Ako si vybrať brokera pre nákup akcií?

HABERL
22. februára 2022

Investovanie a výber jednotlivých akcií nemusí byť pre každého. S celým procesom Vám môže pomôcť broker. Výber brokera je veľmi dôležitý, pretože správny broker Vám môže vytvoriť množstvo investičných príležitostí, o ktorých sa Vám ani nesnívalo.

Ako si vybrať brokera pre nákup akcií?

Kto je broker?

Broker je sprostredkovateľom medzi investorom a burzou cenných papierov, trhom, kde sa nakupujú a predávajú akcie.

Keďže burzy cenných papierov prijímajú pokyny iba od jednotlivcov alebo firiem, ktoré sú členmi tejto burzy, väčšina investorov potrebuje makléra, ktorý bude obchodovať v ich mene. To znamená, že bude vykonávať ich pokyny na nákup a predaj akcií. Brokeri poskytujú svojim klientom túto službu výmenou za provízie, alebo poplatky.

Broker môže byť len jednoducho povedané prijímateľ príkazov, ktorý bude vykonávať obchody, ktoré budete chcieť urobiť vy, ako klient.

No v dnešnej dobe sa mnohí brokeri štylizujú ako “finanční poradcovia” alebo “finanční zástupcovia” a robia pre svojich klientov oveľa viac. Okrem vykonávania príkazov klientov im môžu poskytnúť:

  • investičný prieskum
  • plánovanie a odporúčania
  • dodatočné informácie o fungovaní trhu

Na čo sa zamerať pri výbere brokera?

Predtým ako začnete hľadať svojho vysnívaného brokera, venujte chvíľku času tomu, čo od neho očakávate. Odpoveď sa bude mierne líšiť v závislosti od vašich investičných cieľov a toho, kde sa v krivke investičného učenia práve nachádzate.

Ak s investovaním ešte len začínate, pravdepodobne uprednostníte, ak vás bude váš broker vedieť vzdelávať, poskytne vám zdroje, z ktorých sa budete môcť učiť a podá vám nápomocnú ruku. Čím skúsenejší investor ste, tým viac nezávislosti pravdepodobne budete chcieť.

Dôležité faktory pri výbere brokera

V každom prípade existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú výber budúceho brokera. Poďme sa na ne teda postupne pozrieť.

1) Rozhodnite sa, kam chcete investovať

Ak plánujete investovať iba do akcií kótovaných na lokálnom akciovom trhu, hľadajte lokálnych brokerov. Ak chce investovať na zahraničných trhoch, vaše možnosti môžu byť mierne obmedzené.

Miera obmedzenia bude súvisieť s popularitou a veľkosťou zahraničného trhu. Je úplne v poriadku, ak budete využívať služby viacerých brokerov. Často je však výhodnejšie vytvoriť si jeden komplexný investičný účet u jedného brokera.

2) Štruktúra poplatkov

Pravdepodobne existuje množstvo iných faktorov, ktoré sú dôležitejšie ako poplatky, no ak si vyberáte brokera, mali by ste mať pomerne jasnú predstavu o tom, koľko za jeho služby zaplatíte. Pre niekoho môže byť malá prémia úplne akceptovateľná, najmä ak broker ponúka svojim klientom služby, ktoré lacnejší brokeri neponúkajú.

Vo všeobecnosti však chcete míňať, čo najmenej zo svojich výnosov na účtovných poplatkoch a obchodných províziách. Vďaka štruktúre poplatkov dokážete ľahko určiť, ktorí brokeri sú pre vás príliš drahí a ktorí jednoducho nie sú kompatibilní s typom investičnej činnosti, na ktorú sa chcete zamerať.

Brokeri si väčšinou účtujú provízie za obchody. Výška provízie sa odvíja od veľkosti obchodu, likvidity alebo dostupnosti príslušných cenných papierov ale aj prestíže brokera.

Niektorí brokeri majú komplexné štruktúry poplatkov, kvôli ktorým je náročné zistiť, koľko budete v konečnom dôsledku za ich služby platiť. Ak sa vám zdá, že má broker neobvyklú štruktúru poplatkov, uistite sa že je legitímna, a že broker vyhovuje vašim najlepším záujmom.

Ak vám poplatky pripadajú príliš dobré na to, aby to bola pravda, prečítajte si maličké písmená v zmluve o účte a súhrnoch poplatkov. Môžete objaviť skryté dodatočné poplatky. Môže ísť napríklad o poplatok za úschovu, poplatok za vedenie účtu alebo výber peňazí, zatvorenie účtu, prevod aktív, maržové poplatky a podobne.

Pri účtoch s vyššími finančnými zostatkami môže byť bežnou praxou, že si broker účtuje ročný alebo mesačný tzv. “udržiavací” poplatok. Tomuto poplatku sa však viete jednoducho vyhnúť tak, že svoje financie rozdelíte do viacerých investičných účtov.

3) Existuje nejaký druh záruky ochrany proti podvodom?

Preplatí vám spoločnosť straty vyplývajúce z podvodu? Uistite sa, že ste si dobre skontrolovali, čo od vás broker potrebuje na to, aby vám preplatil podvodné investície. Zistite si, či mu budete musieť poskytovať nejakú dokumentáciu navyše, alebo prijať konkrétne opatrenia na svoju ochranu.

Skúste pohľadať recenzie na daného brokera. Medzi kľúčové slová, na ktoré by ste si pri hľadaní mali dať pozor patrí “poistná žaloba”, “ochrana pred podvodom” a “služby klientom”.

Ak budete hľadať online recenzie, berte ich s rezervou. Niektorí ľudia sa jednoducho veľmi radi sťažujú. Avšak ak viacero ľudí vyjadruje rovnaké pochybnosti a sťažnosti, možno by ste sa mali na to pozrieť lepšie.

4) Majú brokeri stanovenú minimálnu výšku vkladu, alebo zostatku ako podielové fondy?

Väčšina brokerov vyžaduje minimálny zostatok na založenie účtu. V prípade online brokerov sú tieto minimá nižšie. Pripravte si však minimálne pár stovák eur.

5) Poplatok za výber

Niektorí brokeri si účtujú poplatok za výber, alebo vám výber nepovolia, ak váš zostatok na investičnom účte klesne pod stanovené minimum.

Na druhej strane, existujú aj brokeri, ktorí vám dovolia pravidelne vyberať peniaze zo svojho investičné účtu. V tomto prípade zvyčajne však požadujú veľmi vysoký minimálny zostatok.

6) Zabezpečenie webovej stránky

Je dôležité vedieť, ako dobre váš broker chráni vaše informácie. Ponúka vám na svojej webovej stránke dvoj-faktorovú autentifikáciu? Máte možnosť okrem hesla aktivovať aj ďalšiu bezpečnostnú funkciu?

Medzi klasické bezpečnostné funkcie patrí zodpovedanie bezpečnostných otázok, prijímanie jedinečných, časovo citlivých kódov prostredníctvom SMS-správy, e-mailu alebo napríklad používanie fyzického bezpečnostného kľúča, ktorý musíte zasunúť do USB portu na svojom počítači.

Okrem toho zistite, či broker používa šifrovanie alebo “cookies” súbory a či jasne vysvetľuje to, ako ich používa na ochranu informácií o účtoch svojich klientov, alebo to ako presne fungujú. Ubezpečte sa, že daný broker nepredáva informácie o svojich klientoch tretej strane, napríklad inzerentom.

Záver

Pri výbere svojho prvého brokera na nákup akcií je potrebné zvážiť hneď niekoľko faktorov.

Váš prvý broker nemusí byť nevyhnutne vaším jediným brokerom na celý život. Váš život sa bude v priebehu času meniť a spolu s ním sa budú pravdepodobne meniť aj vaše potreby, ako investora. Ak si však na začiatok vyberiete toho správneho brokera, cesta k zárobku na investičnom trhu bude oveľa jednoduchšia.

V prípade, že vás zaujímajú investície do akcií, kontaktujete nás. Radi Vám pomôžeme.

zdroj: www.barrons.com, www.marketwatch.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.