Analytici predpovedajú – na finančných trhoch bude v jeseni horúco

HABERL
10. júla 2016

Finančné trhy čakajú ďalšie horúce týždne, no tentoraz nie kvôli teplému počasiu. Už čoskoro totiž skončí letná sezóna a s ňou príde jeseň, ktorá je vždy bohatá na zaujímavé udalosti spojené s vývojom vo svete financií. Inak tomu nebude ani tento rok a analytici už teraz predpovedajú, že na finančných trhoch bude poriadne horúco.   Niektoré udalosti s makroekonomickým podtónom […]

Finančné trhy čakajú ďalšie horúce týždne, no tentoraz nie kvôli teplému počasiu. Už čoskoro totiž skončí letná sezóna a s ňou príde jeseň, ktorá je vždy bohatá na zaujímavé udalosti spojené s vývojom vo svete financií. Inak tomu nebude ani tento rok a analytici už teraz predpovedajú, že na finančných trhoch bude poriadne horúco.

 

Niektoré udalosti s makroekonomickým podtónom majú globálny vplyv a ich dosah na trhoch môže mať dlhotrvajúcu odozvu. Turbulencie na tradičných akciových trhoch, spomalený rast čínskej ekonomiky aj politická nestabilita v EÚ sa určite podpíšu na vývoji v jeseni. K tomu si ešte prirátajme ďalšie očakávané udalosti, ktoré sa majú stať, a o zábavu na finančných trhoch bude počas nasledujúcich mesiacov postarané.

 

Dozvuky referenda o Brexite

Brexit bol počas júna a júla témou číslo jedna, no ani v jeseni okolo neho nebude úplné ticho. Dozvuky referenda budú trvať naďalej a svet bude zvedavý na viacero noviniek, ktoré súvisia s odchodom Veľkej Británie z EÚ. Tlak na novú britskú vládu, pohyb kurzu libry alebo výška úrokových sadzieb bude sledovaná odborníkmi aj laickou verejnosťou na celom svete.

Riešenie bankovej krízy v Taliansku

Brexit zatienil ďalšie dôležité témy, ktoré rezonujú Európou a môžu mať na jej ekonomiku minimálne rovnako veľký vplyv. Reč je o talianskej bankovej kríze spôsobenej obrovským objemom zlyhaných úverov, ktorá sa stále rozrastá a najväčšie banky v krajine hlásia veľké straty. V prípade neriešenia môže kríza zasiahnuť väčšinu eurozóny, takže ECB musí konať.

Napätie okolo cien ropy a vzácnych kovov 

Po extrémnom prepade cien ropy a čiernych týždňoch niektorých vzácnych kovov sa hlavné komodity trochu spamätali. Dobrou správou je stúpajúca hodnota zlata a striebra, no najhoršie na tom nemá byť ani ropa. Práve s tou súviselo viacero strát na finančných trhoch, no v jeseni sa môže karta začať po dlhšom čase otáčať.

Otáznik nad vývojom úrokov

Výrazné zdražovanie hypoték stále neprichádza a hypotekárny trh začína trápiť poriadny kus neistoty. Odpoveď by mali priniesť ďalšie kroky FEDu, ktorý má v jeseni zakročiť a nech sa už pustí do zvyšovania alebo do viac pravdepodobného znižovania úrokov, bankári sa aspoň dozvedia, na čom sú a ako sa situácií prispôsobiť.

Trhy čakajú na americké voľby

Vyvrcholením jesene budú americké voľby, v ktorých spoznáme meno nového prezidenta, od čoho sa bude odvíjať to najpodstatnejšie na finančných trhoch. Investori vedia, že zvolenie Donalda Trumpa odštartuje viaceré zmeny, ktoré môžu podporiť rast. Hillary Clintonová bude skôr symbolom stability, čo by síce prinášalo istotu, no len minimálne možnosti na oživenie.

Bude to zaujímavá jeseň plná dôležitých rozhodnutí a radikálnych opatrení. Analytici vedia, že investori si od pretrvávajúcej neistoty ešte nevydýchnu a osobnosti politiky aj ekonomiky musia byť takisto v pozore. Nikdy totiž nevieme, aké nečakané udalosti môžu otriasť trhmi a nájdu svet financií a investovania nepripravený.

Zdroj: niftytradingacademy.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.