Aktuálny rebríček najbohatších národov nás radí medzi najchudobnejších v regióne

HABERL
29. októbra 2018

Vyššie príjmy, vyššia životná úroveň, väčší objem úspor uložených v bankách. Najnovšie štatistiky hodnotiace ekonomický vývoj v krajine ukazujú, že finančná situácia Slovákov sa zlepšuje, no podľa medzinárodných rebríčkov to na susedné národy stále nestačí. Napriek tomu, že naša ekonomika vykazuje čoraz lepšie čísla a podľa aktuálnych štatistík sú finančné pomery Slovákov z roka na rok lepšie, v stredoeurópskom […]

Vyššie príjmy, vyššia životná úroveň, väčší objem úspor uložených v bankách. Najnovšie štatistiky hodnotiace ekonomický vývoj v krajine ukazujú, že finančná situácia Slovákov sa zlepšuje, no podľa medzinárodných rebríčkov to na susedné národy stále nestačí.

Napriek tomu, že naša ekonomika vykazuje čoraz lepšie čísla a podľa aktuálnych štatistík sú finančné pomery Slovákov z roka na rok lepšie, v stredoeurópskom regióne patríme naďalej k najchudobnejším. Potvrdil to aj najnovší rebríček od spoločnosti Allianz, ktorá už tradične spracováva zoznam najbohatších národov sveta, ktorého súčasťou je aj Slovensko.

Priemerne vlastníme majetok vo výške 6 190 €

6 190 €, presne takáto výška majetku pripadá podľa rebríčka Allianz na 1 Slováka. Výsledok je zostavený na základe metodiky výpočtu rozdielu hodnoty všetkého majetku, hnuteľného aj nehnuteľného, a celkovej výšky dlhov. Aj keď toto číslo je v porovnaní s výsledkom spred 5 rokov vyššie o viac ako 1 100 €, na ostatné krajiny V4 to zďaleka nestačí.

Majetok Čechov a Maďarov dosahuje vyše 2-krát viac

Kým u nás sa priemerná miera bohatstva pripadajúca na 1 obyvateľa zvýšila za posledných 5 rokov o viac ako 1 100 €, v susedných krajinách rástla ešte rýchlejšie. Dobrým príkladom je Česko, kde sa jej hodnota zdvihla o celých 4 000 € až na 15 290 €. Práve vďaka tomu sú Česi najbohatším národom celej V4 a v aktuálnom rebríčku zdolali o takmer 2 000 € aj Maďarov.

Z okolitých štátov dopadla horšie iba Ukrajina

Ak sa pozrieme na výsledky všetkých susedných krajín, nielen na V4, jednoznačným lídrom sú aj naďalej Rakúšania. Tí vlastnia priemerne takmer 54 000 €, čo ich síce do prvej desiatky celkového svetového rebríčka nedostalo, no v porovnaní s nami patria k nadpriemeru. Presne na opačnej strane stojí Ukrajina, v ktorej sa priemerný majetok na obyvateľa za posledných 5 rokov ešte viac scvrkol a v súčasnosti dosahuje iba 530 €.

Rebríček priemerného bohatstva v krajinách V4:

Zdroj: www.allianz.com

Najbohatší sú aj naďalej Švajčiari a Američania

Nielen Ukrajinci, ale všetky susedné krajiny môžu napriek zlepšujúcim sa výsledkom snívať o majetku dosahujúcom čiastky, aké vlastnia obyvatelia najbohatších štátov. Aj v nich sa totiž miera bohatstva zvyšuje, čo udržalo Švajčiarov a Američanov na vedúcich pozíciách. Obidve krajiny majú pred zvyšnými účastníkmi prvej sedmičky, resp. desiatky výrazný náskok a ako jediné dosiahli 6-ciferný výsledok.

7 najbohatších národov vo svetovom rebríčku:

Zdroj: www.allianz.com

Rebríček spoločnosti Allianz hodnotil celkovo 53 krajín z celého sveta od Kanady po Áziu a Austráliu. V rámci tejto skupiny sme sa umiestnili až na nelichotivom 40. mieste. Prognózy do budúcna už teraz hlásia, že naša pozícia sa výrazne nevylepší ani v ďalších hodnoteniach, pod čo sa podpíše najmä vysoká miera zadlženosti slovenských domácností. Zdroj: www.allianz.com

Zdroj: www.bloomberg.com, www.independent.co.uk, www.huffingtonpost.com, www.allianz.com,

Zdroj obrázok: bbj.hu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.