Ako rozsiahly nákup bitcoinov spoločnosťou Tesla ovplyvnil svet?

HABERL
23. februára 2021

Posledný týždeň bol pre bitcoin naozaj výnimočný. Nákup bitcoinov spoločnosťou Tesla ovplyvnil veľkú časť finančného sveta.

tesla bitcoins

Veľké nákupy bitcoinu sú vždy pozoruhodné, nakoľko dokazujú, že kryptomeny a iné technologické vylepšenia finančného systému, sú na trhu vítané a ocenené.

To čo sa na trhu udialo počas minulého týždňa je výnimočné aj preto, že vidíme značný odklon od tradičného tvrdenia, že trh s kryptomenami slúži na pranie špinavých peňazí. Tento naratív je na trhu s kryptomenami prítomný už celé desaťročie. V súčasnosti však pozorujeme, že veľké spoločnosti ako Tesla chcú vlastniť virtuálnu menu bitcoin a spoločnosti ako BNY Mellon, Mastercard a Paypal/Venmo vidia, že ich zákazníci majú o bitcoiny vysoký záujem.

V pondelok 8. februára 2021 spoločnosť Tesla oznámila, že nakúpila bitcoiny v hodnote 1,5 miliardy amerických dolárov, vďaka čomu si zabezpečila “väčšiu flexibilitu pri ďalšej diverzifikácii a maximalizácii výnosov”.

Tento krok bol na trhu veľmi dobre prijatý, aj keď niektorí ľudia poukázali na to, že Elon Musk predal inú kryptomenu – Dogecoin, v čase keď jeho spoločnosť vo veľkom nakupovala bitcoiny. Analytici označujú tento krok ako “reklamný ťah”, niečo o čom budú všetci ešte dlho rozprávať.

Vo svete to vyzerá tak, že nákup automobilky Tesla bude viesť, aj ďalšie veľké spoločnosti k tomu, aby nakúpili bitcoin. Iné sa zas jasne vyjadrujú proti takýmto investíciám.

Aubrey Strobelová, ktorá je vedúcou komunikácie spoločnosti Lolli, upozornila: “Bitcoin sa postupne stáva plne integrovaným. Nakoľko spoločnosť Tesla pridala bitcoin do svojej súvahy, získali jej akcionári expozíciu voči tejto kryptomene.” Táto skutočnosť viedla k tomu, že veľa spoločností začalo zverejňovať svoje postoje k bitcoinom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Uber, Dara Khosrowshahi odmietol myšlienku pridania bitcoinov do súvahy svojej spoločnosti slovami: “Svoju hotovosť chceme udržiavať v bezpečí”. Bitcoin je vo všeobecnosti bezpečný, ale Khosrowshahi skôr myslel jeho rozsiahlu volatilitu. Možnosť, že spoločnosť Uber bude prijímať kryptomeny ako spôsob platenia však nechal otvorenú.

V priebehu minulého týždňa, oznámila spoločnosť Mastercard svoj plán dať obchodníkom možnosť prijímať platby v kryptomenách. Raj Dhamodharan, ktorý sa v Mastercard venuje digitálnym aktívam a blockchainu, napísal, že sa spoločnosť snaží svojim klientom ponúknuť možnosť výberu. Rozhodne nejde o žiadne odporúčanie alebo radu, aby investovali do kryptomien.

Hneď potom, spoločnosť BNY Mellon pristúpila k vytvoreniu oddeleniu digitálnych aktív, ktoré spoločnosť popísala ako “tím zameraný na vybudovanie prvého oddelenia venujúcemu sa viacerým typom aktív a administratívnej platformy pre tradičné a digitálne aktíva, vrátane kryptomien”.

Pre každého kto sa do kryptomien vyzná a je si dobre vedomý problémov, ktoré majú kryptomenové spoločnosti pri získavaní bankových účtov, nehovoriac o úschove kryptomien v bankách, bola táto správa vzrušujúcou novinkou, ktorá dokazuje obrovský pokrok.

Keď sa najstaršia banka v Spojených štátoch amerických rozhodne uskutočniť takýto krok, ide o dôkaz nevyhnutnej konvergencie medzi kryptomenami a bankovým sektorom.

Spoločnosť Paypal taktiež oznámila, že uvažuje o možnosti platiť kryptomenami prostredníctvom aplikácie Venmo. Túto mobilnú platobnú službu využíva viac ako 52 miliónov jednotlivcov. O bitcoiny sa zaujíma aj Jack Dorsey, ktorý vedie spoločnosť Twitter a rovnako aj spoločnosť Square, ktorá svojim klientom umožnila nakupovať a predávať bitcoiny. Generálny riaditeľ spoločnosti Visa taktiež uviedol, že záujem o digitálne meny stále rastie.

Mary Barraová, ktorá je generálnou riaditeľkou spoločnosti GM, počas prezentovania výsledkov automobilky začiatkom tohto mesiaca uviedla, že táto skupina momentálne neplánuje nákup bitcoinov.

Nevylúčila však možnosť, že by spotrebitelia mohli jedného dňa platiť za nové Chevrolety, Buicky alebo Cadillacy práve prostredníctvom tejto kryptomeny. Barraová dodala, že ide o možnosť a spoločnosť ju bude dôkladne monitorovať a vyhodnocovať. Ak vraj spoločnosť zaznamená dopyt spotrebiteľov po takejto možnosti, nemá problém im ju umožniť.

Generálni riaditelia ďalších spoločností, najmä teda finančných, však nie sú presvedčení o tom, že by sa bitcoiny mali stať súčasťou ich stratégií riadenia hotovosti. Ich najväčšou obavou je vysoká volatilita bitcoinu. Veľké výkyvy cien sú pravdepodobne dôvodom, prečo iné veľké korporácie nezvažujú nákup bitcoinov.

Návratnosť investície do bitcoinu síce bola v poslednej dobe obrovská, veľké spoločnosti si však chcú byť svojimi investíciami isté. Investovanie do aktíva, ktorého cena za posledný rok vzrástla zo 4 000 dolárov na takmer 50 000 dolárov im požadovanú stabilitu neposkytne.

Tesla sa teda stala ďalšou veľkou spoločnosťou, ktorá investuje do bitcoinov, čo iba zdôrazňuje stále rastúcu akceptáciu digitálnych aktív. Dôležitou otázkou však zostáva skutočnosť, prečo sa Elon Musk rozhodol tento krok podniknúť?

Vo svojej správe spoločnosť Tesla uviedla, že v budúcnosti dokonca plánuje prijímať platby v bitcoinoch za svoje produkty. Ide o ďalšie potvrdenie legitimity rodiaceho sa aktíva, ktoré vzniklo pred približne 12 rokmi.

Bitcoin sa spája so skupinou zakladateľov, ktorí sa pokúšali prelomiť dávno zaužívanú formu platenia a tzv. fiat peňazí. Táto myšlienka bola zapísaná do kódu tejto kryptomeny v roku 2009 osobou, alebo viacerými osobami, s menom Satoshi Nakamoto.

Tieto predstavy a plány sa tak trochu zhodujú aj s Muskovými plánmi. Automobilka Tesla vyrába vozidlá na elektrický pohon vo svete, v ktorom dominujú automobily poháňané fosílnymi palivami.

Okrem toho, je priamy model predaja spoločnosti Tesla považovaný za nový trend. Mnoho automobiliek predáva svoje vozidlá prostredníctvom nezávislých obchodných partnerov. Imidž bitcoinu ako decentralizovaného aktíva, ktoré nie je regulované a kontrolované žiadnym orgánom, zodpovedá filozofii spoločnosti Tesla a hlavne jej majiteľa a zakladateľa Elona Muska.

Vo svojom vyhlásení, ktoré spoločnosť Tesla predložila americkej Komisii pre cenné papiere a burzu spoločnosť jasne uviedla, že bitcoiny považuje za príležitosť na diverzifikovanie svojej hotovosti a ekvivalentov hotovosti.

Korporácie zvyčajne vo svojich súvahách držia prebytočnú hotovosť alebo ekvivalenty hotovosti, ktorými sú napríklad americké vládne dlhopisy, aby si zabezpečili prevádzkovú likviditu, generovali výnosy a zároveň limitovali riziko.

Spoločnosť aktualizovala svoju investičnú politiku, vďaka čomu získala väčšiu flexibilitu na ďalšiu diverzifikáciu a maximalizáciu výnosov.

Vedenie spoločnosti si je veľmi dobre vedomé skutočnosti, že tento krok nie je bez rizika. Ceny bitcoinu môžu hocikedy klesnúť. Ak bude hodnota digitálnych aktív, ktoré spoločnosť vlastní, nižšia ako cena, za ktorú ich spoločnosť nakúpila, môže to poškodiť jej finančnú situáciu.

V dokumente, ktorý predložila americkej Komisii pre cenné papiere a burzy, spoločnosť okrem iného označila množstvo rizikových faktorov spojených s investovaním do bitcoinu, vrátane vysokej volatility tejto kryptomeny. Cena virtuálnej meny Bitcoin v poslednom roku zaznamenala prudký nárast, o viac ako 400%, ale aj prudký pokles, čo viedlo mnoho inštitúcií k tomu, že kryptomenu označili za nepredvídateľnú.

“Vysoko volatilný” charakter digitálnych aktív je podľa spoločnosti Tesla výsledkom viacerých faktorov, vrátane toho, že “prevalencia týchto aktív je relatívne nedávny trend a ich dlhodobé prijatie investormi, spotrebiteľmi a podnikateľmi je nepredvídateľné”.

Spoločnosť taktiež za riziko považuje aj decentralizáciu bitcoinu a spoliehanie sa na technológie. Práve toto sú však dôvody, prečo sa väčšina týchto investorov zameriava na svet kryptomien. V dokumente spoločnosť Tesla uviedla: “Skutočnosť, že sa bitcoiny nevyskytujú vo fyzickej forme, ich závislosť na technológiách a decentralizácia môže zvýšiť riziko škodlivých útokov a technologického zastarania.”

Spoločnosť Tesla sa obáva hackerských útokov a rôznych technologických problémov. Vo svojom vyhlásení ďalej uviedla: “Nakoľko sú digitálne aktíva nehmotný majetok, ktorý nemá centralizované emitenta, alebo nejaký riadiaci orgán, ide o predmet rôznych narušení bezpečnosti, kybernetických útokov alebo iných škodlivých aktivít, rovnako ako aj ľudských chýb, alebo počítačových porúch. Všetky tieto udalosti môžu mať za následok stratu alebo zničenie súkromných kľúčov potrebných na prístup k tomuto druhu aktív.”

“Spoločnosť Tesla má v úmysle prijať všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie akýchkoľvek digitálnych aktív, ktoré vlastní. Ak sa však naplnia vyššie uvedené hrozby alebo zlyhajú bezpečnostné opatrenia, ktoré implementujeme na zabezpečenie našich digitálnych aktív, môže dôjsť k čiastočnému alebo úplnému zneužitiu alebo straty nášho digitálneho majetku, čo môže viesť k poškodeniu finančného stavu a prevádzkových výsledkov spoločnosti.”

Tesla si myslí, že spôsob akým budú regulačné orgány zaobchádzať s kryptomenami, bude mať vplyv na ich budúcu hodnotu. Vedúca predstaviteľka Európskej centrálnej banky uviedla, že kryptomeny by mali byť regulované, aby sa zakročilo proti praniu špinavých peňazí a iným nezákonným činnostiam. Americké ministerstvo financií koncom minulého roka navrhlo nariadenia, ktoré by vyžadovali, aby burzy s kryptomenami zaznamenávali osobné údaje svojich užívateľov, podobne ako banky.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.