za uzatvorenie pozície je zvyčajne nižšia ako v prípade tradičných brokerov.

Ako nakupovať akcie prostredníctvom ETF?

Akciové fondy obchodované na burze (ETF) sa snažia generovať dlhodobý rast, preto môžu byť ich krátkodobé výkyvy o niečo intenzívnejšie. Rôzne akciové ETF obsahujú rôzne akcie, čo znamená, že sa spájajú aj s rôznou mierou rizika, ktorá je ale vo všeobecnosti nižšia ako v prípade investovania do jednotlivých akcií.

ETF môžu obsahovať iba akcie spoločností podnikajúcich v určitej oblasti, sektore, spoločností s rôznou veľkosťou trhovej kapitalizácie, alebo napríklad spoločností, ktoré investorom pravidelne vyplácajú vysoké dividendy.

Ako nakupovať akcie prostredníctvom opcií?

Opcia na akcie je zmluvou medzi dvoma stranami, ktorá dáva kupujúcemu právo kúpiť alebo predať podkladové akcie za vopred stanovenú cenu a vo vopred stanovenom časovom období.

Existujú dva druhy opcií, a to kúpna a predajná opcia. Kúpna opcia na akciu dáva kupujúcemu právo, nie však povinnosť kúpiť akcie. Hodnota kúpnej akcie rastie, keď podkladová cena akcie rastie. Predajná opcia dáva kupujúcemu možnosť uskutočniť predaj nakrátko. Hodnota tejto opcie rastie, keď cena podkladovej akcie klesá.

Ako nakupovať akcie prostredníctvom CFD kontraktov?

CFD (kontrakt na vyrovnanie rozdielu) je zmluva medzi kupujúcim a predávajúcim, ktorá ustanovuje, že kupujúci musí zaplatiť predávajúcemu rozdiel medzi aktuálnou hodnotou aktíva a jeho hodnotou v čase uzatvorenia zmluvy. Tento druh kontraktu dáva obchodníkom a investorom možnosť profitovať z pohybu cien bez toho, aby podkladové aktíva vlastnili. Hodnota CFD kontraktu nezohľadňuje hodnotu podkladového aktíva. Zohľadňuje iba zmeny ceny medzi začatím a ukončením obchodu.

Medzi hlavnú výhodu CFD kontraktov patrí skutočnosť, že poskytujú investorom oveľa väčší pákový efekt, ako môžu získať pri tradičnom obchodovaní s akciami. Mnoho brokerov CFD kontraktov ponúka investorom produkty, s ktorými sa obchoduje na všetkých hlavných svetových trhoch. Je potrebné však myslieť na to, že CFD kontrakty sú komplikované investičné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí, ale aj dosiahnutím vysokých ziskov.

Optimalizácia akciového portfólia

Veríme, že nákup vašej prvej akcie je iba začiatkom celoživotnej cesty úspešného investovania. Ak sa vám to nepodarí na prvýkrát, nezúfajte, nie ste jediný. Kľúčom k úspešnému investovaniu do akcií je dlhodobý časový horizont, udržanie si perspektívy a sústredenie sa na faktory, ktoré viete ovplyvniť. A pohyby trhu medzi tieto faktory nepatria.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.