Ako začať investovať? Návod pre začiatočníkov

HABERL
5. augusta 2020

Môže vám v živote nastať situácia, kedy máte nasporených 1 000 eur alebo vám každý týždeň ostane 10 eur, ktoré si môžete odložiť bokom. V tomto článku vám predstavíme rôzne spôsoby, ako môžete svoje finančné prostriedky zhodnotiť investovaním.

Ako začať investovať

Investovanie je stratégiou rozdelenia zdrojov, zvyčajne peňazí, s cieľom generovať príjem alebo zisk. Investovať sa dá založením spoločností alebo kúpou majetku. Investovanie zároveň predstavuje prostriedok ako dosiahnuť šťastnejší koniec.

Legendárny investor Warren Buffett definuje investovanie ako “… proces rozdeľovania peňazí v súčasnosti, vďaka ktorému budete mať viac peňazí v budúcnosti”. Cieľom investovania je nechať peniaze pracovať využitím jedného alebo viacerých typov investičných nástrojov v nádeji, že v priebehu času váš majetok porastie.

Risk a výnos sú dve strany jednej mince. Nízke riziko sa vo všeobecnosti spája s nízkymi očakávanými výnosmi. Vyššie výnosy sú zase často sprevádzané vyšším rizikom. Spoločnosti tvoriace významný akciový index zložený z lídrov sektorov, ktorí sa obchodujú na newyorskej burze cenných papierov sa budú spájať s úplne iným rizikom ako spoločnosti s nízkou trhovou kapitalizáciou, obchodujúce na menších burzách.

Existuje nespočetné množstvo investičných nástrojov, z ktorých sú niektoré vhodnejšie pre začínajúcich investorov, zatiaľ čo iné, by mali využívať iba skúsení investori.

Chcete sa podielať na ziskoch firiem? Investujte do akcií

Investovanie do akcií je pravdepodobne najlepší spôsob, ako rozšíriť svoj majetok. Pre dlhodobých investorov sú akcie dobrou investíciou aj v období zvýšenej volatility na trhu, keďže pokles trhu v takomto prípade jednoducho znamená, že akcie sú vo výpredaji.

Akcie predstavujú tzv. majetkové podiely v konkrétnej spoločnosti. Keď vlastníte akcie spoločnosti Apple znamená to, že vlastníte malú časť tejto spoločnosti. Ceny akcií kolísajú v závislosti od majetku spoločnosti a aktuálneho stavu ekonomiky. Verejne obchodované spoločnosti kótujú svoje akcie na burzách.

Niektoré spoločnosti síce predávajú svoje akcie, no sú súkromné, čo znamená, že akcie nepredávajú na verejnej burze. Akcie majú rôznu kvalitu, ktorá závisí od finančnej stability spoločnosti. Niektoré akcie vyplácajú pravidelný výnos zo zisku spoločnosti vo forme dividend, iné nie.

Ako investovať do akcií?

Do jednotlivých akcií sa investorom odporúča samostatne investovať iba vtedy, keď majú dostatok času a možností dôkladne skúmať a hodnotiť akcie. Ak to je konkrétne váš prípad, je jednoznačne vhodné zamerať na to svoju pozornosť. Je pravdepodobné, že trpezlivému a šikovnému investorovi sa skôr či neskôr podarí prekonať trh.

Okrem investovania do jednotlivých akcií však môžete investovať do indexových fondov, ktoré sledujú akciové indexy, ako je napríklad všeobecne známy americký index S&P 500. Alebo môžete investovať do aktívne spravovaných fondov, ktorých cieľom je poraziť index.

Vo všetkých prípadoch si však budete musieť založiť investičný účet. V prípade, že chcete investovať do jednotlivých akcií, je vhodné si založiť sprostredkovateľský účet. Ak sa vám však viac pozdáva pasívnejší spôsob investovania do akcií, otvorte si účet prostredníctvom online robo-poradcov.

Ďalej je veľmi dôležité, aby ste si stanovili rozpočet, respektíve určili, koľko chcete do akcií investovať. Množstvo peňazí, ktoré budete potrebovať na kúpu jednotlivých akcií, závisí od toho, koľko jednotlivé akcie stoja.

Ak máte obmedzený rozpočet, je vhodné zvážiť investovanie do fondov obchodovaných na burze (ETF), ktoré sa obchodujú podobne ako akcie, no spájajú sa s nimi nižšie poplatky ako v prípade iných fondov.

Investori by však nemali zabúdať na poplatky. Mnoho maklérov ustavične bojuje za to, aby boli provízie z obchodov znížené alebo dokonca odstránené, ale povedzme si úprimne nič nie je zadarmo. Vo väčšine prípadov si bude váš sprostredkovateľ účtovať províziu zakaždým, keď budete uskutočňovať nejaký obchod.

Poplatok za predaj alebo nákup akcií sa pohybuje od dvoch do desiatich amerických dolárov. Niektorí sprostredkovatelia si neúčtujú za obchod žiadne poplatky, no výška poplatkov za iné služby, ktoré vám budú poskytovať je v porovnaní s inými sprostredkovateľmi oveľa vyššia.

Odrazový mostík pre začínajúcich investorov: Podielové fondy

Jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako vlastniť akcie alebo dlhopisy je využiť podielové fondy. Štatisticky je menej pravdepodobné, že investor vlastní jednotlivé investície, ako to, že vlastní akcie spoločností prostredníctvom rôznych fondov.

Podielové fondy ponúkajú investorom veľa výhod a sú vhodné najmä pre začiatočníkov, ktorí s investovaním začínajú. Je pomerne jednoduché pochopiť ako fungujú a investorom umožňujú diverzifikovať svoje portfólio.

Podielové fondy však majú aj niekoľko vážnych nedostatkov. Účtujú si poplatky, ktoré samozrejme znížia vaše konečné zisky a niektoré fondy dokonca môžu prispieť k navýšeniu daní, ktoré budete musieť zaplatiť, a to aj v roku, keď ste nič nepredali. Podielové fondy združujú peňažné prostriedky viacerých investorov.

Niektoré fondy sledujú konkrétny index, iné zase investujú iba do spoločností v konkrétnom regióne.

Ako investovať do podielových fondov?

Vy a stovky iných investorov odovzdávate svoje finančné prostriedky správcovi fondu, ktorý ich následnej investuje do rôznych spoločností. Správca používa zhromaždené finančné prostriedky na nákup investícií, ktoré sú v súlade so stanoveným cieľom fondu. Je zodpovedný za nákup a predaj cenných papierov v portfóliu a pravidelné vyplácanie zisku investorom.

Za tieto služby si však účtuje rôzne typy poplatkov. Medzi najčastejšie poplatky patrí poplatok za správu a propagáciu fondu.

Investovanie do nehnuteľností

Množstvo ľudí zastáva názor, ktorí sú presvedčení o tom, že jediným rozumným spôsobom, ako zvýšiť svoj majetok je práve investovanie do nehnuteľností. Či už s touto filozofiou súhlasíte alebo nie, existuje viacero spôsobov ako pridať nehnuteľnosti do svojho investičného portfólia.

Investičná nehnuteľnosť je nehnuteľnosť, ktorá majiteľovi generuje príjem alebo je určená na investičné účely a nie ako miesto primárneho bydliska. Pre investorov do nehnuteľností je pomerne bežné vlastniť viacero nehnuteľností, z ktorých jedna slúži ako primárne bydlisko, zatiaľ čo ostatné sa využívajú na generovanie ziskov z nájmov.

Vlastníctvo investičných nehnuteľností pomáha investorom pri budovaní majetku, zvyšovaní pravidelného príjmu a diverzifikácii investičného portfólia.

Áno, môžete si kúpiť dom iba pre seba a svoju rodinu, alebo sa ho môžete rozhodnúť prenajímať. Ale existuje aj istý špecifický typ cenných papierov, ktorý sa nazýva realitné investičné trusty (REIT).

Realitné investičné trusty majú štruktúru podobnú podielovým fondom. Ide o to, že profesionálny správca nakladá s jednotlivými aktívami držanými v portfóliu trustu. V tomto prípade sa však všetky investície týkajú nehnuteľností.

Niektoré realitné investičné trusty sa zameriavajú na hmotný majetok ako sú napríklad pôda, nákupné centrá, bytové domy, alebo komunitné zariadenia pre seniorov. Aby mohol byť fond v USA kvalifikovaný ako realitný investičný trust, musí spĺňať špecifické kritériá stanovené systémom IRS.

Investovanie do zlata

Už od čias starovekých civilizácií bolo zlato svetovou menou. V súčasnosti investori nakupujú zlato najmä kvôli tomu, aby zaistili svoj majetok proti politickým nepokojom a inflácii.

Mnoho investičných poradcov investorom odporúča, aby časť svojho portfólia venovali komoditám, medzi ktoré patrí aj zlato. Komodity pomáhajú eliminovať celkové riziko portfólia.

Zlaté tehly alebo fondy?

Do zlata sa dá investovať viacerými spôsobmi, ako napríklad kúpou zlatých tehiel, prostredníctvom podielových fondov, termínovaných kontraktov, investovaním do ťažobných spoločností alebo kúpou šperkov.

Väčší investori, ktorí si želajú investovať do zlata priamo, by mali zvážiť najmä kúpu zlatých tehiel alebo mincí. S kúpou fyzického majetku sa spája aj istá miera pokoja a istoty, ktorá môže chýbať pri kúpe cenných papierov.

Veľké zlaté tehly môžu byť pôsobivé, no ich veľkosť, váha a náklady spojené s ich skladovaním spôsobujú, že sú pomerne nelikvidné. Na druhej strane, zlaté mince sa razia vo viacerých veľkostiach, čo prispieva k ich jednoduchšiemu predaju.

Ďalším spôsobom, ako investovať do zlata je využitie fondov obchodovaných na burze (ETF), ktoré sa zameriavajú na zlato. Obchodovanie s fondmi obchodovanými na burze je pomerne jednoduché a veľmi efektívne z hľadiska nákladov. Priemerný ročný nákladový koeficient týchto fondov zameraných na zlato je na úrovni 0,65%, čo z nich robí výborný spôsob, ako investovať do zlata – najmä pre začiatočníkov.

Investori, ktorí sa radia medzi agresívnejších investorov, by mali zvážiť nákup termínovaných kontraktov alebo opcií. V tomto prípade však investujete do derivátov zlata.

Termínované kontrakty sú zmluvy o nákupe alebo predaji danej veci, v tomto prípade zlata, v konkrétny dátum v budúcnosti. V kontrakte je vopred stanovené množstvo zlata, s ktorým sa obchoduje a sú vhodnejšie najmä pre skúsenejších investorov. Opcie predstavujú alternatívu ku kúpe termínovaných kontraktov.

Našli ste investíciu, ktorá by vám vyhovovala?

Chceli by ste sa o svojich možnostiach dozvedieť viac? Napíšte nám, spojíme sa s vami a vysvetlíme všetky spôsoby, ktorými môžete zhodnotiť svoje úspory a odporučíme najvýhodnejší spôsob investície vzhľadom na vašu situáciu.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.