Alternatívne investície rástli. Najviac sa darilo veteránom.

HABERL
10. mája 2016

Nové štatistiky odhaľujúce minuloročné dianie na investičných trhoch prichádzajú na verejnosť stále aj napriek tomu, že sa už blíži druhý polrok. Nedávno sme sa zoznámili s výsledkami štúdie spoločnosti Knight Frank, ktorej cieľom bolo zistiť ako sa vyvíjali alternatívne investície počas minulého roka a ktoré triedy v indexe zvýšili svoju hodnotu najviac. Rastúca popularita alternatívnych investícií sa potvrdila […]

Nové štatistiky odhaľujúce minuloročné dianie na investičných trhoch prichádzajú na verejnosť stále aj napriek tomu, že sa už blíži druhý polrok. Nedávno sme sa zoznámili s výsledkami štúdie spoločnosti Knight Frank, ktorej cieľom bolo zistiť ako sa vyvíjali alternatívne investície počas minulého roka a ktoré triedy v indexe zvýšili svoju hodnotu najviac.

Rastúca popularita alternatívnych investícií sa potvrdila už viackrát a aktuálne o tom svedčí aj prestížna medzinárodná správa Wealth Report 2016, ktorej autori sa po roku opäť zamerali na vývoj alternatívnych investícií a zostavovanieindexov, ktoré znova zhodnotili desať hlavných tried žiadaných investormi. Údaje poukazujúce na minuloročný vývoj neprekvapili, pretože po minulých rokoch bol úspech týchto druhov investícií očakávaný a optimistické predpovede prorokujúce ďalší silný rok sa naplnili.

Alternatíva prekonala akciový index MSCI World

Prognózy spojené s rekordným nárastom hodnoty alternatívnych investícií a ich schopnosti prekonať akciové indexy sa ešte pred pár rokmi javili ako smiešne. V súčasnosti sa tomuto vývoju čuduje málokto, pretože alternatíva sa stala pomyselným prístavom pre bezpečnejšie vklady. Napríklad HAGI index hodnotiaci ceny starých veteránov v minulom roku prekonal  tradičný akciový index MSCI World až o 7%, čo je ďalším dobrým príkladom rastúcej sily alternatívnych foriem investovania.

Za desať rokov prišiel celkový rast o 200%

Ako vyplýva z uvedenej štúdie, nebol to len rok 2015, počas ktorého hodnota najžiadanejších alternatívnych investícií stúpala pomerne rýchlym tempom. Tým sa darí už pár rokov v rade a posledná dekáda je obzvlášť silná, čo potvrdzuje pohľad na nižšie priloženú tabuľku. Práve v nej môžeme vidieť, ktoré zberateľské triedy zaznamenali najväčšie úspechy a prečo sú pre investorov z celého sveta príťažlivejšie ako nevyspytateľné akcie či problémové komodity.

Zberateľská triedaVývoj ceny za 1 rok

 

Vývoj ceny za 10 rokov

 

Zberateľská trieda

 

Vývoj ceny za 1 rok

 

Vývoj ceny za 10 rokov

 

1. Veterány+ 17%+ 490%6. Šperky+ 4%+ 155%
2. Mince+ 13%+ 232%7. Známky+ 2%+ 166%
3. Vína+ 5%+ 242%8. Diamanty+ 0%+ 136%
4. Hodinky+ 5%+ 67%9. Čínska keramika+ 0%+ 50%
5. Umenie+ 4%+ 226%10. Antický nábytok– 6%– 29%

Posledné roky patria jednoznačne veteránom

Spomedzi desiatich hodnotených tried sa najlepšie darilo práve veteránom. Ich hodnota rástla najrýchlejšie vo všetkých horizontoch, nielen v tom ročnom. Najzvučnejším číslom je 490% rast v celkovom 10-ročnom hodnotení.

Mince a vína majú za sebou ďalší skvelý rok

Zaujímavé čísla dosiahol aj index so zberateľskými mincami, ktorých cena vlani stúpla tak ako pri veteránoch dvojciferným číslom, presnejšie o 13%. Poprednú pozíciu v rebríčku si držia aj vzácne vína, z ktorých najdrahšie fľaše sa predávajú za viac ako 10 000 dolárov.

Klesli len ceny starého antického nábytku

Kým prvých 9 tried zaznamenalo nárast v minulom roku aj v hodnotení celej dekády, antický nábytok si ako jediná kategória viedol o niečo horšie. Napriek sa tomu sa za vzácny sortiment platí stále dobre, nakoľko práve v minulom roku bol prepísaný rekord v predaji najdrahšieho kusu za 3,7 milióna dolárov.

Budúcnosť alternatívnych investícií vyzerá sľubne a záujem investorov o nákup lukratívnych zberateľských kúskov je stále vyšší. Nie je žiadne tajomstvo, že práve tieto druhy investícií sú zárukou väčšej bezpečnosti a z dlhodobého hľadiska majú porovnateľne lepšiu perspektívu na zhodnocovanie ceny. Aj preto budeme o úspechu jednotlivých investičných tried počuť o čosi častejšie a v štatistikách sa budeme pravdepodobne stretávať s ešte vyšším rastom.

Zdroje : worldwealthreport.com, investujeme.sk, jtbank.cz, knightfrank.com, veteran-car.eu

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.