Ako sa giganti v ropnom priemysle vyrovnávajú s historickým poklesom cien ropy

HABERL
5. mája 2020

Spoločnosť Royal Dutch Shell, ktorá bola vo všeobecnosti považovaná za gigant ropného trhu, nedávno znížila výšku dividend vyplácaných akcionárom. Stalo sa tak po prvýkrát od druhej svetovej vojny. Spoločnosť uviedla, že výška dividendy bude v prvom kvartáli roka 2020 znížená pravdepodobne o dve tretiny. Týmto krokom spoločnosť zodpovedala otázku mnohých analytikov, ktorí sa zamýšľali nad […]

Giganti v ropnom priemysle

Spoločnosť Royal Dutch Shell, ktorá bola vo všeobecnosti považovaná za gigant ropného trhu, nedávno znížila výšku dividend vyplácaných akcionárom. Stalo sa tak po prvýkrát od druhej svetovej vojny. Spoločnosť uviedla, že výška dividendy bude v prvom kvartáli roka 2020 znížená pravdepodobne o dve tretiny. Týmto krokom spoločnosť zodpovedala otázku mnohých analytikov, ktorí sa zamýšľali nad tým, ako sa spoločnosti podnikajúce v ropnom priemysle vysporiadajú s obrovským poklesom trhu.

Tento pozoruhodný krok patrí medzi mnoho nedávnych signálov, kedy pokles ceny ropy negatívne zasiahol veľké aj malé spoločnosti. Ropa Brent, ktorá sa používa ako medzinárodný referenčný typ ropy, na výrazný pokles dopytu spôsobený šírením nákazy koronavírusom reagovala prudkým poklesom cien.

Krajiny, ktoré patria medzi špičku v ťažbe ropy, súhlasili začiatkom minulého mesiaca s rekordným znížením ťažby ropy, no tento krok sa na cenách ropy zatiaľ veľmi neprejavil. Vo štvrtok ráno (30.4.2020) bola cena jedného barelu ropy Brent približne 26 amerických dolárov, čo znamená 60% pokles od začiatku roka.

Greg Priddy, pracujúci v spoločnosti Stratfor, sa v nedávnom rozhovore vyjadril: “Jednoznačne ide o najväčší pokles produkcie ropy v histórii. Okrem toho však môžeme pozorovať aj najväčší pokles dopytu po rope, aký sme v moderných časoch zažili.”

Vírus ochromuje spoločnosti po celom svete. Avšak jednu z najväčších rán utrpel práve ropný priemysel. Agentúra Reuters uvádza, že väčšina amerických spoločností v tomto priemysle potrebuje predať barel ropy aspoň za 40 amerických dolárov, aby dosiahla profit. Americká ľahká ropa (WTI), ktorá slúži ako referenčná hodnota pre Spojené štáty americké, sa nedávno predávala za menej ako 20 amerických dolárov. Na konci minulého mesiaca jej cena dokonca klesla na zápornú hodnotu.

Podobné: Aktíva, ktoré zabezpečia vaše portfólio proti inflácii

Spoločnosť Shell rovnako ako aj nórska spoločnosť Equinor znížili výšku vyplácaných dividend pre prvý kvartál tohto roka. Ide o prvé dve spoločnosti, ktoré takýto krok ohlásili. Spoločnosti sa musia s touto realitou vyrovnať a pravdepodobne dôjde k znižovaniu vyplácaných dividend. Podľa spoločnosti Rystad Energy v ropnom priemysle dôjde k prepúšťaniu a viac ako milión ľudí príde o prácu. Kapitálové výdavky ropných spoločností môžu klesnúť až o 100 miliárd amerických dolárov, čo bude v porovnaní s rokom 2019 predstavovať 17% pokles.

EOG Resources – 28 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť EOG Resources, sídlica v Houstone v štáte Texas, sa zaoberá prieskumom a ťažbou ropy, a zemného plynu. Doteraz nebolo hlásené žiadne prepúšťanie zamestnancov, avšak podľa novín Los Angels Times minimálne jedna spoločnosť musela, v dôsledku skončenia spolupráce so spoločnosťou EOG Resources, prepúšťať zamestnancov.

Spoločnosť uviedla, že v roku 2020 zníži výdavky na “prieskum a vývoj” o 31%. Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že revidovaný kapitálový plán počíta s produkciou 446 000 až 466 000 barelov ropy denne, čo je približne rovnaká produkcia ako spoločnosť vykázala v roku 2019.

Phillips 66 – 32 miliárd amerických dolárov

Doteraz nebolo hlásené žiadne prepúšťanie spoločnosťou Phillips 66, ktorá sídli v Houstone. Spoločnosť však poznamenala, že v roku 2020 zníži kapitálové výdavky o 700 miliónov amerických dolárov, teda na 3,1 miliardy amerických dolárov. Generálny riaditeľ spoločnosti, Greg Garland, uviedol, že to dosiahnu odložením alebo zrušením niektorých plánovaných projektov. Spoločnosť taktiež znižuje prevádzkové a administratívne náklady o ďalších 500 miliónov amerických dolárov.

ConocoPhillips – 45 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť ConocoPhillips je jednou z najväčších spoločností zaoberajúcich sa prieskumom a ťažbou ropy a zemného plynu. Spoločnosť doteraz neohlásila žiadne prepúšťanie zamestnancov. Kapitálové výdavky spoločnosti pre rok 2020 budú znížené zhruba o 2,3 miliardy amerických dolárov. Spoločnosť tiež plánuje znížiť prevádzkové náklady o 600 000 amerických dolárov. Produkcia ropy bude znížená o 200 000 barelov ropy denne, čo je zatiaľ najväčšie oznámené dobrovoľné zníženie produkcie.

Equinor – 46 miliárd amerických dolárov

Equinor je nórska spoločnosť zaoberajúca sa ropou, zemným plynom, ale taktiež aj veternou energiu na mori. Doteraz nebolo ohlásené žiadne prepúšťanie zamestnancov. 25. marca však spoločnosť Equinor uviedla, že kapitálové výdavky pre rok 2020 budú skresané o 2,5 miliardy amerických dolárov, teda o 20%.

Prevádzkové náklady a náklady spojené s výskumom budú znížené o 1,1 miliardy amerických dolárov. 23. apríla spoločnosť oznámila, že výška vyplácaných dividend bude pre prvý kvartál roka 2020 znížená o dve tretiny, z 27 centov za akciu na 9 centov za akciu. Ide o prvú veľkú ropnú spoločnosť, ktorá ohlásila znižovanie dividend.

Eni – 71 miliárd amerických dolárov

Ďalšia z najväčších ropných spoločností, sídliaca v Taliansku zatiaľ neoznámila prepúšťanie zamestnancov. Spoločnosť Eni však uviedla, že kapitálové výdavky budú v roku 2020 znížené o približne 2 miliardy eur. Prevádzkové náklady spoločnosti by mali byť znížené o približne 400 miliónov eur. Vo vyhlásení spoločnosti bolo uvedené, že produkcia spoločnosti sa bude pohybovať okolo 1,8 milióna barelov ropy denne a zostane nezmenená aj v nasledujúcom roku.

BP – 85 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť sídliaca v Londýne informovala, že minimálne v najbližších troch mesiacoch nebude v súvislosti s pandémiou koronavírusu prepúšťať žiadnych zamestnancov. Podľa verejného vyhlásenia budú kapitálové výdavky spoločnosti pre rok 2020 znížené o 25%. Okrem toho, spoločnosť BP zníži výdavky na ťažbu, prieskum ropy a následné rafinérske a petrochemické činnosti o jednu miliardu amerických dolárov. Spoločnosť tiež plánuje produkovať denne o 70 000 barelov ropy menej.

Total – 98 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť Total, sídliaca vo Francúzsku, uviedla, že pozastaví nábor nových zamestnancov. Kapitálové výdavky spoločnosti majú byť znížené o 3,3 miliardy amerických dolárov, čím sa hodnota čistých investícií spoločnosti v roku 2020 zníži na menej ako 15 miliárd amerických dolárov. Väčšina škrtov sa bude týkať projektov súvisiacich s prieskumom a ťažbou ropy. Spoločnosť okrem toho pozastavila aj 2 miliardový program spätného odkupu akcií.

Shell – 146 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť Shell sa istou formou podieľa na takmer všetkých aspektoch energetického dodávateľského reťazca. Doteraz skupina neohlásila prepúšťanie zamestnancov, no uviedla, že znižuje výšku vyplácaných dividend o 66% pre prvý kvartál roka 2020. Výška dividendy bola v prvom kvartáli minulého roka 0,47 amerického dolára, v tomto to však bude iba 0,16 amerického dolára.

Spoločnosť Shell taktiež znížila kapitálové výdavky o 5 miliárd amerických dolárov a prevádzkové náklady o ďalšie 3 miliardy amerických dolárov. Pozastavený bol aj program spätného odkupu akcií spoločnosti. Agentúra Reuters uviedla, že spoločnosť znižuje produkciu vo svojich dvoch rafinériách v štáte Louisiana.

Podobné: 15 dividendových akcií, po ktorých bude po skončení recesie túžiť každý investor

Chevron – 177 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť Chevron patrí medzi jednu z najväčších ropných a plynárenských spoločností na svete. Spoločnosť zatiaľ neohlásila žiadne zmeny v počte zamestnancov. V roku 2020 však zníži kapitálové výdavky o 20% alebo o 4 miliardy amerických dolárov, teda na 16 miliárd. Toto znižovanie sa najviac prejaví v Permskej kotline. Spoločnosť sa zaviazala k tomu, že bude ochraňovať výšku vyplácaných dividend.

Finančný riaditeľ Chevronu, Pierre Breber, vo verejnom vyhlásení uviedol :” Primárne sa zameriavame na ochránenie vyplácanej dividendy, pričom uprednostňujeme kapitál, ktorý zvyšuje dlhodobú hodnotu spoločnosti a posilňuje našu súvahu.” Gigant na ropnom trhu taktiež spätne odkúpil akcie v hodnote 5 miliárd amerických dolárov. Produkcia ropy zostane v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 relatívne nezmenená.

ExxonMobil – 201 miliárd amerických dolárov

Spoločnosť, ktorá je jednoznačným lídrom na ropnom trhu, vznikla v roku 1999 zlúčením spoločností Exxon a Mobil. V súčasnosti patrí medzi jednu z najväčších spoločností na svete. Spoločnosť neohlásila žiadne masové prepúšťanie, avšak zníženie výdavkov spoločnosti sa pravdepodobne prejaví na rozpočtoch jej partnerov.

Skupina zníži kapitálové výdavky v roku 2020 o 30%, teda z 33 miliárd amerických dolárov na 23 miliárd. Okrem toho plánuje spoločnosť znížiť prevádzkové náklady spoločnosti o 15%. Podľa agentúry Reuters spoločnosť taktiež plánuje zavrieť malú prevádzku v meste Baytown v Texase, zatiaľ čo prevádzku v meste Baton Rouge v štáte Louisiana už zatvorila.

zdroj: www.msn.com, www.bloomberg.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.