Ako sledovať vývoj investícií?

HABERL
27. júla 2021

Aktívni investori musia sledovať investície oveľa častejšie ako pasívni investori. Z času na čas, by však všetci investori mali venovať čas kontrole svojho portfólia a situácii na trhu.

Ako sledovať vývoj investícií?

Je normálne, že sa o svoje portfólio začnete obávať zakaždým, keď sa v správach objaví zmienka o fondoch alebo akciách, do ktorých investujete. Investovanie je však dlhodobé, preto netreba byť stále v strehu.

Je dôležité, aby ste svojmu portfóliu dali čas na rast. Je nám jasné, že sa to ľahšie hovorí, ako urobí. Súčasné moderné technológie investorom umožňujú, aby neustále sledovali a kontrolovali ako sa ich aktívam darí. Je to však potrebné? Ako často potrebujete svoje investície skutočne sledovať?

Čo všetko by mal investor sledovať pri svojich investíciách?

Ak na správu svojich peňazí používate nejakú investičnú platformu, tak by ste po prihlásení mali vidieť, ako sa vášmu investičnému portfóliu darí. Väčšina platforiem umožňuje svojim užívateľom nastaviť si upozornenia, na rôzne situácie. Môžete si napríklad nastaviť upozornenie na to, keď konkrétne akcie dosiahnu určitú cenu. Okrem toho môžete dostávať aj správy o celkovej výkonnosti vášho portfólia.

Investičné portfólio by ste mali kontrolovať minimálne raz až dvakrát ročne. Pri dlhodobých investíciách však nie je potrebné portfólio kontrolovať častejšie. Kvalitní sprostredkovatelia vám dajú vždy vedieť, ak dôjde k zásadnej zmene vo vašom portfóliu. Vďaka tomu môžete na takúto situáciu ihneď reagovať.

Vaše portfólio musí zodpovedať vašim investičným cieľom a plánom, ktoré ste si stanovili.

Ak ste dlhodobo v strate, mali by ste sa pozrieť na to, odkiaľ straty pochádzajú a zistiť, či riskujete príliš veľa alebo či sa jednoducho do daných aktív neoplatí viac investovať.

Ak sa zmenia vaše ciele, bude pravdepodobne potrebné, aby ste zmenili aj alokáciu aktív vo vašom portfóliu. Investičné ciele, by ste však nemali meniť veľmi často, nakoľko to naruší výkonnosť vášho portfólia.

Ak sa zmení vaša životná situácia, je vhodné popremýšľať o rôznych zmenách, ktoré budú odrážať vaše aktuálne možnosti. Zmeny sú vhodné aj v situácii, kedy svoj cieľ dosiahnete v kratšom časovom úseku ako ste pôvodne očakávali.

Je pravdepodobné, že ste prvotnú alokáciu aktív v portfóliu robili podľa vašej vtedajšej tolerancie voči riziku. Tá sa však môže časom meniť. Je prirodzené, že s pribúdajúcim vekom nebudete chcieť riskovať v takej miere, ako keď ste toľko záväzkov nemali. Vaše investičné portfólio, by malo vždy odrážať vašu aktuálnu toleranciu voči riziku.

Zmenila sa alokácia aktív vo vašom portfóliu?

Ak sa jednej triede aktív alebo konkrétnym akciám, po prípadne fondom, darilo veľmi dobre, je možné, že ste do tejto oblasti investovali oveľa vyššie percento svojich finančných prostriedkov, ako ste pôvodne plánovali. Ak ste s touto zmenou spokojný, nemusíte nič meniť.

Je však potrebné myslieť na to, že príliš vysoká alokácia do jednej triedy aktív, môže zmeniť mieru rizika, ktorému sa vystavujete. Z tohto dôvodu možno budete chcieť nanovo vyvážiť celé vaše investičné portfólio a dosiahnuť riziko, ktoré ste ochotný prijímať.

Porovnávať si investície mesačne/ kvartálne/ ročne?

Na to, aby ste sa stali úspešným investorom, nemusíte dennodenne sledovať zmeny na trhu. Poznanie aktuálnych trendov vám môže pomôcť pri uskutočňovaní výnosných rozhodnutí. Je však potrebné dávať si pozor na druh informácií, ktoré sledujete, aby ste sa zbytočne nezahlcovali dátami, ktoré vám vôbec nepomôžu.

Na mesačnej báze môžete sledovať úrokové sadzby, ceny komodít a práce.

Vyššie úrokové sadzby zvyčajne totižto vyvolávajú nižšie ceny akcií. Spoločnosti utrácajú viac peňazí na splatenie pôžičiek, čím sa znižujú ich zárobky. Nižšie zárobky sa rovnajú nižším cenám akcií. Naopak, nižšie úrokové sadzby môžu znamenať, že spoločností míňajú menej peňazí na splácanie úrokov, čím dosahujú vyššie zisky. Vyššie zisky sa zas premietajú do vyšších cien akcií.

Väčšina správ týkajúcich sa úrokových sadzieb sa v súčasnosti zohľadňuje aj pri tvorbe trhových cien. Preto je dobré vedieť ako výška úrokových sadzieb môže ovplyvniť budúce ceny. Vďaka týmto znalostiam si môžete byť istejší, že nenaletíte na nejaké klebety a prudšie zmeny cien v reakcii na zmenu úrokových sadzieb, by vás nemali prekvapiť.

Sledovanie cien ropy a iných komodít môže investorom pomôcť zistiť, aký vplyv majú tieto výkyvy na ich portfólio. Napríklad, v niektorých priemyselných odvetviach, ako je nákladná doprava, sa zisky dramaticky znížia vždy, keď sa zvýšia ceny ropy.

Rastúce náklady na pracovnú silu sú zlé pre každého. Najviac trpia maloobchodníci, ktorí svojim pracovníkom zvyčajne platia minimálnu mzdu.

Ak investori vlastnia akcie nejakej spoločnosti, mali by sledovať finančné výkazy týchto firiem na kvartálnej báze. Táto rada je vhodná najmä pre investorov, ktorí nakupujú jednotlivé akcie.

Kvartálne finančné výkazy im pomôžu získať lepšiu predstavu o tom, ako vedenie daných spoločností berie na vedomie všetky príležitosti a riziká vzhľadom na nedávny výkon.

Raz do roka, by ste si mali vypočuť konferenčné hovory spoločností, ktorých akcie vlastníte.

Nenechajte sa zastrašiť. Kontaktujte priamo zástupcu pre vzťahy s investormi a zistite, či by ste si mohli vypočuť konferenčný hovor spoločnosti, ktorý sa uskutočňuje vždy koncom roka. Dokonca niektoré spoločnosti na svojich stránkach zverejňujú odkaz, kde si môžete tieto hovory pozrieť online.

Pri počúvaní hovoru dávajte pozor na to, čo vedenie hovorí o vízii spoločnosti do budúcnosti. Dôležité je aj to, akým spôsobom to hovorí.

Veria tomu, čo hovoria? Sú nadšení, alebo to vravia len preto, aby si udržali dôveru investorov? Tieto informácie vám môžu pomôcť s rozhodovaním o tom, či svoju pozíciu zväčšiť alebo obmedziť.

Oplatí sa sledovať vývoj osamote, alebo si radšej prejsť vývoj raz za čas so svojim investičným poradcom?

Nikdy nebol lepší čas na to, aby ste sa o svoje investície postarali sami. Všetky potrebné informácie viete nájsť na internete. Existuje mnoho kníh, ktoré vám povedia na čo si pri investovaní dať pozor.

Každý má ale svoje vlastné preferencie a limity. Sledovanie všetkých potrebných informácií, a taktiež aj pochopenie, že čo vlastne znamenajú, je vyčerpávajúce a náročné. Nie každý na to má čas a ani chuť sa toľko vzdelávať.

Môžete sa taktiež ocitnúť v situácii, s ktorou si neviete dať rady. V takom čase je vhodné kontaktovať investičného experta, ktorý vám všetko vysvetlí po lopate a navrhne pre vás vhodné riešenie problému.

Konzultácia s profesionálnym investičným poradcom síce nie je zadarmo, ale ušetrí vám veľa času a námahy. Jednou z veľkých výhod investičných poradcov je, že nepodliehajú tak ľahko emóciám. Pohyby na vašom portfóliu vám vysvetlia realisticky.

Okrem toho majú množstvo skúseností a znalostí, ktoré vedia prakticky aplikovať na vašej situácii. Využitie služieb investičných expertov teda rozhodne neoľutujete.

To, že ste investorom ešte nemusí znamenať, že musíte každý deň čítať investičné weby a neustále kontrolovať stav vášho portfólia. Ak však veríte, že sa vám časom bude dariť lepšie ako je priemer na trhu, tak by ste z dlhodobého hľadiska mali občas skontrolovať svoje portfólio.

Svoj čas venujte informáciám, ktorým rozumiete a viete ako na nich reagovať. Ak na to nemáte čas, alebo si neviete rady, nebojte sa kontaktovať investičného experta.

zdroj: www.investors.com, www.marketwatch.com

[elementor-template id=“14516″]

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.