Ako najlepšie investovať a zhodnotiť peniaze

HABERL
15. mája 2023

Ako investovať peniaze? 

Investovanie svojich peňazí je najspoľahlivejší spôsob, ako časom vybudovať svoj majetok. Predtým, ako vložíte svoje zarobené peniaze do investičného nástroja, budete potrebovať základné znalosti o tom, ako investovať peniaze. Tu však neexistuje univerzálna odpoveď. Najlepší spôsob, ako investovať peniaze, je ten, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Aby ste to zistili, mali by ste zvážiť svoj investičný štýl, rozpočet a toleranciu rizika .


Ako začať investovať?

Rozhodnutie začať investovať je veľmi dôležité, pretože je základom vášho dlhodobého finančného zdravia a tým aj kvality vášho života. Najlepší spôsob ako začať investovať závisí od vašich osobných preferencií, ako aj od vašej súčasnej a budúcej finančnej situácie. Pri zostavovaní správneho investičného plánu je dôležité podrobne porozumieť svojim príjmom a výdavkom, aktívam a pasívam, zodpovednostiam a cieľom.

Ako správne investovať? 

  1. Identifikujte svoje finančné ciele, časový rámec a riziko, ktoré ste ochotný podstúpiť.
  2. Rozhodnite sa, či chcete použiť prístup „urob si sám“ alebo „sprav to za mňa“.
  3. Vyberte si investičnú spoločnosť, ktorá potrebnú licenciu 
  4. Otvorte si účet.
  5. Vyberte si kombináciu investícií, ktorá zodpovedá vašej tolerancii rizika a poskytuje diverzifikáciu (akcie, dlhopisy, podielové fondy, nehnuteľnosti).

Vyhýbanie sa bežným chybám

Investovanie je o dlhodobom raste a nie o krátkodobých špekuláciách. Nikdy by ste nemali do niečoho investovať, pretože si myslíte, že môžete rýchlo zarobiť peniaze. Zamerajte sa na investície, ktorých základy sú spoľahlivé a vyhnite sa veciam, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby to bola pravda.

To, že všetci ostatní niečo robia, neznamená, že je to pre vás dobrý nápad. Investovanie je vo svojej podstate osobné a mali by ste sa snažiť robiť rozhodnutia bez emócií a s prihliadnutím na vaše špecifické okolnosti, než len nasledovanie niekoho iného.

Ak ste si nestanovili vhodné ciele, nemáte potuchy, kam idete. Identifikujte, na čom vám záleží, pokiaľ ide o to, kde chcete byť v budúcnosti, a to vám pomôže objasniť investičné rozhodnutia, ktoré musíte urobiť, aby ste sa tam dostali.

Ako investovať do akcií

Keď investujete do akcií, dúfate, že spoločnosť časom porastie a bude sa jej dariť. Jedným z najlepších spôsobov, ako investovať do akcií, je vložiť peniaze na investičný účet, ktorý potom možno použiť na investovanie do akcií alebo akciových podielových fondov. S mnohými maklérskymi účtami môžete začať investovať už nákupom jednej akcie. 

Neexistuje žiadna univerzálna metóda, ako investovať do akcií. Najprv si otvorte účet, vyberte si investičnú stratégiu, nastavte si rozpočet, zamerajte sa na dlhodobé ciele a spravujte svoje portfólio podľa potreby v priebehu času.

Rozhodnite sa, ako chcete investovať na akciovom trhu. Existuje niekoľko spôsobov, ako pristupovať k investovaniu do akcií: 

  • Investovanie „na vlastnú päsť“
  • Investovanie, ktoré vám riadia odborníci. Prakticky všetky veľké maklérske firmy a mnohí nezávislí poradcovia ponúkajú tieto služby, ktoré za vás investujú vaše peniaze na základe vašich konkrétnych cieľov.

Ako investovať do S&P 500? 

Pokiaľ ide o hlavné americké akciové indexy, index S&P 500 je najviac považovaný za barometer celkovej výkonnosti akciového trhu a ukazovateľ výkonnosti veľkých korporácií. 

Do indexu S&P 500 môžete investovať nákupom akcií podielového fondu alebo fondu obchodovaného na burze (ETF), ktorý pasívne sleduje index. Tieto investičné nástroje vlastnia všetky akcie v indexe S&P 500 v pomerných váhach.

Jedným z najznámejším ETF, ktoré kopíruje výkonnosť S&P 500 je napríklad Vanguard S&P 500 ETF (VOO), ktorý sa obchoduje rovnako ako akcie. Má nízke poplatky a v priebehu času poskytujú prakticky identické výkony ako index S&P 500.

Je investovanie do S&P 500 pre vás to pravé?

Legendárny investor na akciovom trhu Warren Buffett slávne povedal, že nízkonákladový indexový fond S&P 500 je najlepšou investíciou, akú môže väčšina ľudí urobiť. Nie je ťažké pochopiť prečo. Počas dlhých období priniesol S&P 500 celkové ročné zisky 9 % až 10 % a môžete jednoducho investovať do pasívneho fondu S&P 500 prakticky bez nákladov.

Ak máte čas, znalosti a túžbu poriadne preskúmať akcie a udržiavať portfólio, určite je možné z dlhodobého hľadiska dosiahnuť lepšie investičné výnosy v porovnaní s indexom S&P 500.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.