Ako reagujú investičné trhy na COVID vakcínu a nového prezidenta USA?

HABERL
6. apríla 2021

Na finančné trhy v aktuálnom roku vplývajú dva veľmi dôležité faktory. Prvým je nový prezident USA a druhým je pandémia a tempo očkovania. Poďme sa pozrieť na ich vplyv.

Vplyv nového prezidenta USA na akciové trhy

Investori tak už v súvislosti s pandémiou COVID-19 nemyslia len na ekonomický pokles, ktorý spôsobila, ale aj na tempo vakcinácie proti ochoreniu po celom svete, ktoré jednoznačne môže znamenať veľmi pozitívny ekonomický rast. Finančné trhy sú zároveň ovplyvňované aj novými politikami amerického prezidenta Joe Bidena.

Vplyv nového prezidenta USA na akciové trhy

Je pomerne pravdepodobné, že nová administratíva amerického prezidenta zvýši sadzbu daní z príjmu právnických osôb v USA. Bývalý americký prezident Donald Trump túto sadzbu v roku 2017 znížil z 35% na 21%. Týmto krokom výrazne zvýšil pomer výnosov na jednu akciu a ceny akcií v celých USA.

Nový americký prezident Joe Biden však už dávnejšie uviedol, že by túto politiku v priebehu roka 2021 chcel zvrátiť. Zvýšenie daní z príjmu právnických osôb môže mať výrazné dôsledky na príjmy investorov vlastniacich akcie amerických spoločností.

Banka UBS dokonca odhaduje, že zvýšenie daňovej sadzby na 28% by mohlo spolu s ďalšími navrhovanými daňovými zmenami znížiť výnosy indexu S&P 500 až o 8%. Joe Biden okrem toho navrhol zvýšiť minimálnu mzdu na federálnej úrovni.

Tento krok môže výrazne ovplyvniť konečné zisky spoločností. Prijatie takýchto zmien však na druhej strane, môže potencionálne zvýšiť atraktivitu spoločností mimo USA.

Čoraz viac je však pravdepodobné, že Joe Biden sa v prvom roku novej funkcii zmene sadzby dane z príjmu právnických osôb nebude vôbec venovať. Prioritou budú pravdepodobne aj naďalej ekonomické záchranné balíčky a vakcinácia proti ochoreniu COVID-19.

Zmenami daňových sadzieb budú najviac zasiahnuté spoločnosti podnikajúce v sektore komunikačných služieb, zdravotnej starostlivosti a výrobcovia spotrebiteľských produktov. Z hľadiska ziskov, by nemali byť ovplyvnené verejné služby, nehnuteľnosti a energetické spoločnosti.

1) Vplyv na farmaceutické spoločnosti a zdravotné poisťovne

Pandémia v USA disproporčne zasiahla rodiny s nižším príjmom a odhalila nerovnosť v prístupe k zdravotnej starostlivosti. Joe Biden uviedol, že plánuje zdvojnásobiť kontrolu ceno-tvorby liekov. Okrem toho plánuje Američanom poskytnúť možnosť uzatvoriť zdravotné poistenie so štátnou firmou, ktorá bude súkromných spoločnostiam konkurovať.

Oba tieto kroky budú mať pre farmaceutické spoločnosti a zdravotné poisťovne negatívne dôsledky. Na ich schválenie je však potrebný súhlas Kongresu, s ktorým Biden nemôžeme počítať bez ústupkov. Tieto politiky však budú mať na akciový trh miernejší dopad než iné alternatívy, ako je napríklad zavedenie zdravotného poistenia pre všetkých, o ktoré sa pokúšajú iní americkí politici.

2) Obmedzenie technologických spoločností

Americký akciový trh sa priveľmi koncentruje v piatich najväčších technologických spoločnostiach. Spoločnosti Microsoft, Amazon, Apple, Google a Facebook tvoria až 20% z celkovej hodnoty amerického akciového trhu.

V investičnom svete prevládala obava, že nový prezident USA zavedie nové protimonopolné zákony proti týmto technologickým gigantom. Najhorším scenárom by bolo, keby ich prinútil rozdeliť sa do menších spoločností.

Pandémia koronavírusu túto jeho iniciatívu pomerne silno potlačila do úzadia. Ľudia, ktorí trávia viac času doma, sú totižto v stále pomerne vysokej miere odkázaní na využívanie digitálnych služieb a produktov týchto spoločností. Stále je však pravdepodobné, že demokratická strana bude na nového amerického prezidenta vyvíjať silný tlak, aby presadil intenzívnejšiu reguláciu týchto technologických gigantov.

Joe Biden sa môže napríklad zamerať na nízke dane zo ziskov, ktoré tieto spoločnosti v Spojených štátoch amerických platia. Vo svojej prezidentskej kampani navrhol zdvojnásobiť celosvetovú minimálnu daň na zisky zo zahraničia z 10,5% na 21%. Takéto zvýšenie dane sa takmer určite dotkne investorov spoločností.

3) Prezident Biden a zahraničie

Podľa prieskumu až 66% Američanov má nepriaznivý názor na Čínu. Je vysoko pravdepodobné, že geopolitické napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi americkými bude pokračovať aj počas administratívy Joe Bidena. Prevládajúce napätie sa bude dotýkať najmä obchodov a technologického sektora.

Na druhej strane zasa existuje vysoká šanca, že Joe Biden vo veľkom obnoví hospodársku spoluprácu s Európu a Áziou. Okrem toho by mohol zmierniť niektoré clá. Takéto kroky, by na globálny trh vniesli istý stupeň predvídateľnosti a stability, ktorú chaosom zmietané trhy a zmätení investori určite ocenia.

Nárast obchodovania na globálnom trhu, by mohol byť katalyzátorom pre investorov, ktorí by sa vo veľkom začali vracať na niektoré rozvíjajúce sa trhy orientované na export, ktoré boli obzvlášť nepriaznivo ovplyvnené obchodnými spormi medzi USA a Čínou.

Vplyv vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 na finančné trhy

Domácnosti s vysokými príjmami a bohaté rodiny majú v súčasnosti nadbytok úspor, ktorý hneď po uvoľnení opatrení súvisiacich so spomalením šírenia ochorenia COVID-19, pravdepodobne minú na (aktuálne) nedostupné služby.

Hodnota nadmerných úspor nám naznačuje veľkosť zadržaného dopytu, ktorý bude uvoľnený po uvoľnení pravidiel. Ide napríklad o cestovanie, stravovanie sa v reštauráciách, návšteva barov, či koncertov.

Úspory amerických domácností sa v poslednom roku navýšili približne o 3 bilióny amerických dolárov.

Rýchle tempo vakcinácie, počet ľudí, ktorí získali imunitu tým, že sa ochorením infikovali a teplejšie počasie sú faktory, ktoré zvyšujú optimizmus a pravdepodobnosť uvoľnenia opatrení, a znamenajú postupný návrat do normálneho života.

Finančné trhy sa však začínajú zameriavať na riziká spojené s rastúcou infláciou a výnosmi dlhopisov. V súčasnosti rastúcu infláciu stále nevnímame ako problém. Je však vysoko pravdepodobné, že bude rásť až do konca tohto roka. Preferovaná miera základnej inflácie stanovená americkým Federálnym rezervným systémom po začatí pandémie klesla na 1%. Posledné desaťročie sa pritom jej hodnota pohybovala v rozmedzí 1,2% až 1,7%.

Oneskorenie vo výrobe a dodávke tovaru pravdepodobne v budúcom štvrťroku povedie k zvýšeniu inflácie na viac ako 2%. Zatiaľ sa však nemusíme ničoho obávať. Štrukturálne faktory, ako je napríklad medzinárodná konkurencia, automatizácia a online nakupovanie, sú silnými faktormi, ktoré zabránia tomu, aby sa inflácia stala závažným problémom.

Okrem bezprecedentného množstva fiškálnych stimulov, centrálne banky po celom svete uvoľnili na trh rekordné množstvo likvidity, ktorá prevyšuje to, čo sme videli počas poslednej finančnej krízy. Existujú náznaky bublín na viacerých trhoch, vrátane niektorých konkrétnych akcií. Federálny rezervný systém dal jasne najavo, že bude mimoriadne opatrný pri rušení podpory a zdvíhaní miery základnej inflácie.

Pozornosť trhov pritiahol aj prudký nárast výnosov dlhopisov. V skutočnosti však ide iba o návrat do normálu z neobvykle nízkej a neudržateľnej úrovne. Pokles výnosov amerických vládnych dlhopisov so splatnosťou 10 rokov však nebol známkou ekonomického zdravia. Nárast je spôsobený vyššími inflačnými očakávaniami, skutočnou mierou inflácie a optimizmom, že spomalenie až zastavenie šírenia koronavírusu povedie k veľmi silnému hospodárskemu rastu.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.