Ako vyzerá budúcnosť Bitcoinu?

HABERL
19. júla 2018

Bitcoin sa v priebehu minulého roka stal jednou z najväčších senzácií v dejinách finančných trhov a postavil sa na čelo novej triedy aktív známej ako kryptomeny. Zaznamenal viac než 2 000% nárast hodnoty a koncom roka dosiahol svoje historické maximum. Odvtedy sa však dramaticky prepadá v miere, ktorá kedysi bola charakteristická pre akciové trhy počas […]

Bitcoin sa v priebehu minulého roka stal jednou z najväčších senzácií v dejinách finančných trhov a postavil sa na čelo novej triedy aktív známej ako kryptomeny. Zaznamenal viac než 2 000% nárast hodnoty a koncom roka dosiahol svoje historické maximum. Odvtedy sa však dramaticky prepadá v miere, ktorá kedysi bola charakteristická pre akciové trhy počas kolapsu technologickej bubliny v 90. rokoch minulého storočia. Napriek tomu existujú mnohí ľudia, ktorí veria v opätovný nárast ceny tejto kryptomeny.

Nedá sa poprieť, že kryptografické technológie v poslednom období zaznamenali mimoriadny rozvoj spojený s narastajúcim objemom poznatkov o ich fungovaní, avšak investori a regulačné orgány dodnes nepoznajú odpovede na niektoré základné otázky, ktoré vyplávali na povrch už v čase, keď sa pred piatimi rokmi Bitcoin dostal do povedomia širšej verejnosti: Čo presne Bitcoin predstavuje? Akým spôsobom fungujú jeho imitátori ako Ethereum, Ripple a Bitcoin Cash? Je vhodné nakupovať Bitcoin? Akú úlohu majú kryptomeny v budúcnosti peňažných systémov? Ponúkame Vám niekoľko odpovedí, pomocou ktorých sa budete môcť zorientovať v týchto búrlivých digitálnych vodách.

1. Čo sa vlastne deje na trhu s kryptomenami?

Celková trhová hodnota všetkých obchodovaných kryptomien koncom minulého roka explodovala a v januári dosiahla svoje maximum na úrovni približne 800 miliárd dolárov. Hodnota kryptografických aktív však o štyri mesiace neskôr klesla o približne dve tretiny, keďže regulačné orgány začali podnikať konkrétne opatrenia a strach z veľkých strát začal prevyšovať strach z premeškania jedinečnej investičnej príležitosti. Cena Bitcoinu sa koncom júna znížila až o 70%, čo sa nápadne podobá takmer 78% poklesu indexu Nasdaq Composite v čase, keď praskla technologická bublina v počiatočných fázach rozvoja internetu. Hodnota stoviek ďalších virtuálnych mien sa medzitým prepadla takmer na nulu. Celková trhová hodnota obchodovaných kryptomien sa však aj napriek tomu udržala nad míľnikom 250 miliárd dolárov, čo predstavuje niekoľkonásobok stavu spred niekoľkých rokov.

Podiel najväčších kryptomien na aktuálnom trhu. Bitcoin bol začiatkom roku 2017 zodpovedný za viac než 80% trhovej kapitalizácie kryptomien. V polovici roku 2018 pokrýva menej ako polovicu trhu.

2. Môžeme označiť Bitcoin za skutočné peniaze?

Istým spôsobom áno, ale zatiaľ nie je potvrdené, že sa jedná o naozaj užitočnú forma peňazí. V súčasnosti je možné nakupovať a predávať pomocou Bitcoinu isté tovary a služby, ale iba veľmi málo ľudí tak vykoná na pravidelnej báze. Extrémna volatilita je snáď najväčším argumentom proti porovnávaniu kryptomien s tradičnými menami, akými sú dolár či euro. Charakteristickým znakom spoľahlivej meny je totiž skutočnosť, že dokáže vystupovať v úlohe stabilného uchovávateľa hodnoty. Pravdepodobne by ste v súčasnosti nechceli nakupovať potraviny za Bitcoin, ak by ste si mysleli, že jeho hodnota by v priebehu zajtrajšieho dňa mohla výrazne vzrásť. Rovnako by ste nechceli dostať výplatu v jednotkách tejto kryptomeny, keby ste očakávali, že by sa zajtra mohla kriticky prepadnúť.

3. Ako teda treba vnímať kryptomeny?

Bitcoin a jeho imitátori sa zrodili z horkosti, ktorá nasledovala po finančnej kríze v roku 2008. Dôvodom je skutočnosť, že virtuálne meny nie sú bankovkami a mincami tlačenými alebo kontrolovanými vládou či centrálnou bankou. Jedná sa o elektronické aktíva vytvárané a monitorované komunitou užívateľov, ktorí konajú decentralizovaným spôsobom, pričom sa držia protokolov zavedených osobou alebo osobami, ktoré ich vytvorili v súlade s inovatívnymi predstavami o budúcnosti peňažného systému. Pojem „krypto“ v názve týchto technológií odkazuje na šifrovacie techniky používané takzvanými minermi (baníkmi) Bitcoinu. Je tiež potrebné poznamenať, že všetky nové digitálne meny sa točia okolo princípu, ktorý je vnímaný ako skutočná inovácia Bitcoinu. Reč je o blockchaine, teda verejnej a prevažne anonymnej online účtovnej knihe, ktorá zaznamenáva operácie vykonávané minermi pri overovaní transakcií bez účasti akéhokoľvek centrálneho orgánu.

4. Prečo toľko ľudí zatracuje Bitcoin?

Legendárny investor Warren Buffett prirovnal kryptomeny k jedu na potkany. Prečo? Dôvodov je niekoľko. Bitcoin a ďalšie kryptomeny boli totiž v minulosti spájané okrem extrémnych výkyvov hodnoty aj s podvodmi, praním špinavých peňazí, daňovými únikmi, kybernetickým zločinom, útokmi na burzy a nadmernými špekuláciami. Kým sa kryptomeny držali na okrajoch finančného sektora, regulačné orgány si do istej miery mohli podobné riziká dovoliť ignorovať. Avšak Bitcoin a rôzne altcoiny sa v súčasnosti čoraz viac presúvajú do mainstreamového prostredia. O trh s kryptomenami sa navyše začínajú seriózne zaujímať aj tradiční investori a popredné banky z Wall Street, čo znamená, že v stávke je omnoho viac ako kedykoľvek predtým.

5. Dohliada niekto na túto oblasť financií?

Aktuálne existuje široká škála regulátorov, ktorí sa snažia preniknúť do podstaty kryptomien. Ukázalo sa, že neexistuje jednoznačná zhoda na tom, za čo by sa vlastne mali považovať z regulačného hľadiska – či za meny, komodity, cenné papiere alebo niečo úplne nové. Obvykle sa preto stretnete s označeniami ako kryptografické aktíva, digitálne tokeny, digitálne mince alebo jednoducho „krypto“.

6. Ako sa kryptomeny podobajú na komodity?

Podkladový protokol Bitcoinu vytvorený v roku 2008 hovorí o tom, že v obehu sa nemôže vyskytnúť viac ako 21 miliónov jednotiek tejto kryptomeny. Bitcoin je preto niekedy porovnávaný so vzácnymi komoditami ako napríklad zlato, ktorého hodnota je udávaná jedine tým, čo sú zaňho ľudia ochotní zaplatiť. Digitálne aktíva sa stali obľúbenými na miestach, kde hyperinflácia eroduje kúpnu silu miestnej meny (napríklad Zimbabwe), alebo kde ekonomické sankcie bránia nákupom (napríklad Venezuela a Severná Kórea).

7. Ako sa kryptomeny podobajú na cenné papiere?

Existuje argument o tom, že niektoré kryptografické aktíva majú rovnaké charakteristiky ako akcie. Obe kategórie aktív sa totiž spájajú s podielovým vlastníctvom na spoločnom projekte a očakávaným ziskom z činnosti danej spoločnosti. Veľký dôraz sa kladie na vydávanie nových tokenov, ktoré ponúkajú start-upové spoločnosti v rámci takzvaných počiatočných ponúk digitálnych mincí (ICO). Ponuky ICO umožňujú spoločnostiam obchádzať proces zhromažďovania rizikového kapitálu predajom digitálnych tokenov namiesto akcií. Zakladatelia takýchto podnikov v niektorých prípadoch tvrdia, že investori do ponuky ICO si platia za budúce produkty a služby konkrétnej spoločnosti.

8. Ako sa správajú regulačné orgány?

Ich prístup je rôzny. Japonsko nedávno zmenilo svoj pozitívny postoj k obchodovaniu s kryptomenami, kým Švajčiarsko vyčkáva na ozrejmenie situácie. Je totiž pravdou, že anonymná a bezhraničná povaha mnohých digitálnych mien z nich robí ťažko kontrolovateľné aktíva. Čína bola kedysi najaktívnejším trhom s Bitcoinom, avšak v priebehu roka 2017 zakázala činnosť miestnych kryptobúrz a zablokovala prístup k zahraničným obchodným platformám. Väčšina ostatných svetových krajín zatiaľ nemá v tomto sektore vypracovanú komplexnú regulačnú stratégiu.

9. Ako je možné nakupovať Bitcoin?

Existuje viacero spôsobov a každý z nich obnáša vlastné riziká. Jednotlivci môžu nakupovať kryptografické aktíva priamo cez online burzy, kde je možné využívať tradičné fiat meny ako dolár, euro alebo jen. Väčšina búrz umožňuje držanie kryptomien pomocou elektronickej „peňaženky“, no na druhej strane už mnohé burzy čelili útokom hackerov. Obzvlášť bezpečnou alternatívou je uchovávanie kryptomien na offline úložiskách. Od decembra roku 2017 je možné „stávkovať“ na rast či pokles Bitcoinu prostredníctvom futures kontraktov bez toho, aby ste jednotky kryptomeny vôbec vlastnili.

10. Aký prístup má Wall Street?

Hráči z Wall Street si až donedávna udržiavali relatívny odstup. V poslednej dobe síce o kryptomeny prejavili zvýšený záujem, ale zatiaľ sme sa nedočkali žiadnych prevratných krokov. Popredné spoločnosti ako JPMorgan, Bank of America a Citigroup svojim klientom zakázali využívať kreditné karty na nákup digitálnych mien, aby tak predchádzali riziku spojenému s týmito transakciami. Spoločnosť Goldman Sachs v súčasnosti plánuje začať obchodovať s Bitcoinovými futures kontraktmi v mene svojich zákazníkov. Všetci účastníci finančného sektora okrem toho aspoň začali skúmať potenciálne využitie technológie blockchain, ktorá by mohla byť aplikovaná v širokej škále priemyselných odvetví.

11. Kto patrí medzi zástancov Bitcoinu?

Medzi hlavných zástancov kryptomien v súčasnosti patria mladí ľudia a hackeri, ktorých láka „pohŕdanie“ autoritami a libertariánska povaha Bitcoinu. Ďalšou skupinou sú nadšenci technológie, ktorí považujú kryptomeny za revolúciu finančného systému a ďalší krok v histórii peňazí. Aj veľké finančné inštitúcie a centrálne banky si už uvedomujú, že kryptografické technológie budú mať v budúcnosti obrovský potenciál aj v prípade, že samotný Bitcoin nakoniec nebude úspešným projektom. Za zmienku stoja aj investori, ktorí držia digitálne tokeny a sú pripravení predať ich pri opätovnom náraste ceny Bitcoinu a ďalších kryptomien.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.