Ako sa firmy z indexu Dow Jones pripravujú na následky koronavírusu

HABERL
1. marca 2020

Nakoľko sa priemyselný index Dow Jones tento týždeň nachádzal uprostred niečoho, čo môžeme považovať za druhý najhorší týždenný pokles od finančnej krízy a to celé uprostred obáv, ktoré vznikli kvôli šíriacemu sa koronavírusu a chorobe COVID-19, spoločnosti tvoriace americký index Dow Jones sa pripravujú na potencionálne problémy na pracoviskách. Vo štvrtok bolo celosvetovo zaznamenaných 82 […]

DowJones stocks

Nakoľko sa priemyselný index Dow Jones tento týždeň nachádzal uprostred niečoho, čo môžeme považovať za druhý najhorší týždenný pokles od finančnej krízy a to celé uprostred obáv, ktoré vznikli kvôli šíriacemu sa koronavírusu a chorobe COVID-19, spoločnosti tvoriace americký index Dow Jones sa pripravujú na potencionálne problémy na pracoviskách.

Vo štvrtok bolo celosvetovo zaznamenaných 82 550 prípadov nakazených koronavírusom a 2 810 ľudí zomrelo ako následok tejto choroby. Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v stredu v noci oznámilo, že v Kalifornii sa objavil prvý potvrdený prípad nakazeného jednotlivca, a to aj napriek tomu, že daný jednotlivec necestoval do žiadnej postihnutej krajiny ani nebol v známom kontakte s niekým iným, kto bol nakazený vírusom. Dokopy bolo v Spojených štátoch amerických vo štvrtok potvrdených 60 prípadov nákazy vkoronavírusom, vrátane 45 ľudí, ktorí boli vrátení späť do vlasti z výletnej lode Diamond Princess, ktorá vyplávala z čínskeho mesta Wuhan, ktoré sa považuje za epicentrum nákazy.

Agentúra MarketWatch sa opýtal 30 spoločností, ktoré tvoria priemyselný index Dow Jones, ako sa pripravujú na potencionálne zatvorenie tovární a či môže mať vypuknutie nákazy významný vplyv na ich výsledky.

3M. Spoločnosť nevydala žiaden komentár ohľadom toho, ako vypuknutie nákazy ovplyvňuje jej obchody a aké pohotovostné plány ma pripravené pre svojich zamestnancov. Spoločnosť však uviedla, že ako reakciu na globálny dopyt zvýšila produkciu respirátorov, resp. dýchacích masiek vo svojich fabrikách v Spojených štátoch amerických, Ázii a v Európe. Firma vo vyhlásení uviedla: “Spoločnosť 3M očakáva, že dopyt po respirátoroch predbehne v blízkej budúcnosti ponuku. V Číne ale aj inde vo svete firma 3M spolupracuje so zákazníkmi, distribútormi, vládnymi a zdravotníckymi funkcionármi, aby pomohla pri vytváraní zásob tam, kde sú najviac potrebné. Spoločnosť 3M taktiež pozorne sleduje a reaguje na akýkoľvek potencionálny dopad nákazy na svoj širší dodávateľský reťazec.”

Spoločnosť Apple taktiež odmietla komentovať situáciu. Avšak vo svojom aktualizovanom štvrťročnom usmernení, ktoré vydala 17. februára poznamenala, že produkcia v Číne bola plne obnovená v jej vlastných fabrikách a jej partneri z výroby taktiež postupne otvárajú dvere svojich tovární. Spoločnosť uviedla, že návrat k normálnym podmienkam je pomalší ako sa pôvodne očakávalo. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla: “Zdravie a osobná pohoda každého, kto pomáha pri výrobe našich produktov je však našou prvoradou prioritou a úzko spolupracujeme s našimi dodávateľmi a odborníkmi v oblasti verejného zdravia.”

Hovorkyňa spoločnosti Caterpillar nemala žiadne nové informácie, ktoré by vedela poskytnúť.

Spoločnosť Cisco Systems uviedla, že sa “zameriava na pomoc pri znižovaní dopadov koronavírusu na zákazníkov a zamestnancov.” Spoločnosť poznamenala, že jej divízia Webex, ktorá vyvíja a predáva aplikácie sprostredkúvajúce online stretnutia a videokonferencie, zaznamenala v dôsledku vypuknutia koronavírusu zväčšenie používateľskej základne. Divízia Webex zaznamenala 22-násobný nárast používateľov v Číne a 4 až 5-násobný počet používateľov v Japonsku, Južnej Kórei a Singapure. Hovorkyňa spoločnosti uviedla, že spoločnosť Cisco využíva technológie vyvinuté svojou divíziou Webex aj interne.

Sri Srinivasan, viceprezident a generálny manažér pre pracovné prostredie v spoločnosti Cisco, uviedol: “Keďže chceme podporiť prácu z domu, ponúkame bezplatné používanie technológií Webex v krajinách, ktoré boli najviac postihnuté vypuknutím koronavírusu a taktiež našim súčasným zákazníkom žijúcim v týchto krajinách ponúkame neobmedzené využívanie našich služieb. Záleží nám na tom, aby boli ľudia v bezpečí a myslíme na tých, ktorí boli nakazení.” Existujúce usmernenie spoločnosti zatiaľ nespomína potencionálne prerušenie dodávateľského reťazca ako jeden z následkov prepuknutia koronavírusu.

Spoločnosť Coca-Cola uviedla, že má trvalo zavedené postupy ako postupovať v situáciách, ako je napríklad prepuknutie koronavírusu, a to vrátane plánov zabezpečujúcich kontinuitu činnosti a núdzových plánov. Spoločnosť pozastavila všetky menej dôležité medzinárodné služobné cesty svojich zamestnancov do a z ázijsko-tichomorského regiónu a Talianska. Spoločnosť vo svojom vyhlásení poznamenala, že prijala preventívne opatrenia na ochranu zamestnancov, medzi ktoré patrí napríklad “poskytovanie tvárových masiek a ručných dezinfekčných prostriedkov, inštalácia zariadení merajúcich telesnú teplotu do kancelárií a výrobných priestorov, ako aj zavedenie mechanizmov monitorovania zdravia v jednotlivých postihnutých regiónoch. V tomto úsilí budeme pokračovať až do vydania najnovšieho oznámenia. Podľa toho ako sa bude situácia aj naďalej vyvíjať, podnikneme ďalšie potrebné kroky, aby sme pomohli chrániť zdravie a bezpečnosť našich spolupracovníkov.”

Spoločnosť v súčasnosti predpovedá, že nový koronavírus bude mať v prvom štvrťroku tohto roka dvoj až troj-centový vplyv pre zisk na akciu, avšak spoločnosť taktiež očakáva, že aj napriek tomu sa jej podarí dosiahnuť predom stanovené ciele na rok 2020.

Spoločnosť Home Depot pozastavila všetky služobné cesty do a z Ázie až do odvolania. Okrem toho spoločnosť zaviedla pravidlo, že každý zamestnanec, ktorý sa v posledných dvoch týždňoch vrátil z Ázie do Spojených štátov amerických musí zostať doma po dobu 14 dní. Hovorkyňa spoločnosti uviedla: “Ide o veľmi nestálu situáciu a my ju pozorne sledujeme. Náš multifunkčný tím je vedený skupinou riadiacou zdravie, ktorá sa na danú situáciu pozerá z rôznych uhlov pohľadu.” Počas telefonického rozhovoru s investormi, ktorý sa uskutočnil v utorok predseda predstavenstva spoločnosti, generálny riaditeľ a prezident Craig Menear naznačil, že spoločnosť zatiaľ nedokázala určiť, ako môže prepuknutie koronavírusu ovplyvniť zárobky spoločnosti. “Na základe toho, čo dnes vieme, sa nedá povedať, že by bola spoločnosť nejak výrazne zasiahnutá,” uviedol Menera pričom dodal, že spoločnosť do budúcna zavádza rôzne plány na zmiernenie akéhokoľvek rizika.

Spoločnosť International Business Machines (IBM) uviedla, že dodržiava vládne nariadenia týkajúce sa cestovania a žiada zamestnancov, aby pracovali z domu, ak to je odporúčané pre ich oblasť. Spoločnosť taktiež uviedla, že sa rozhoduje o tom, či sa jej zamestnanci individuálne zúčastnia na veľkých stretnutiach alebo obchodných veľtrhoch.

Spoločnosť Intel zaviedla cestované obmedzenia do oblastí, ktoré boli ohniskom nákazy alebo boli vírusom výrazne zasiahnuté. William Moss, vedúci oddelenia reputačnej komunikácie spoločnosti Intel, uviedol: “Situáciu pozorne sledujeme a pracujeme na tom, aby sme zaistili informácie a zdroje pre našich zamestnancov vďaka, ktorým zostanú v bezpečí.”

Podobné: Ekonomické následky koronavírusu

Spoločnosť Johnson & Johnson poznamenala, že podnikla viaceré kroky na podporu prevencie proti vírusu u svojich zamestnancov a pracuje na podpore pokračujúcej výroby a distribúcie lekárskych a farmaceutických výrobkov, pre prípad, že by na svete stále pribúdali prípady nakazených ľudí. Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla: “Zaviedli sme nové plány, ktoré nám pomôžu pripraviť sa na nepredvídateľné udalosti a uspokoja potreby pacientov, zákazníkov a spotrebiteľov, ktorí sú od našich produktov závislí,“ … “Medzi tieto kroky patrí napríklad udržiavanie kritického obsahu zásob vo veľkých distribučných centrách mimo vysoko rizikových oblastí a taktiež spolupráca s externými dodávateľmi, ktorí nám pomáhajú.”

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť J&J uviedla, že jej dcérska spoločnosť Janssen Pharmaceutica urýchlila svoj výskumný program zameraný na hľadanie vakcíny proti koronavírusom prostredníctvom spolupráce s Úradom pre pokročilý biomedicínsky výskum a rozvoj (BARDA).

Spoločnosť Microsoft na žiadosť o komentár neodpovedala, ale v skorých štvrtkových hodinách upozornila, že sa jej nepodarí splniť svoje finančné ciele pre tretí fiškálny štvrťrok, nakoľko sa jej dodávateľský reťazec dostáva do normálu v oveľa pomalšom tempe, ako sa pôvodne očakávalo.

Spoločnosť Nike priamo na žiadosť o komentár týkajúci sa pohotovostných plánov pre jej zamestnancov neodpovedala, no predtým oznámila, že v Číne zatvorila zhruba polovicu svojich fabrík a poskytne novšie informácie o dopade koronavírusu, spolu s výsledkami tretieho štvrťroka dňa 24. marca.

Spoločnosť Pfizer uviedla, že na svoje podnikanie ešte stále nepociťuje žiadne následky prepuknutia nákazy koronavírusom, pripravuje však svojich zamestnancov na potencionálne rozšírenie vírusu. Spoločnosť poskytla svojim zamestnancom preventívne pokyny týkajúce sa flexibilného pracovného plánu v špecifických lokalitách postihnutých koronavírusom a ubezpečila sa, že jej zamestnanci majú k dispozícii najnovšie vládne usmernenia, ktoré sú relevantné pre ich lokalitu.

Spoločnosť Procter & Gamle priamo na žiadosť o komentár neodpovedala, no v minulosti uviedla, že očakáva, že prepuknutie nákazy koronavírusom bude mať významný vplyv na zisky spoločnosti počas tretieho fiškálneho štvrťroku, ktorý sa skončí v marci. Spoločnosť uviedla, že má 387 dodávateľov z Číny, ktorí dodávajú jej materiály, čo celkovo ovplyvní výrobu 17 600 výrobkov.

zdroj: www.marketwatch.com, www.wsj.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.