Ako sa ochrániť pred nákazou koronavírusom?

HABERL
19. marca 2020

Nový koronavírus, ktorý sa po prvýkrát objavil v Číne a momentálne je rozšírený takmer po celom svete, vyvoláva v Američanoch a Európanoch obavy z preplneného metra, skupinových zhromaždení a verejných priestorov. Podľa Mudr. Jesseho Goodmana, MPH, profesora medicíny a infekčných chorôb na univerzite v Georgetowne, sa pred novým ochorením COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom, môžeme […]

Ako sa ochrániť pred nákazou koronavírusom?

Nový koronavírus, ktorý sa po prvýkrát objavil v Číne a momentálne je rozšírený takmer po celom svete, vyvoláva v Američanoch a Európanoch obavy z preplneného metra, skupinových zhromaždení a verejných priestorov. Podľa Mudr. Jesseho Goodmana, MPH, profesora medicíny a infekčných chorôb na univerzite v Georgetowne, sa pred novým ochorením COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom, môžeme ochrániť rovnakými spôsobmi ako sa chránime pred bežným prechladnutím alebo chrípkou.

Je potrebné pamätať na skutočnosť, ze vírusy môžu krátko prežiť aj na neživých predmetoch, ako sú napríklad sedadlá v autobusoch alebo vlakoch alebo pracovných stoloch. Dĺžka prežitia vírusu na neživom predmete sa pohybuje od niekoľkých hodín po niekoľko mesiacov. Nová analýza zistila, že koronavírus môže vo vzduchu prežiť až 3 hodiny, na medenom povrchu 4 hodiny, na kartóne 24 hodín a na plaste a nehrdzavejúcej oceli až 72 hodín.

Existujú neoficiálne dôkazy o tom, že ľudia môžu byť prenášačmi vírusu aj bez toho, aby sa u nich prejavili príznaky. Niektoré ďalšie ochorenia, ako je napríklad chrípka, sa môžu prenášať z jednej osoby na druhú skôr, ako sa objavia príznaky. Momentálne však nevieme povedať, ako presne to prebieha v prípade koronavírusu.

Naozaj si umývajte ruky

Existuje veľmi dobrý dôvod, prečo ľuďom neustále pripomíname, aby si dôkladne umývali ruky. Umývanie rúk je rozhodujúce pre zastavenie šírenia respiračných vírusov. Ide o jedno z mnohých opatrení, ktoré Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb a Svetová zdravotnícka odporúčajú ako účinnú cestu pre zníženie rizika ochorenia COVID-19, chrípky a ďalších chorôb. Kedy by ste si mali umývať ruky? Vždy po použití toalety, pred jedlom a po vyfúkaní nosa, kašľaní alebo kýchaní. A hocikedy inokedy.

Umývanie rúk mydlom a vodou alebo užívanie dezinfekcie na báze alkoholu zabíja vírusy, ktoré sa nachádzajú na vašich rukách. Preto je veľmi dôležité užívať správnu techniku umývania rúk. Jesse Goodman varuje, že by nemalo ísť iba o opláchnutie rúk v prúde tečúcej vody. Použite mydlo a ruky si umývajte najmenej 20 sekúnd. Bolo by vhodné ak by ste začali pravidelne čistiť plochy, ktorých sa často dotýkate, ako napríklad kľučky a vypínače svetla.

Dezinfekciu majte vždy po ruke

Ak sa ocitnete v situácii, kedy je potrebné umyť si ruky ale nemôžete sa dostať k umývadlu, napríklad pri cestovaní verejnou dopravou, je vašou druhou najlepšou voľbou dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča, aby ste používali dezinfekčné prostriedky s najmenej 60% obsahom alkoholu. Dr. Eric Cioe-Pena uviedol, že použitie dezinfekčného prostriedku na ruky je rýchly spôsob, ako si dezinfikovať ruky do doby, kým sa dostanete k umývadlu, kde si ich dôkladne umyjete s mydlom.

Okrem umývania rúk je potrebné, aby ste sa snažili nedotýkať sa tváre, a to najmä očí, nosa a úst. Vaše ruky prichádzajú do kontaktu s množstvom povrchov, z ktorých sa na ne môže preniesť vírus. Po kontaminácii rúk sa vám môže jednoducho stať, že si prenesiete vírus do očí, nosa alebo úst. Odtiaľ vírus putuje do vášho tela a spôsobí ochorenie.

Pri kašľaní alebo kýchaní, by ste si mali zakryť ústa a nos vreckovkou, ktorú následne vyhodíte do koša a dôkladne si umyjete ruky. V prípade, že nemáte po ruke vreckovku, kašlite alebo kýchajte do svojho lakťa a nie do dlaní.

Podobné: Čo robiť so svojimi peniazmi v čase prepuknutia nákazy koronavírusom?

Obmedzte blízky kontakt s ľuďmi

V závislosti od toho, kde žijete, sa môže stať, že váš zamestnávateľ alebo škola, ktorú navštevujete zavedie opatrenie spočívajúce v “sociálnom dištancovaní”. V podstate ide o zrušenie spoločenských udalostí, prácu z domu alebo online výučbu. V takom prípade postupujte podľa pokynov a odporúčaní miestnych zdravotníckych pracovníkov.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča rizikovým skupinám ľudí, aby sa vyhýbali davom, výletným plavbám a lietadlom cestovali iba v nevyhnutných prípadoch. Medzi rizikové skupiny patria ľudia starší ako 60 rokov a všetci s chronickými ochoreniami, ako je napríklad cukrovka, srdcové choroby alebo ochorenia pľúc. Ak sa vo vašej komunite rozširuje ochorenie COVID-19 opúšťajte domov iba v nevyhnutných prípadoch.

Keď infikovaná osoba zakašle alebo začne kýchať, vypustí kvapky slín alebo hlienu. Tieto kvapôčky môžu zasiahnuť hocikoho v jej okolí. Zasiahnutá osoba môže kvapôčky okamžite priamo vdýchnuť alebo sa ich môže nevedome dotknúť rukami a následne ich preniesť na tvár. V prípade chrípky odporúčajú ľudia, aby ste sa držali vo vzdialenosti najmenej 1,8 metra od infikovanej osoby. V prípade ochorenia COVID-19 sa odporúča byť vo vzdialenosti najmenej 1,5 metra od kýchajúcej osoby.

Každý, kto je chorý, by mal zostať doma a vyhýbať sa sociálnym kontaktom. Zamestnávatelia, by mali zariadiť, aby ich zamestnanci zostali v prípade choroby doma. Podľa Goodmana, by ste sa mali vyhýbať ľuďom, ktorí kašlú, kýchajú alebo majú iné príznaky choroby.

Ak máte horúčku, problémy s dýchaním alebo kašlete okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Ak sa necítite dobre, ostaňte doma. Ak máte horúčku, kašeľ alebo problémy s dýchaním okamžite vyhľadajte lekársku a telefonicky im popíšte svoje príznaky. Postupujte podľa pokynov miestneho zdravotníckeho orgánu. Štátne a mieste orgány majú vždy tie najaktuálnejšie informácie o situácii vo vašej oblasti. Ak im zavoláte vopred, umožní im to vás rýchlo nasmerovať do toho správneho zdravotníckeho zariadenia. To ochráni vás aj iných.

Ak ste zdravý, nepotrebujete rúško

Centrum pre ochranu a prevenciu chorôb tvrdí, že zdraví ľudia nemusia používať rúška. Užívanie rúšok odporúča iba tým, ktorí sa cítia choro alebo zdravotným pracovníkom, ktorí sa starajú o ľudí infikovaných koronavírusom. Zdravotníci žiadajú zdravých ľudí, aby si nerobili veľké zásoby rúšok, pretože sú potrebné v nemocniciach a na klinikách.

Na druhej strane rúška poskytujú určitú ochranu, nakoľko blokujú kvapôčky dopadajúce na vašu tvár. Neblokujú však malé aerosólové častice, ktoré ľahko prejdú materiálom, z ktorého sú rúška vyrobené. Rúška taktiež nezakrývajú vaše oči a existuje mnoho dôkazov o tom, že niektoré vírusy môžu človeka infikovať aj cez oko.

Zostaňte informovaný a riaďte sa pokynmi vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti

Stále sa snažte sledovať najnovšie informácie o rozširovaní nákazy koronavírusom vo vašej oblasti. Postupujte podľa pokynov poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a hlavného hygienika alebo vášho zamestnávateľa, aby ste ochránili seba aj ostatných pred ochorením COVID-19. Miestne úrady majú najnovšie informácie a vedia vám najlepšie poradiť, čo robiť.

Ochranné opatrenia pre osoby, ktoré sa nachádzajú alebo nedávno navštívili oblasti, kde je COVID-19 rozšírené
V prípade, že začnete pociťovať hoci aj veľmi mierne príznaky, ako sú bolesti hlavy a mierny soplík, zostaňte doma do doby, kým sa úplne neuzdravíte. Prečo? Vyhýbaním sa kontaktu s inými ľuďmi a návštev zdravotníckych zariadení predídete ďalším možným nákazám koronavírusom.

Ak sa u vás objaví horúčka, kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, nakoľko môžu byť tieto príznaky spôsobené infekciou dýchacích ciest alebo iným závažným stavom. Vopred zavolajte svojmu lekárovi a informujte ho o svojej cestovateľskej anamnéze a možnom kontakte s nakazenými.

Ako sa ochrániť, keď aj naďalej musíte chodiť do práce

Napriek tomu, že mnoho zamestnávateľov vyzýva svojich zamestnancov, aby pracovali z domu alebo ponúkajú platené voľno tým, ktorí museli ostať v domácej karanténe, niektorí aj naďalej očakávajú, že ich zamestnanci budú každý deň chodiť do kancelárie. Podľa nového prieskumu spoločnosti Bospar až 52,9 Američanov verí, že otvorené kancelárie, ktoré nie sú oddelené stenami alebo samostatnými kabínkami, budú viesť k nárastu infekcií koronavírusom a až 41% Američanov verí, že ich otvorené kancelárie budú “ohniskom infekcie”.

Všetky z vyšie uvedených opatrení, by ste ešte vo väčšej miere mali dodržiavať v otvorených kanceláriách. Množstvo choroboplodných zárodkov sa môže nachádzať na kávovaroch, pevných linkách, kľučkách, tlačidlách vo výťahu a vypínačoch svetla, a preto je potrebné, aby ste si ruky umývali ešte častejšie. Položte si dezinfekčný prostriedok na stôl a použite ho pravidelne.

Podobné: Ako investovať v dobe klesajúcich úrokových sadzieb, spôsobených obavami z koronavírusu

Vydezinfikujte svoj pracovný priestor

Podľa denníka Wall Street Journal sa v priemere na jednom štvorcovom palci pracovného stola nachádza 800 baktérií, čo je zhruba 14-krát viac baktérií ako sa nachádza na toaletnej doske. Aby ste predišli nákaze, pravidelne čistite svoj pracovný priestor dezinfekčnou utierkou. Zamerajte sa najmä na predmety, ktorých sa najviac dotýkate, ako je vaša klávesnica, počítačová myš, monitor alebo stolný telefón a taktiež stôl. Aj napriek tomu, že pracujete v otvorenej kancelárii stále môžete prijať viaceré opatrenia, ktoré vás ochránia pre ochoreniami. Napríklad si nájdite pre vašu prácu odľahlejšie miesto v kancelárii alebo rohový stôl.

zdroj: www.who.int, www.livescience.com

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom investícií nás neváhajte kontaktovať na emailovej adrese info@haberl.sk, alebo Nám napíšte priamo na stránke.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.