Aký ekonomický rast sa v tomto roku odhaduje Slovensku

HABERL
23. februára 2020

Tohtoročné vyhliadky pre vývoj slovenskej ekonomiky nie sú veľmi priaznivé. Napriek predpovedaným plusovým číslam sa má tempo jej nárastu spomaliť. Zhoduje sa na tom hneď niekoľko zverejnených prognóz. Každá z nich však veští nášmu hospodárstvu iný výsledok. Odhadovaný slabší ekonomický rast sa nám tento rok zrejme odvrátiť nepodarí. Aspoň tak to vyplýva z posledných predpovedí domácich aj […]

slovak flag

Tohtoročné vyhliadky pre vývoj slovenskej ekonomiky nie sú veľmi priaznivé. Napriek predpovedaným plusovým číslam sa má tempo jej nárastu spomaliť. Zhoduje sa na tom hneď niekoľko zverejnených prognóz. Každá z nich však veští nášmu hospodárstvu iný výsledok.

Odhadovaný slabší ekonomický rast sa nám tento rok zrejme odvrátiť nepodarí. Aspoň tak to vyplýva z posledných predpovedí domácich aj zahraničných inštitúcií sledujúcich stav nášho hospodárstva. Tie vychádzajú z viacerých ukazovateľov, ktoré zapríčinili spomalenie rastu už v minulom roku. Značný vplyv na pokračovanie trendu spomaľovania hospodárstva majú mať aj v nadchádzajúcich mesiacoch.

Príčiny nižšieho ekonomického rastu:

– postupné oslabovanie spotreby zo strany domácností
– len veľmi pomalé ozdravenie zahraničného obchodu
– o niečo slabší export tovarov z priemyselnej výroby
– prepad spotrebiteľskej dôvery na štvorročné minimum

Najvyššie tempo rastu nám veští MMF

Napriek viacerým príčinám spomalenia ekonomického nárastu je Medzinárodný menový fond dosť optimistický. Spomedzi všetkých inštitúcií predpovedajúcich rast slovenskej ekonomiky v roku 2020 nám verí najviac. S prognózou dosahujúcou viac ako 2,7 % totiž doteraz neprišli žiadni iní analytici.

Podobný rast nám predpovedá aj EK

Optimizmom nešetrí ani Európska komisia. Jej posledná prognóza bola v porovnaní s MMF nižšia len o desatinku percenta. Podobne ako v prípade MMF sa však jedná o staršiu prognózu z minulého roka. V súčasnosti by už odhadovaný ekonomický rast na úrovni 2,6 % nemusel platiť.

Predpovede domácich sú skeptickejšie

Domáce inštitúcie to s tempom rastu hospodárstva vidia o niečo horšie. Všetky predpovede sa však držia nad 2 % hranicou. Platí to aj v prípade Ministerstva financií SR, ktorého najnovšie prognózy hovorili o 2,3 % raste. S podobným výsledkom prišla aj Národná banka Slovenska. Podľa jej odhadov má tempo rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku dosiahnuť úroveň 2,2 %.

Vývoj ovplyvní hneď niekoľko faktorov

Na hospodársky nárast v danom roku vplýva vždy niekoľko faktorov. Inak tomu nebude ani v tom súčasnom. Kým niektoré súvisia s celosvetovými geopolitickými udalosťami a dianím na globálnej scéne, iné sa spájajú s domácim vývojom. Tie najzásadnejšie z nich sa následne berú do úvahy pri tvorbe jednotlivých predpovedí.

Čo ovplyvní vývoj ekonomiky z domova:

– výsledky parlamentných volieb a nová vláda
– smerovanie nášho hospodárstva po voľbách
– investície do rozvoja služieb a infraštruktúry
– koncoročná miera deficitu verejných financií

Čo ovplyvní hospodárstvo zo zahraničia:

– britský brexit a jeho dopady na hospodárstvo EÚ
– situácia okolo napätia v regióne Blízkeho východu
– otáznik nad obchodnou dohodou medzi Čínou a USA
– celkové tempo rastu európskeho a svetového obchodu

Práve rast svetového obchodu a s tým spojený celkový globálny ekonomický nárast sa zrejme podpíše pod vývoj slovenského hospodárstva najviac. Vzhľadom na predpovede pre globálnu ekonomiku sa dá očakávať naplnenie odhadovaného spomalenia rastu aj u nás. Tým sa však nijako nevychýlime z aktuálneho celoeurópskeho trendu. Pomalší ekonomický rast totiž trápil a aj v tomto roku potrápi celú EÚ.

Zdroje: ec.europa.eu, www.imf.org, www.nbs.sk, www.mfsr.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.