Americké firmy sa boja dopadov obchodnej vojny, pri investovaní brzdia

HABERL
22. októbra 2018

Pokračujúci obchodný spor medzi Čínou a USA hlási prvé straty aj na americkej strane. Dôsledky neutíchajúcej vojny nenechávajú chladnými viacero spoločností, ktoré sú pre ekonomickú stabilitu USA kľúčové. Mnohé z nich buď odkladajú plánované investície, alebo v tom horšom prípade strácajú milióny dolárov. Stratégia amerického prezidenta v obchodnej vojne s Čínou je jasná, pritvrdzovať dovtedy, kým nedostane americkú ekonomiku na koňa […]

Pokračujúci obchodný spor medzi Čínou a USA hlási prvé straty aj na americkej strane. Dôsledky neutíchajúcej vojny nenechávajú chladnými viacero spoločností, ktoré sú pre ekonomickú stabilitu USA kľúčové. Mnohé z nich buď odkladajú plánované investície, alebo v tom horšom prípade strácajú milióny dolárov.

Stratégia amerického prezidenta v obchodnej vojne s Čínou je jasná, pritvrdzovať dovtedy, kým nedostane americkú ekonomiku na koňa a Čína sa pokorne stiahne. Jeho cieľavedomá taktika si však vyžiadala prvé obete aj na americkej strane, aspoň tak to momentálne vyzerá pri pohľade na hospodárske výsledky, resp. investičné plány viacerých amerických firiem.

Firmy sa s investovaním neponáhľajú

To, čo má americkej ekonomike pomôcť, môže súkromné americké firmy poškodiť, aspoň tak to vyplýva z viacerých štúdií hodnotiacich aktuálny ekonomický vývoj v USA. Jednou z nich je aj tradičná Beige Book od americkej centrálnej banky FED, ktorá sleduje najnovšie dianie vrátane hospodárskych vyhliadok tamojších firiem. Jej obsah síce priniesol viacero dobrých správ, no takisto poukázal na rastúce obavy z obchodnej vojny, pre ktoré pristupujú americké firmy k novým investíciám veľmi opatrne, prípadne ich často ani neuskutočnia.

Riziká, na ktoré firmy v USA poukazujú:

  • zvyšovanie vstupných cien pre výrobcov
  • menej uzatvorených obchodných kontraktov
  • zhoršenie celkovej konkurencieschopnosti na trhu
  • možné finančné straty dosahujúce milióny dolárov

S väčšími stratami zatiaľ len Ford

Ak je reč o finančných stratách, väčšina spoločností zatiaľ môže ostať pokojná. Zavedené clá im totiž nespôsobujú nejaké citeľnejšie komplikácie, snáď len s výnimkou firiem pôsobiacich v priemyselnom sektore. Svoje o tom vedia predstavitelia automobilky Ford, ktorá ako jedna z mála popredných amerických firiem utrpela výraznejšie straty. Clá na import ocele a hliníka ju totiž údajne pripravil o výnosy vo výške okolo 1 miliardy dolárov.

Odkladané investície a prípadné finančné straty sa zatiaľ do reálu nepremietajú. Tie sa ukážu v dlhodobom horizonte, kedy sa dopady obchodnej vojny môžu odzrkadliť v hospodárskych výsledkoch daných firiem. K tým zrejme prispejú aj časté turbulencie na burzách spôsobené práve opakovaným zavádzaním ciel. Aj preto je len otázkou času, kedy sa potvrdí, že tento obchodný spor oslabuje obchodné a investičné príležitosti amerických firiem.

Zdroj: www.reuters.com, www.investinganswers.com, www.investing.com

Zdroj obrázok:prosperousamerica.org

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.