Amazon sa stal druhou spoločnosťou, ktorej hodnota prekonala 1 bilión dolárov

HABERL
16. októbra 2018

Veľké víťazstvo pre Amazon, trpká prehra pre Apple. Napriek tomu, že obe spoločnosti sú zatiaľ jedinými, ktorých trhová hodnota prekonala hranicu bilión dolárov, zdá sa, že Applu už v boji o štatút najcennejšej značky sveta nepomôže nič. Najväčší internetový obchod na svete dosahuje jeden úspech za druhým. Tým najnovším je rast trhovej hodnoty nad úroveň 1 bilión […]

Veľké víťazstvo pre Amazon, trpká prehra pre Apple. Napriek tomu, že obe spoločnosti sú zatiaľ jedinými, ktorých trhová hodnota prekonala hranicu bilión dolárov, zdá sa, že Applu už v boji o štatút najcennejšej značky sveta nepomôže nič.

Najväčší internetový obchod na svete dosahuje jeden úspech za druhým. Tým najnovším je rast trhovej hodnoty nad úroveň 1 bilión amerických dolárov, čím sa stal iba druhou firmou, ktorá dokázala prekonať túto magickú hranicu. Pojem Amazon tak svieti na vrchole ďalšieho rebríčka, odkiaľ sa z výšky díva na svojich konkurentov vrátane spoločnosti Apple.

Biliónová hodnota bola otázkou času

Kým niektorí predpovedali Amazonu tento výnimočný míľnik až v auguste, po tom, čo sa akcie spoločnosti vyšplhali na úroveň 2000 dolárov, optimisti na jeho príchod upozorňovali už pred začiatkom roka. Dosiahnutiu rekordného rastu totiž predchádzali skvelé hospodárske výsledky z minulého roka a pozitívne vyhliadky na rok 2018, ktoré skôr alebo neskôr museli vyvrcholiť takýmto výsledkom.

Rekordný rast Amazonu v číslach:

  • rast akcií Amazonu od začiatku roka dosiahol vyše 70 %
  • v 2. štvrťroku 2018 bol zisk spoločnosti 2,5 mld. USD, čo bolo medziročne viac o 12 %
  • v auguste sa hodnota akcií spoločnosti po prvýkrát vyšplhala na úroveň 2000 dolárov
  • septembra akcie dosiahli 2050,27 USD, čo znamenalo rast hodnoty firmy na 1 bilión

Novým cieľom hodnoty akcií je 2500 USD

Prekonaním hranice 2000 dolárov sa zrejme rast akcií Amazonu nekončí, skôr naopak. Rast príjmov a zvyšovanie tzv. ziskového potenciálu spoločnosti jej má už v najbližších týždňoch priniesť ďalšie zhodnocovanie. To by mohlo dosiahnuť až 2500 dolárov, čo by hodnotu tejto značky zvýšilo na 1,2 bil. USD. Podľa viacerých analytikov sa tak môže udiať ešte v tomto roku.

Amazon najsilnejší, Jeff Bezos najbohatší

Najbohatší muž planéty má ďalší dôvod na radosť, a to nie len jeden. Jeho spoločnosť je síce aktuálne najdrahšou značkou na trhu, no tým sa najnovšia zbierka jeho úspechov ani zďaleka nekončí. Zabudnúť nesmieme ani na prvenstvo v rebríčku najbohatších ľudí planéty, ktorým zosadil dlhoročného lídra Billa Gatesa. Hegemónia majiteľov IT firiem na vrchole rebríčkov najbohatších sa tak ešte viac posilňuje a už teraz je jasné, že Bezos v nej bude hrať kľúčovú úlohu aj budúci rok.

Zdroj: www.marketwatch.com, www.businessinsider.com

Zdroj obrázok: footwearnews.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.