Ako sa vyhnúť vysokým nákladom na investovanie, keď sú bez provízií

HABERL
30. októbra 2019

Obchodujte zadarmo! Žiadne poplatky! Znie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda? V skutočnosti to je pravda, ale aj nie je. Dovoľte nám to vysvetliť. V priebehu niekoľkých posledných týždňov množstvo brokerských spoločností znížilo sadzbu, ktorú zákazníci platili za online obchodovanie akcií alebo ETF. V skutočnosti ich takmer zrušili. Celé to začala […]

Obchodujte zadarmo! Žiadne poplatky! Znie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda? V skutočnosti to je pravda, ale aj nie je. Dovoľte nám to vysvetliť.

V priebehu niekoľkých posledných týždňov množstvo brokerských spoločností znížilo sadzbu, ktorú zákazníci platili za online obchodovanie akcií alebo ETF. V skutočnosti ich takmer zrušili. Celé to začala spoločnosť Interactive Brokers (IB). Spoločnosť Schwab ju nasledovala. A postupne sa pridali skoro všetky brokerské spoločnosti. Mnoho z najväčších spoločností postupovalo rôznymi spôsobmi. Pripojili sa k Interactive Brokers, Schwab a mnohým robo-poradcom, ktorí bezplatné obchodovanie ponúkali už nejakú dobu.

Čo je provízia?

Provízia je poplatok za služby účtovaný sprostredkovateľom alebo investičným poradcom za poskytnutie investičného poradenstva alebo spracovanie nákupov a predajov cenných papierov pre klienta.

Medzi províziami a poplatkami existujú výrazné rozdiely, aspoň pokiaľ ide o spôsob, akým sú tieto slová používané odbornými poradcami v odvetví finančných služieb. Poradca alebo sprostredkovateľ, ktorý poberá provízie, zarába predajom investičných produktov, ako sú podielové fondy a akcie a vykonávaním transakcií v mene klienta. Poradca vyberajúci poplatky si účtuje paušálnu sadzbu za správu peňazí klienta. Môže ísť o vopred danú pevnú čiastku alebo percento aktív klienta, ktoré spravuje (AUM).

Sprostredkovatelia ponúkajúci svojim klientom všetky služby, väčšinu svojho príjmu získavajú z účtovania provízií za klientske transakcie. Výška provízie sa líši od sprostredkovateľa ku sprostredkovateľovi a každý z nich má svoj vlastný plán poplatkov za rôzne služby. Provízie môžu byť účtované, ak je objednávka vyplnená, zrušená alebo pozmenená a to aj v prípade, že jej platnosť vyprší. Vo väčšine prípadov, kedy investor zadá objednávku, ale tá nie je naplnená, provízia sa neúčtuje. Avšak, keď sa investor rozhodne svoju objednávku zrušiť alebo pozmeniť, môže si na konečnej faktúre nájsť nejaké extra poplatky.

Podobné: 6 vecí, ktoré musíte vedieť pri investovaní do vládnych dlhopisov

Čo znamenajú nulové provízie pre investorov?

Začnime tou najjednoduchšou časťou. Či už obchodujú so svojimi vlastnými účtami, alebo profesionálny poradca spravuje ich aktíva, existuje veľmi vysoká šanca, že ich náklady na vykonanie obchodu sa podstatne znížili. Môžu byť dokonca nulové.

To však neznamená, že investovanie je teraz “bezplatné”. Nikdy nebolo. A teraz presne vieme, čo si myslíte. Neinvestujú do podielových fondov, ani do ETF fondov a preto nie sú vaše zisky znížené o tie “ukazovatele výdavkov”, ktoré sú súčasťou spravovaných fondov. Ak nakupujú a predávajú jednotlivé akcie, je pravda, že investovanie je pre nich “bezplatné”.

Skutočné náklady na investovanie

Jednou z najviac frustrujúcich vecí pre jednotlivcov je po viac ako 3 desaťročiach v investičnom podnikaní to, ako rýchlo ľudia skočia na šancu získať niečo “zadarmo” bez toho, aby brali do úvahy celkový obraz. Nulové provízie z obchodov s akciami a ETF sú toho iba posledným príkladom.

Všetka pozornosť Wall Street sa momentálne sústredí na obchodovanie, prepočítavanie (akú dobrú cenu získate, keď zadáte objednávku prostredníctvom sprostredkovateľskej firmy) a pomery výdavkov.

Dane a ako sa Wall Street pokúša dosiahnuť, aby pôsobili zaujímavo

Dane si získali určitý rešpekt, ako náklady, s ktorými treba počítať. Aj tu však priemysel (najmä robo-poradcovia) vytvoril značnú drámu vychvaľovaním niečoho, čo sa nazýva “zbieranie daňových strát (TLH)”. Ide o niečo, čo mnohí v tejto oblasti už zodpovedne robili pre klientov, ktorých účty podliehajú daniam. Robia tak so zameraním na konkrétnu daňovú situáciu každého klienta.

Dnes zadajú spoločnosti ich účet do automatizovaného systému, ktorý ho bude prehadzovať z jedného zabezpečenia do druhého, aby vygeneroval stály tok daňových strát. Tie potom môžu byť zaúčtované proti ziskom, ktoré ste generovali, aby vaše dane znížili. Teoreticky to znie skvelo.

Z príkladov, ktoré sme mohli pozorovať v reálnom svete, však tieto automatické systémy vytesnili veľmi dobrú prácu investičných stratégov. Ale aby sme vám to mohli vysvetliť, potrebovali by sme na to samostatný článok.

Nateraz stačí povedať, že v niektorých prípadoch si investičné spoločnosti účtujú extra poplatok za niečo, čo môže byť v konečnom dôsledku na škodu. Rovnakú službu je možné vykonávať opatrnejšie a lacnejšie, ako službu na mieru pre každého klienta. To je iba jedna z vecí, ktorej by ste si mali byť vedomí.

V dobe nulových provízií nebudú tieto firmy orientované na zisk hľadať nové spôsoby ako profitovať. V žiadnom prípade nevravím, že neposkytujú užitočné služby. Iba sa nenechajte obalamutiť.

Sadzby na peňažnom trhu.. klesajú tiež na nulu?

Napríklad, úroková sadzba vyplatená z fondov peňažného trhu v maklérskych firmách sa, povedzme, nachádza v medveďom trhu. To znamená, že sadzby klesajú. Dôvodom je skutočnosť, že teraz, keď sa krátkodobé úrokové sadzby zvýšili z 0%, sprostredkovatelia sa vracajú k jednému z ich najziskovejších obchodov.

Správa hotovosti: nový nástroj?

Neznamená to pre investorov hneď zlý obchod. Ak investori (v USA) obchodujú aktívne a aj napriek tomu nedržia vysoký hotovostný zostatok, ich záujem o vyjadrenie ceny amerického dolára je pomerne malý. Ale ak to tak nie je, možno by mali zlepšiť svoje vedomosti ako “správca hotovosti”.

Vieme, že niektorí to robili s účtami, ktoré v poslednom roku spravovali. Existujú ETF, ktoré investujú do krátkodobých, vysoko kvalitných dlhopisov. A teraz, keď neexistujú žiadne provízie za obchodovanie s nimi prostredníctvom mnohých spoločností, možno stoja za zváženie ako náhrada za peňažný trh.

Vysoké náklady investovania, ktorým sa nevenuje dostatočná pozornosť

Ako povedal David Letterman, je to zábava, kým si niekto neublíži. Uprostred vzrušenia z toho, ako málo to bude stáť investorov “zábava na trhu”, stále tu existuje jeden veľký problém. Ak akciový trh klesne dajme tomu o 20%, 30%, 40%, alebo viac, mali by mať radšej plán.

Tento plán nemôžu urobiť za behu. Opýtajte sa ľudí, ktorým sa niečo také stalo v rokoch 2000 a 2007. Všetci chceme získať náš “spravodlivý podiel”, keď sa trhom darí. Avšak, keď sa otočí vietor a hrozí, že z každých 100 amerických dolárov, čo ste mali v svojom portfóliu, môže v priebehu niekoľkých týždňov zmiznúť 20 amerických dolárov (ako sa to stalo pri akciovom indexe minulý rok), jediným problémom bude nedostatočné riadenie rizík.

Pokúste sa vziať do úvahy nasledujúce fakty, ak plánujete investovať minimálne 500 000 amerických dolárov, nie ste denným obchodníkov, ani priamym investorom:

Náklady na 40 obchodov ročne zvykli byť okolo 5 amerických dolár za jeden. Teraz, keď sa neplatí za provízie, ušetríte 200 amerických dolárov ročne.

Z aktívnych fondov ste prešli na indexové fondy a možno nakúpili aj pár akcií. Povedzme, že ste znížili pomer nákladov z 1% na 0,2%. Na 500 000 dolárovom portfóliu ste ušetrili 4 000 amerických dolárov.

Podobné: Environmentálne, sociálne a riadiace kritériá investovania

Dane: generovali ste kapitálové zisky vo výške 30 000 amerických dolárov, ale pomocou zbierania kapitálových strát ste ich znížili na 10 000 amerických dolárov. Za predpokladu, že daňová sadzba bude 30%, ušetríte na daniach 6 000 amerických dolárov. Je to stále lepšie a lepšie!

Minimálne riadenie rizika: trh klesol o 20% a vy ste vykĺzli so stratou “iba” 18%. To je ale 90 000 dolárová strata vo vašom portfóliu. Ak by ste praktizovali riadenie rizika pomocou niektorých techník, ktoré si viete nájsť na internete (taktické umiestnenie, opcie, inverzné fondy obchodované na burze, atď.) možno, by ste udržali vašu stratu na polovici.

Situácie a ciele každého človeka, sú samozrejme odlišné. Kľúčom je však rozpoznať relatívny vplyv rôznych typov “nákladov” na investície. Vo vyššie uvedených príkladoch boli náklady na investovanie výrazne nižšie ako 1%. Vplyv výdavkov bol mierne pod 1%. Zbieranie kapitálových strát (v prípade, že boli zisky dostatočne vysoké, aby vyrovnali straty) malo vplyv niečo viac ako 1%.

Riadenie rizika však môže ovplyvniť vašu investíciu oveľa viac ako len o 1%. A práve na to by ste sa mali zamerať pri hodnotení vašich celkových “nákladov” na investovanie.

Zdroj: www.americanbanker.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.